1. Sınıfa Hazırlık Çalışmaları 2017-2018

Çevrimdışı kurtdere04

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 3.701
  • 5.230
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 3.701
  • 5.230
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 17 Ağu 2017 15:43:38
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Merhabalar. Deneyimli öğretmenlerime bir sorum olacaktı. Bu yıl nasip olursa 1. sınıfı okutacağım. Oğlum da 1. sınıfa başlayacak inşallah. Oğlumu ben okutayım diyorum. Daha önce oğlunu okutan öğretmenlerimiz, tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.
ben çocugumu okutmadım. bu yıl 1.sınıfa baslayacak kendi okulumda da okutmayacağım. avantajları ve dezavantajları var hepsinin de ama bence kişilere bağlı. benim kızım diğerlerinden üstün görecek yapıda ve bunu yıkmak için ezmek gerek ve bu da cocuguma zarar diye dusunuyorum. yani bizim için gerek yok. benim ilkokul öğretmenimin kızı sınıf arkadasımdı. muhtemelen kızını ayırıyor denmesin diye tum azar ceza hep ondan başlardı hiç unutmuyorum. sanırım çok ince bir çizgi. seçiminizde kolaylıklar

Çevrimdışı aliyildirim.66

  • Moderatör
  • *****
  • 6.029
  • 79.771
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 6.029
  • 79.771
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 17 Ağu 2017 15:45:02
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Merhabalar. Deneyimli öğretmenlerime bir sorum olacaktı. Bu yıl nasip olursa 1. sınıfı okutacağım. Oğlum da 1. sınıfa başlayacak inşallah. Oğlumu ben okutayım diyorum. Daha önce oğlunu okutan öğretmenlerimiz, tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.
Hem öğretmen hem çocuk hem de diğer öğrenciler açısından çok büyük sorunları yaratabilecek bir durum. Çocugum-ögrencim kimlikleri arasinda dengeyi bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Siz o dengeyi mutlaka kurarsiniz ancak çocuğunuzun kurması mümkün olmayabilir.
Bence de mecbur degilseniz hiç denemeyin. Hatta aynı okulda bile olmasın.

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 15:48:04
Arkadaşlar bazı dosyaları istemiyorum ne yapmaliyim

Çevrimdışı metay03

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 106
  • 654
  • 106
  • 654
# 17 Ağu 2017 15:55:58
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Alıntıdır

İlk kez 1. sınıf okuyan çocuk büyüdüğünü, anne-baba yaşlandığını, öğretmen ise gerçekten öğretmen olduğunu anlar. Kaç yıl kreşe ya da anaokuluna gittiğinin bir önemi yoktur, okulun ilk günü dendi mi 1. sınıfa başladığın gün gelir aklına…

Ülkemizde 1. sınıf programı ilk okuma yazma, temel matematik ve kısmen yaşam becerileri üzerine kurulmuştur. Bunların dışında ilk yıl; oyun ve fiziki etkinliklere, görsel sanatlara ve müziğe yer verilmiş gibi görünse de öğretmenlerin üzerindeki baskı nedeniyle büyük oranda ilk okuma yazma etkinlikleri ile geçer. Özellikle ilk kez 1. sınıf okutan öğretmenler ve ilk çocuğunu okula gönderen aileler sürecin bu hale dönüşmesinde etkili oluyor.

Yoğun okuma yazma çalışmalarından oluşan eğitimin olumsuz yanı çocukların, okula karşı olumsuz tutum geliştirmelerine, agresifliğe, öz güven kırılmasına ve hatta şiddet eğilimli bireylere dönüşmelerine neden olmasıdır. Öğretmenlerimiz ve anne-babalar el birliği ile sadece bir yılda buna sebep olabiliyorlar. Farkında olmadan kaybettiklerinizin sizin için bir önemi yoksa (!) öğretmenimiz kendini başarılı sayabilir, anne-babalarımız da mutlu olabilir. Çünkü çocuğunuz artık okuyup yazabiliyordur.

Peki, 1. Sınıf Öğretmenleri Nelere Dikkat Etmeli?

Yeni eğitim döneminde 1. sınıf okutmaya başlayacak siz değerli meslektaşlarım için deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım basit ama etkili önerilere göz atmanızı tavsiye ederim.

1- İletişim ve İlişki Şeklinizi Önceden Belirleyin.

Unutmayın ki nasıl başlarsa öyle gider. Hem öğrencileriniz hem de veliler ile nasıl bir diyalog kuracağınıza önceden karar verin ve ona göre hareket edin.

2- Uzmanlığınızı Konuşturun.

Velilerinizi alanınızda uzman olduğunuza inandırın. Bilimsel verilerden bahsedin, okuduğunuz kitaplardan kesitler sunun, yeni araştırmalardan bahsedin, hatta zaman zaman akademik dil kullanın ve bilmedikleri kavramlardan bahsedin. Unutmayın ki sizler öğretmen olabilmek için zorlu yollardan geçtiniz, emek verdiniz. Bir velinizin gelip de ‘Ya bizim zamanımızda …’ diye başlayan bir cümle ile sizi alt etmesine müsaade etmeyin.

3- Planlı, Programlı Olun.

Pazartesi ilk derse girerken, Cuma günü son dersin son 10 dakikasında ne yapacağınızı bilecek şekilde hazırlıklı olun. Öğretmen kılavuz kitapları bunu sizin için yapıyor gibi görünebilir. Ancak sizin çalıştığınız grup hakkında hiçbir bilgiye sahip değillerdir. Bu yüzden çocukların ihtiyaçlarına yüzde yüz cevap verebilecek nitelikte olmaları mümkün değildir.

4- İhtiyaç Listesi Oluşturun.

Etkinlik paylaşım sitelerinde 1. sınıf malzeme listesi adı altında onlarca dosya bulup, içlerinden herhangi birini seçerek, çoğaltıp velilere dağıtarak kolay olanı seçebilirsiniz. Zor olan, yıl boyunca kullanılacak malzemeleri önceden tespit edebilmektir. Birçok bölgede dönem ortasında istediğiniz bir malzemeyi öğrencilerin tamamının temin etmesi bir haftadan uzun sürebilir. Nisan ayında sulu boya etkinlikleri yaptıracak şekilde planlama yapmış olsanız bile sulu boyayı sene başında aldırmak ilerde karşılaşacağınız muhtemel sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Malzeme listesi verirken marka vermekten kaçınmayın. Tek bir markayı telaffuz etmek istemiyorsanız güvendiğin birkaç markayı seçenek olarak sunabilirsiniz.

5- Sınıfınızı ve Öğrencilerinizi Kıyaslamayın.

Zümre arkadaşlarını takip edin, fikir alış verişinde bulunun, tavsiye alın, tavsiye verin ama asla sınıfları kıyaslamayın. Öğrenciler hakkında peşin hükümlü olmayın. Birinci sınıf öğrencileri öğretmenleri yanıltma konusunda ustadırlar. Okuma yazmayı ilk öğrenen çocuk mükemmel olamayacağı gibi en son öğrenen için de kötü diyemezsiniz. Unutmayın ki birçok dahi, okuma yazmayı akranlarından çok sonra öğrenmiştir. Bir dahiyi sınıfta bırakmış olmak istemezsiniz değil mi?

6- Paniklemeyin.

Sesleri karıştıran, aklında tutamayan, telaffuz edemeyen, diktede zorlanan, kalem tutamayan öğrencileriniz olacaktır. Daha ilk haftadan ‘Galiba okumaya geçemeyecek’ diye hiçbir çocuk hakkında yargıya varıp boş vermeyin. Sınıfın büyük çoğunluğu 16-17 inci seslerde okuma mantığını kavrayacaktır. Bu aşamaya kadar panik yapmayın.

7- Tüm Derslere Hakim Olun.

Program sadece Türkçe ve Matematik dersinden oluşmuyor. Oyun ve Fiziki Etkinlik saatlerine de en az Türkçe dersi kadar iyi hazırlanmalısınız. Müzik dersinde toplama işlemi, Görsel Sanatlar dersinde okuma alıştırması yaptıracak seviyede kalmayın.

8- Ev Ziyaretleri Gerçekleştirin.

Mümkünse daha ilk aylarda bütün çocukların evlerini ziyaret edin, aile bireyleriyle tanışın. Bunu ilk yapan siz iseniz daha ilk baştan velinizin kalbinde yer etmiş olursunuz. Kilo probleminiz yok ise bunu muhakkak yapın. Çünkü ziyaretlerde güzel ikramlarla karşılanacağınızın garantisini veririm. Siz de önceden planlayarak velilerinizi teker teker ya da ikişerli gruplar halinde derslerinize davet edin. Sizi, öğrencisini ve diğer öğrencileri gözlemlemeleri açısından faydalı olacaktır.

9- Teknik Detayları Atlamayın.

Sınıfta tüm öğrencilere yetecek kadar kurşun kalem, kalemtıraş, silgi bulundurun. Mümkünse hepsi tek tip olsun. Kurşun kalemler silindir kesim, kalemtıraşlar kovasız ve sade olsun mesela.

Kılavuz çizgili defterlerin çizgi renklerinin farklı olmasına özen gösterin. Mümkünse tamamını tek tip olarak siz alın.

İlk kez öğrendiği bir sesi 4 satırdan fazla yazdırmayın. Çok yazı yazdırmayla yazıyı güzelleştiremezsiniz.

Solakların kalemi tutuş biçimlerine karışmayın.

Asla eve yazı ödevi vermeyin. Üstesinden gelebilecekseniz hiç ödev vermeyin. Çok ödev verince iyi öğretmen olamayacağınız gibi az ödev verince de kötü öğretmen olmazsınız. Aksine bu durum, okulda zamanı etkili kullandığınız ve eve iş bırakmadığınız anlamı taşır.

Kareli matematik defteri kullanmayınız. Bunun yerine çizgisiz defter kullanabilirsiniz.

Matematikte materyal kullanmadığınız ders olmasın.

Ders, çalışma kitabı vb. yerlere yazı yazdırmayın. Kısacası kılavuz çizgili defter dışındaki hiçbir yere yazı yazdırmayın.

Sabit bir oturma düzeninde ısrarcı olmayın. Yıl içinde bir çocuk sınıftaki her sırada oturmuş olsun. Bunu yapmanız, çocuğun farklı bakış açıları geliştirmesine yardımcı olur.

Hazır yardımcı kaynak kullanmayın. Set aldırmayın. Herhangi bir yayın evinin hazırlamış olduğu 12 sayfalık bir dergi yerine bizzat kendinizin hazırladığı 2 sayfalık çalışma kâğıdı kat be kat daha etkili olacaktır.

Sınıf panolarınızı eğitim-öğretim süreci ile uzaktan yakından alakası olamayan cicili bicili süslemelerl doldurmayın. Panolar sizin yaptıklarınız için değil öğrencilerin çalışmaları için vardır. Pano konusunda seçici olun. Her çalışmayı asacak iseniz bir anlamı olmaz.

Makas, bant ve yapıştırıcıları sınıfta muhafaza edin. Hatta imkânınız varsa ders ve çalışma kitaplarını da sınıfta muhafaza edin.
Yeni başlayan biri için mükemmel ötesi, her biri altın değerinde öğütler, umarım okuyup kulaklarına küpe yaparlar.

Çevrimdışı metay03

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 106
  • 654
  • 106
  • 654
# 17 Ağu 2017 16:18:34
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
El yazısıyla okuma yazma çocuklara işkenceden başka bir şey değildir. Zaten bir süre sonra artık yazıları da bir şeye benzemiyor, yazmak istemiyorlar el yazısı, el yazısında aşırı kural var ve noktalamalar da yazıyı yavaşlatıyor, bu kurallar, bağlanma şekilleri yazının daha fazla yer kaplamasına sebep oluyor defterde bu da mantıken yazının daha yavaş yazılmasına sebep olur, ne kadar sade ise harfler o kadar hızlı kolay bir yazı çıkar ortaya, öğrencilerin yazılarını kişiselleştirmesi, hızlandırması, verilen bu kadar kuralın içinde mümkün olmamıştır, yani düz yazı ile daha hızlı yazılır, çocuk yazmak istemiyorken el yazısı siz neden tersinde ısrarcısınız hala? El yazısı tamamiyle kalkacak yeni sistemde, okuma da yazmada dik yazı oluyor, sadece 3. sınıfta eskiden de olduğu gibi ayrı bir ders olarak gösterilecek el yazısı. Hem yazıya takılmayın demişsiniz hem de ısrarla el yazısını savunuyorsunuz, çelişki bu. Verdiğiniz örnekteki Hollandalı da türünün son örneklerinden, onlar bizden önce klavyeli eğitime geçecek, Avrupa'da yıllarca tartışılagelmiştir el yazı düz yazı, el yazısını tutucu kesim savunmuştur, yenilikçi kesim de düz yazı taraftarıdır ve şu anda da klavyeli eğitim savunuluyor, bazı yerlerde de geçildi zaten, zamanla teknoloji herkesin elinin altında olunca defter olayı da kalmayacak, dediğiniz gibi yazıya takılmayın o kadar.
Düz yazıyı seçtim ama... İlkokulda öğretmenim el yazısı yazardı, neden olmasın deyip 97 yılında sınıfta kendim el yazısı yazmaya başladım, kendim her daim el yazısı yazdım, ki el yazısının akıcı düşünmeyi teşvik ettiğine de inanıyorum, 2 defa el yazısı ile 1. sınıf okuttum, hiç zorlanmadım, öyküleştiriyordum, a yı verirken Alis dağa doğru tırmanırken kayıp aşağıya bir çukura düşmüş, orada yukarı tırmanmak için yeni bir yol görmüş, tepeye geldiğinde orada Tarzan'ın ipi gibi bir ip varmış, ipe tutunup hop aşağı kaymış vb, çocuk da her a yaptığında öyküyü hatırlıyor ve kolay yapıyordu, ee neden mi düz yazı, sebep basit toplum baskısı, bütün veliler çok korkuyor, ayrıca okuma bilen öğrencilerim de el yazısı bilmediği için biz öğrenene kadar oyalanabiliyordu.  Bu vesileyle şunu da belirteyim, okul açılmadan burada nasıl daha iyi yaparız diye kafa yoran tüm zümrelerimle gurur duyuyorum. Bilgisayar kullanmada sizler kadar iyi olmayan ama en iyiyi yapma konusunda istekli biz yaşlı öğretmenler sizlere her daim duacıyız.

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:12:22
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Arkadaşlar bazı dosyaları istemiyorum ne yapmaliyim
pardon indiremiyorum yazacaktim

Çevrimdışı el_se

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.102
  • 29.350
  • 3.102
  • 29.350
# 17 Ağu 2017 17:16:25
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
pardon indiremiyorum yazacaktim
Linkini gönderin hocam acaba kırık link mi bakalım.

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:17:30
neyin ilkini hoca,

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:17:47
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
neyin ilkini hocam

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:18:07
Pardon linkini

Çevrimdışı el_se

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.102
  • 29.350
  • 3.102
  • 29.350
# 17 Ağu 2017 17:20:21
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Pardon linkini
İndirmeye çalıştığınız dosyanın hocam. O sayfaya girin üstteki url adresini kopyalayıp buraya yapıştırın.

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:20:52
Pdf yuklu olduğu halde dik temel harfler fontunu indiremiyorum

Çevrimdışı el_se

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.102
  • 29.350
  • 3.102
  • 29.350
# 17 Ağu 2017 17:25:05
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Pdf yuklu olduğu halde dik temel harfler fontunu indiremiyorum
Hocam dosyayı indirmek pdf ile ilgili bir durum değil. O bir program pdf formatındaki dosyaları açar. Siz indirmede problem yaşıyorsunuz. Hangi dosyayı indirmek istiyorsanız. Buraya o sayfanın linkini yazarsanız problemi anlamış oluruz.

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:37:37
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı snfci

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 1.073
  • 251
  • 1.073
  • 251
# 17 Ağu 2017 17:39:48
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK