Daha belli değil ki ne olduğu, şu kanun tasarısındaki maddeler tam olarak bir yayınlansın da anlarız.
Yaş konusu 6 yaş olarak yer alıyor. Ancak 6 yaş 60 ayını doldurmuş olmak mı yoksa 72 ayını doldurmuş olmak mı? diye tartışılıyor bununla ilgili TÜİK komisyonu aşağıdaki bilgiyi sunmuş.
Zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkaran yasa teklifinde kafa karıştıran okula başlama yaşına son noktayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) koydu.
Talep üzerine TÜİK, dünya örneklerinden yola çıkarak, 72 ayın 6. yaş olması gerektiğini, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’na iletti. TÜİK, Türkiye’de yeni doğan bebeğin 1 yaş olarak hesaplandığını bildirerek, uluslararası standartlarda ise 0 yaş olarak alındığını açıkladı. Başta İngiltere, Fransa, Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinde de yaş hesabının TÜİK verilerinde olduğu gibi bitirilen yaş üzerinden alındığını belirtildi. TÜİK uzmanları, bu ülkelerde okula başlama yaşının 64 ay ile 72 ay bitimi arasının esas alındığını kaydetti. Yaşla ilgili tartışmalara yanıt veren Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, “Şu anda alt komisyonda çıkan metinde yaş 6. Fakat algıda bir problem var. Bazıları 5 yaşı 60-72 ay olarak tanımlıyor, bazıları da 73-84 olarak. Bu komisyon süreci olmazsa toplumdaki tereddütleri gidermek açısından kanuna ay olarak yazıp buradaki tereddütleri giderebiliriz. Kafa karışıklığı olmaz” dedi. UNESCO verilerine göre, dünyada 113 ülkede zorunlu eğitime başlama yaşı 6 iken 44 ülkede 7 yaş olarak belirlenmiş. Ancak özellikle kuzey ülkelerinde, iklim şartlarına bağlı olarak çocukların daha geç gelişmelerinden dolayı okula başlama yaşı yüksek. Okula başlama yaşının güney ülkelerinde düştüğü dikkat çekiyor.
HÜRRİYET