Okullarda Karne Öncesi Dönem Sonu Faaliyet Haftası Düzenlenecek

Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinden önceki son haftada öğrencilerin keyifli ve öğretici bir hafta geçirmeleri; sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi için "dönem sonu faaliyet haftası" düzenlenecek.

 

Karne öncesi 15-18 Ocak'ta 4 gün sürecek "dönem sonu faaliyet haftası"nda, okullarda öğretmenler ile öğrencilerden oluşan heyetin organize edeceği etkinlikler planlanacak.
 
İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci, 19 Ocak'ta 2023-2024 eğitim öğretim yılı yarıyıl tatilini yapmak üzere karne alacak.
 
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla dönemin ilk karnesi öncesi okullarda öğrencilerin son haftayı sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi için yeni bir uygulama hayata geçirildi.
 
Bu kapsamda, "Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzu" hazırlanarak illere duyuruldu.
 
Buna göre, dönem sonu faaliyet haftasında 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk dönemi biterken öğrencilerin keyifli ve öğretici bir hafta geçirmeleri amaçlandı.
 
Okul ve çevre şartları göz önünde bulundurulacak
Hafta boyunca yapılacak etkinlikler, okul içinde hem öğretmenler hem de öğrencilerden oluşan heyet tarafından organize edilecek.
 
Yapılacak etkinliklerle öğrencilerin dil bilgisel ve hitabet yeteneklerini geliştirmesi, yeteneklerini sergileme fırsatı bulması, paylaşmanın önemini kavraması, takım çalışmasının başarıdaki rolünü öğrenmesi, bilim aktiviteleriyle yeni deneyimler yaşaması, keyifli vakit geçirmesi ve bunlarla beraber okulun sadece akademik başarı için değil, sosyal gelişim için de bir fırsat olduğunu yaşayarak görmeleri hedeflendi.
 
Okullarda yapılacak faaliyetler planlanırken okul ve çevre şartları göz önünde bulundurulacak, velilere külfet çıkarılmamasına dikkat edilecek. Faaliyetlerin öğrencilerin ilgisini çekecek ve eğitim öğretimin son günlerinin coşkuyla geçirilmesini sağlayacak nitelikte olmasına özen gösterilecek.
 
Etkinlikler "kış şenliği" havasında olacak
Bakanlık merkez teşkilatı ve ilgili birimlerin önerileri doğrultusunda, karne öncesindeki son 4 günü kapsayan 15-18 Ocak'ta resmî ve özel tüm okullarda, "kış şenliği" havasında faaliyet planı ve etkinlik önerileri hazırlandı.
 
Bilgi yarışmalarından komedi saatine, hitabet oyunlarından kermeslere, yetenek paylaşım saatlerinden sosyal sorumluluk çalışmalarına ve gezilere birçok etkinliğe yer verilen planlamadan öğrencilerin hem eğlenmesi hem de öğrenmesi amaçlandı.
 
Okullardaki nihai planlamayı öğretmenler ve öğrenciler birlikte organize edecek.
 
Örnek planlama
Okullarda dönem sonu faaliyet haftası için gün gün örnek planlama yapıldı. 
 
15 Ocak Pazartesi günü için etkinlik önerileri şöyle:
 
Bilgi Yarışması ve Kelime Oyunu: Her okul kendi bilgi yarışması için sorular ve kelimeler hazırlayacak. Yarışmanın aynı saatte her sınıfta uygulanması bekleniyor.
 
En Sevdiğini Paylaş: Öğrenciler kendileri için anlamlı bir eşyayı yanında getirecek ve tüm sınıfa o eşyanın hikâyesini anlattıktan sonra bir başka arkadaşına hediye edecek.
 
Kermes: Okul genelinde organize edilecek kermese tüm öğrencilerin katılımıyla yiyecekler getirilecek.
 
Yetenek Paylaşım Saati: Öğretmen ve öğrencilerin ortak katılımı ile başvuran herkesin, sahip olduğu bir yeteneğe ya da ilgi duyduğu bir alana dair atölye, sunum, söyleşi gerçekleştirebileceği eğlenceli bir aktivite saati planlandı. Okul genelinde tüm sınıflarda tıpkı bir kulüp saati gibi farklı atölye, sunum ve söyleşiler organize edilecek. İçerikler okul ve müfredat dışı konulardan oluşacak.
 
Görsel Sanat, Bilim ve Spor Saati: Okul inisiyatifiyle belirlenecek bir görsel sanat, bilim ya da spor aktivitesi gerçekleştirilecek.
 
16 Ocak Salı günü için etkinlik önerileri şöyle:
Hitabet Oyunları: Belirlenen iki hitabet oyunu ile öğrencilerin sınıf içinde hitabetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparak eğlenmesi amaçlandı.
 
Sosyal Sorumluluk ve Kitap Okuma Saati: Okul tercihlerine göre farklı sosyal sorumluluk ve kültür faaliyetleri organize edilebilecek.
 
Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri: Ünlü ve uzman isimler davet edilebileceği gibi kademelere göre itfaiyeci, polis, doktor gibi çeşitli meslek gruplarından konuşmacılarla eğlenceli, dikkat çekici söyleşiler yapılarak öğrencilerin keyifli vakit geçirmesi amaçlandı.
 
