Arkadaşlar,
Daha önce İlkokuma Yazma Günlüğünde sık konuşulan bir konu olan ve benim de mantığıma daha çok yatan bir yöntem olan cümle yöntemi için hazırlanmış bir çalışmadır. Yalnız eski sistem gibi direk cümleden başlamıyoruz tabi ki. Ses Temelli Cümle Yöntemi'nin hep yanlış anlaşıldığını sürekli vurgulayan ve defalarca birinci sınıf okutmuş değerli bir öğretmen arkadaşım bugün sınıfıma geldi. Ve sistemi öğrencilere uygulayarak bana anlattı. Bu çalışmayı tahtada çizerek uyguluyormuş ben döküman haline getirdim. Önce tabi ki sesleri veriyoruz, seslerden heceler ve sözcükler oluşturuyoruz. Ama heceyi o esnada öğrenecek diye beklemiyoruz. (la le ke ka gibi heceleri gerçekten de hemen öğrenemiyor çocuklar) Daha sonra bu sözcüklerle cümle oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz cümlenin yeni öğrenilen seslerle, hem açık hece hem de kapalı hece içermesi önemli. Sözcük treni dosyasını açtığınızda, önce cümle var, cümleyi defterlerine yazdırıyoruz. Bu cümle iyice pekişince, kelimeleri trene bindiriyoruz. Daha sonra bu kelimeleri hecelerine ayırarak hece trenine bindiriyoruz. Mesela Ela'nın E'sini aldım trene bindirdim ne kaldı geriye diye sorarak kalan hecenin la olduğunu söyletiyoruz ve la hecesini havada sırada ve tahtada tek tek yazmalarını ve okumalarını sağlıyoruz. İlk cümlemiz "Ela lale al." bu cümle ile la, le ve al heceleri pekişmiş oluyor. le, la yı öğrenen çocuk bu hecelerin yanına k sesini eklemekte de zorlanmıyor artık zaten.
"Lale keke un ekle." (Un paketi yaptık ve içine de un yazdık. Kolay bir sözcük olduğu için sorun yaşamadık.)
"Ela kalk, kale al." ya da "Ela ak kale." henüz karar veremedim cümlelerim şimdilik bunlar. İ sesine geçtim ama hala la ve le hecelerine boş boş bakan çocuklar var Pazartesi günü bu sistem üzerinde duracağım. İnşallah faydalı olur.
NOT: Sözcük öğretme bölümünde sürekli görsel destek yapıyorum zaten. Her sözcüğe ait görselli çalışmalar sınıfta asılı.
f.muderris hocam gerçekten çok güzel bir yöntem. Benim de mantığıma daha çok yattı. Çocuklar "la, le, ke, li..." gibi anlamı olmayan heceleri öğrenmekte çok güçlük çekiyorlar.
Ben de sizin uygulamanıza bir katkıda bulunmak istedim ve öğrenci için bir çalışma kağıdı hazırladım. Bunu her cümlede uygulayabiliriz.
Sözcük Treni ve Hece Treni Çalışma Kağıdı
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]