Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından zor günler geçiriyoruz. Uzmanlar, her şeye rağmen hayata devam etmemiz için psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan adaylara seslenen uzman psikolojik danışman Ece Tözeniş, “Yeteneklerinizi geliştirmenin yollarını arayın. Eksik konularınızı tamamlayın, günlük çalışma programınızı belirleyin” dedi.
Sevim Büyüktaş Demir
17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) üç ay gibi kısa bir zaman kaldı. Üsküdar Üniversitesi eğitim danışmanı uzman psikolojik danışman Ece Tözeniş, gerek deprem bölgesi gerekse ülkenin farklı bölgelerinde sınava hazırlanan üniversite adaylarına bu süreçten sonra yapmaları gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.
PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ GÜÇLENDİRİLMELİ
Eskisi gibi olmasa da hayata karışmamız ve yeniden başlamamız için psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmemiz gerektiğini ifade eden Ece Tözeniş, “Psikolojik iyi oluş, yaşamda karşı karşıya kalınan anlamlı amaçları sürdürme, kişisel gelişim ve diğerleri ile nitelikli ilişkiler kurma gibi varoluşsal meydan okumaları yönetmedir. Hayatımız kendi seyrinde akıp giderken, yaşadığımız birçok güzel olayın yanında kontrol edemediğimiz pek çok kötü olayla da karşılaşabiliyoruz. İyi olanla baş edebilmek her zaman daha kolay ama kötü olanla baş edebilmek için bazı yönlerimizi geliştirmemiz gerekir” dedi.
EN BÜYÜK HATA VAZGEÇMEK OLUR
Gençlere acele etmemesi ve asla vazgeçmemesi önerisinde bulunan Tözeniş, “Bir başarısızlıkla ya da bir yenilgiyle karşılaştığımızda yaptığımız en büyük hata vazgeçmek oluyor. Asıl büyük başarılar her yenilgiden ders çıkarıp, tekrar tekrar ayağa kalktığımızda, daha büyük bir motivasyonla o istediğimize ulaşmak için var gücümüzle çalıştığımızda geliyor. Başarı sadece gururlandırır ama kaybetmek olgunlaştırır, geliştirir hatta iyileştirir. Hayatı kaçırmamak önemli ve hayatın tadı da bizi besleyen, geliştiren sosyal ilişkiler yaşamaktan anlamlı arkadaşlıklar kurmaktan geçiyor” dedi.
BUNDAN SONRA NE YAPMALIYIM?
Ece Tözeniş, “Liyakatı daha fazla konuştuğumuz bugünlerde yeterliliklerinizi, yeteneklerinizi ilerleyen zamanlarda geliştirmenin, güçlendirmenin yollarını arayın. Bilimin her türlüsü her zaman ışığınız olsun. Hangi meslekte olursa olsun o mesleği icra eden doğru kişilerle yeniden ayağa kalkacağız. Bundan sonra ne yapmalıyım? Bu soruyu kendimize sormak yeniden başlayabilmek için bir adım olacaktır” diye konuştu.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN!
EN GÜZEL ÖRNEK
Üniversite sınavlarına hazırlanan lise öğrencisi Gürkan Öztürk, Hatay’da 5 katlı apartmanın enkazından 63 saat sonra çıkarıldığında, “Enkazda ders kitaplarının kalmasına üzüldüğünü” söylemesi herkesin dikkatini çekmişti. Tıp okumayı hedefleyen Gürkan, “Yakın zamanda düzgün bir tempoyla ders çalışmaya devam edeceğim. Ben pes etmem, elimden ne geliyorsa yaparım. Derece puanı hayaliyle yola çıkmıştık” dedi.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER İZLENECEK
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğrenim gören toplam 217 bin 246 öğrenci talepleri doğrultusunda başka illere nakillerini yaptırdı. Milli Eğitim Bakanlığı, nakil yaptıran öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinin sürekliliğini sağlamak için gönüllü öğretmenlerin katılımıyla ‘Depremden Etkilenen Öğrencileri Takip ve İzleme Grubu’nu oluşturdu. İzleme grubu, en az ayda bir olmak üzere belirli periyotlarda deprem bölgesinden nakille gelen öğrencilerin bulunduğu okulları ziyaret edecek. Öğrencilerin ihtiyaçları tespit edilerek, temini için ilgili birimlerle iş birliği içinde çözüm üretilecek.
AFETZEDE ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ ÖZEL DERS
Özel ders vermek isteyen eğitmenler ile ders almak isteyen öğrencileri bir araya getiren Tıkladers platformu, depremden etkilenen çocukların eğitimi için gönüllülük projesi başlattı. Proje kapsamında gönüllü eğitmenler, online derslerle Türkiye’nin dört bir yanındaki çocukların eğitimine destek olacak. Tüm branşlar için geçerli derslerden, 1’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar tüm öğrenciler ücretsiz bir şekilde faydalanabilecek. Ders almak isteyen öğrenciler, kendilerinin seçtiği eğitmene www.tikladers.com/gonullu-ogretmenler sayfası üzerinden e-posta adresleri üzerinden ulaşarak direkt olarak iletişim kurabiliyor.