Komedi Saati: Sınıflarda fıkraların, hikâyelerin anlatıldığı eğlenceli bir paylaşım saati ile öğrencilerin kaynaşması hedeflendi.
 
17 Ocak Çarşamba günü için yetenek paylaşım saatinin yanı sıra önerilen diğer etkinlikler şöyle:
Oyun Saati: Çeşitli kutu oyunları ve drama oyunlarının oynanacağı serbest zaman etkinliği planlanacak.
 
Dönem Sonu Gösterileri: Okul bünyesinde aktif olan koro, tiyatro ekibi, şiir grupları gibi organizasyonların, gösterilerinin sergileneceği bir performans saati düzenlenecek.
 
Karne öncesi son gün olan 18 Ocak Perşembe günü ise "Gezi Günü" etkinliği önerildi.
 
Böylece, okul tarafından bir gezi programı ile hafta tamamlanacak ve öğrenciler 19 Ocak Cuma günü karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek.
  • Aktif Haberler
  • Selene
    16 Ocak 2024 12:42
    5 0
    Gezi için ne kadar kadar uygun hava şartları...
    Normal derslere devamm
  • BOZDALSALİH
    16 Ocak 2024 09:36
    5 1
    Bunlar iyi günlerimiz, daha kötü günler bizi bekliyor.
  • korhan83
    16 Ocak 2024 00:57
    4 0
    Kervan yolda düzülür...Devamke...
  • x_direction
    15 Ocak 2024 23:52
    4 0
    Karneden önceki gün gezi için mükemmel bir zamanlama olmuş.
  • embesil
    15 Ocak 2024 23:27
    4 0
    Benim memurum işini bilir, lafının hakkını vermeye çağırıyorum herkesi...
  • mutlusefer
    15 Ocak 2024 22:06
    0 6
    Hayatı bu kadar zor yaşamayın. Olur bakalım.Çala çala bir havaya döner.Göç yolda düzülür gibi atasözleri ile olaya yaklaşıp, sinirlenmeden, işimize bakalım, şeklinde olay değerlendirilebilir.
  • smyi
    15 Ocak 2024 19:21
    2 0
    eğleniyor muyuz gençler
  • delireis
    15 Ocak 2024 15:27
    12 0
    Bakan hiç okullara bakıyor mu acaba
    Öğretmenin işini zorlastirmaktan başka bişey değil bunlar
  • crazyaspirin
    15 Ocak 2024 11:56
    15 0
    okullarda müfredat yetişti, çocuklar çok sağlıklı, herkes okulda ve biz bu etkinlikleri düzenlemek için sene başında haber verildi. sağolasın milli eğitim süpersin
  • mudo77
    15 Ocak 2024 11:54
    19 0
    Bizden yıllık plan isterler,kendileri günlük iş yapar.
  • cengizt
    15 Ocak 2024 10:54
    16 0
    Kışın kermes mi olur? İstanbul'da tüm okullar perşembe geziye çıkacak öyle mi? Bu masa başında yazilan bir plan. Bize cumartesi öğlen bildirildi bugün kermes yapılacak. Planlar senebasi yapiliyor tabii bunlar öğretmenlik yapmadigi için ortaya böyle uygulanamaz birşey çıkıyor. Ben bildiğimi okurum o kadar
  • helenimu
    15 Ocak 2024 09:21
    5 0
    Neden hiç şaşırmadım? Benim gül gibi tepkilerime ne oldu?...
  • hlmssknhrf
    14 Ocak 2024 23:26
    15 0
    4 sınıf bir arada birleştirilmiş sınıf okuturken, elimde 4 tane proje var iken, etkinliğiydi - projesiydi - oydu buydu derken müfredatı yetiştirmeye çalışıyorumdur. Eğitim - öğretim yıllık plânıma sadık kalmaya çabalıyorumdur. Hoop birden bir emir gelir, son hafta ders işlemeyeceksiniz. ne güzel bir düşünce. Teşekkür ederiz.
  • BOZDALSALİH
    14 Ocak 2024 22:49
    11 0
    Yine günü birlik Kararlar, yine oyun oynanırken kural değişikliği. Hiç mi Aklı başında kimse yok şu Bakanlıkta. Yok mu uzun vadeli bir eğitim politikası yapacak kimse .
  • hknsay54
    14 Ocak 2024 10:48
    1 2
    Sınıf defterine yazılacak.Zumre başkanı rapor hazırlayıp Perşembe günü müdüre verecek.Bizim ki böyle.
  • ezgihazal
    14 Ocak 2024 09:41
    0 4
    bunlar için faaliyet raporu hazırlanacak mı?
    sadece deftere mi işlenecek?
  • yildirayg
    14 Ocak 2024 08:59
    9 0
    Dönemin başından beri bir yıllık planlamamı yapmışım.
    :)
  • tahir1699
    14 Ocak 2024 04:14
    11 10
    Yılın en verimli döneminde bir haftanın heba edilmesi anlamına geliyor. Haziran ayında havalar sıcak oluyor.
    Öğrenciler derse girmek istemiyor.
    Otuz kişilik sınıflarda 3-4 öğrenci oluyor.
    O dönemde yapılması gerekenleri şimdi yapın diyorlar.
    Zaten iki tane ara tatilde iki hafta heba oluyor.
    Şimdi üç hafta heba olacak.
  • fmerve
    13 Ocak 2024 20:32
    2 0
    dvrmbtl Nasıl güzel özetlemişsiniz hocam. 🙏🏻
  • ölecek adam
    13 Ocak 2024 18:32
    3 6
    Bu arada eksi butonu çalışmıyor zannettim, test için ilk mesajda eksi butonuna bastım, buton çalışıyomuş, sonra düzeltemedim de. Yani butonda sorun yok da eksici arkadaşlar tatile daldı, bu başlığı göremediler galiba. :)
  • ölecek adam
    13 Ocak 2024 18:27
    3 7
    Eksici arkadaşlar bu başlığı okumuyor sanırım. Burada bir tane bile eksi yok. En azından bir komuda olsun uzlaşıya varmamız ve haklı yazılan mesajlara eksi verilmemesi çok güzel, sevindirici ama bir o kadar da hayret verici. :) Bari benim mesajı olsun eksileyiverin de adet bozulmasın.
  • KAPTAN82
    13 Ocak 2024 18:23
    8 0
    Sonsuz saçma
  • elserim
    13 Ocak 2024 17:26
    18 0
    Okulun yarisi yok hepsi hasta cocuklarin domuz gribi salgini var hava disarda buz kesiyor 0 derece bir de gezi yapip dahada hasta olacaklar
  • balamirkan
    13 Ocak 2024 16:28
    2 0
    Bugün milyonlarca kişi için ne yapsam acaba?
  • dvrmbtl
    13 Ocak 2024 14:29
    43 0
    Ülkemizde maalesef birçok karar planlama yapılmadan işin ilgilisin görüşü alınmadan ve ilgililere gerekli planlama için zaman verilmeden ben yaptım oldu mantığıyla yapılıyor. Daha düne kadar sayın müdürümüz resmi yazı ile son haftanın kargaşaya, rehavete mahal verilmeden diğer haftalarda olduğu gibi aynı disiplin ve ciddiyetle ders işlenerek geçirilmesi gerektiği konusunda uyarı yapmışken kimseye sorulmadan böyle bir karar alınması akla ziyan. Deveye sormuşlar neren eğri? Nerem doğru ki demiş. Nerem doğru ki?
  • cbci
    13 Ocak 2024 13:53
    41 0
    Gece uyurken birinin aklına birşey geliyor. Sonra hadi bunu 20 milyon kişiye uygulayalım diyor. Plansız, programsız, ben söyledim olacak mantığıyla... Saçma sapan işler.
  • kaynarca87
    13 Ocak 2024 12:16
    18 0
    Hayaller finlandiya helsinki hayatlar beytuşebab
  • mosit
    13 Ocak 2024 11:46
    14 0
    Bakanlık yine şaşırtmadı.
  • göbekligeneral
    13 Ocak 2024 11:15
    15 0
    ben yaptım oldu dağılabilirsiniz :)
  • müdüryetkisiz
    13 Ocak 2024 09:14
    26 0
    Şimdiden getirdiği saçma sapan angarya projeler ve etkinliklerle en sevilmeyen bakan oldu. Partisine büyük oy kaybettireceği için bu yıl bitmeden görevden alınır kanımca(inşallah)
  • OmehD8
    13 Ocak 2024 00:58
    24 0
    Yukarıda birilerinin canı sıkılıyor anlaşılan.
    Onların saçmalıkları yüzünden bugün okul çıkışı ilçeye toplantıya çağrıldık.
    Canı sıkılan varsa gelsin 4 sınıf bir arada birleştirilmiş sınıf okutsun. Her gün 50 km yol gidip gelsin. Böyle angaryalar yüzünden de alakası bile olmadığı halde, devamsızlık sorunu yaşamadığı halde ilçeye çağrılsın.

    Valla bıktırıyorlar...
  • hasanasd
    13 Ocak 2024 00:35
    23 1
    "...tüm sınıflarda tıpkı bir kulüp saati gibi farklı atölye, sunum ve söyleşiler organize edilecek. "

    benim "kulüp saati" adında bir zaman diliminden haberim yok. sizin haberiniz var mı? hangi okullardan bahsediyor burda?
  • htaylan
    13 Ocak 2024 00:34
    31 0
    Çok saçma! Son dakikada böyle şeyler planlanmaz. Yıl sonu için planlanabilir.
  • cmustafaengin
    13 Ocak 2024 00:12
    16 0
    Çok erken haber ettiler ya sağolsunlar 😁 Ya Cuma günü söyleseler ne olurdu?
  • hafize KARAKAYA
    12 Ocak 2024 23:06
    25 1
    Göndermekte acele etmişler pazar akşamı gönderseler daha iyi olurdu 🙃
  • kwsr
    12 Ocak 2024 22:06
    34 3
    Şey peki bundan öğretmenlerin haberi var mı?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK