İlk veli toplantımızda yapmamız gereken önemli hatırlatmalardan aklıma gelenler bunlar arkadaşlar, siz de eklemeler yaparsanız sinerji yapmış oluruz, 1 ay gibi bir süremiz kaldı, göz açıp kapayana kadar okul başlar, panik olmamak için ilk günlerden, şimdiden oluşturalım kafamızda yapacaklarımızı..
1. Defterler, kitaplar, kalemler, kalem kutusu vb. tüm araç-gereçlere etiket yapıştırılsın.
2. Kitap kaplıklarımız her kitap için ayrı, sınıf içinde aynı olmalı. Okuma-yazma öğreniyorum sarı kitaplar, matematik mavi kitaplar, hayat bilgisi için kırmızı kitapları çıkarın diyeceğiz öğrencilerimize okumaya geçene kadar.
3. Çocuklarımız “le, ke, ne” diye harfleri öğrenmeyecekler, evde çalışma yaparken kı, nı, tı, çı, ssss, zzzzzzzzzz gibi öğretin.
4. Çocukların yapabileceklerini onun yerine siz asla yapmayın. Kaşığını tutarak yemek yedirmeyin mesela kendisi yesin, kıyafet alırken kendisi seçsin, bakkala gitsin, kendi başına oynasın, gözetin ama müdahale etmeyin. Sorumluluk bilinci kazanmalarını sağlayın. Yemek alışkanlığı kazanması beslenme saatinde sıkıntı yaşanmaması için, ayrıca tuvalet alışkanlığı gibi şeyler de okulda değil evde öğrenilmesi gereken davranışlardır. Ödevlerini de kendisi yapsın, onun yerine siz yapmayın ödevlerini. Yapamadığı yerlerde yardımcı olun sadece.
5. Her zaman onu sevdiğinizi belli edin, ama korumacı, aşırı düşkün olmayın, bireyselleşmesini engellemeyin, kişiliğini bulsun.
6. Okula gelip öğretmenle özel görüşmek istediğinizde öğretmene haber verin, uygun zaman ayarlasın size. Yoksa öğretmenin 10 dk teneffüsü görüşmenize yetmez. Ayrıca nöbet günleri öğretmenin oturacak 5 dk zamanı dahi olmaz. Derse geç girilecek 5 dk içinde sınıfta bir kaza olursa sorumluluk öğretmene ait olur.
7. Bağcıklı ayakkabı kullanılmasın, çocuklarımızın maalesef bağcık bağlama alışkanlığı olmuyor ve sürekli sıkıntı yaşıyorlar, cırt cırtlı ayakkabı alın lütfen.
8. Çocuğun başardığı şeyleri ön plana çıkararak motive edin, başarısızlıklarını yüzüne vurmayız, ayrıca çocuğunuzu diğerleriyle kıyaslamayın, hepsinin farklı yeteneği var.
9. Ona ödevini yap deyip siz tv karşısına geçip dizilerinize gömülmeyin, siz de ona örnek olun kitap, gazete vb. bir şeyler okuyun. Televizyonu mümkünse 1 sene ortadan kaldırın 😊
10. Uyku ve sabah kalkış saatlerine dikkat edin. Kahvaltı yaptırıp gönderin, öğle yemeğine kadar acıkmasın.
11. El bebek gül bebek yetiştirmeyin, yapması gereken şeylerde taviz vermeyin, ağlayıp yaptırmak isterse de asla kabullenmeyin, bir süre sonra kurallara alışacaktır ve ağlamayı kesecektir.
12. Çocukların her lafına inanmayın. Şu bana vurdu, bu bana küfretti vb. hemen durumlarda agresif şekilde okula gelip çatacak birini aramayın. Çocukların kendi arasında çözmelerine fırsat verin. Çok rahatsız edici bir durum olursa öğretmeni bilgilendirin, diğer velilerle polemiğe girmeyin, öğretmen çözecektir mutlaka. Öğretmene güvenin. Çocuğunuzun yanında öğretmenle ilgili olumsuz bir şey konuşmayın. Çocuk hemen etkilenir bundan.
13. Okuma-yazma sürecini yapılacak ödevlerden ibaret görmeyin, boş kaldığınız her an onunla oyunlaştırarak çalışma yoluna gidin.