Günaydınlar herkese. Ben de MORPA ve OKULİSTİK paylaşımlarını inceledim. Seslere ayrılan süre bana biraz fazla geldi ancak şu an elimizdeki en güçlü seçenek. Sesleri vermeye büyük harfle başlamışlar, demek bir şeyler değişmiş ancak ben kaçırmışım. Daha önce küçük harflarle başlıyorduk.
Bahsettiğim siteler, TTKB ve hanemizdeki yazı fontlarında üç aralık dört çizgiye yazılmış ses çalışmalarına rastlamadım henüz. Ben mi olayın çok uzağındayım diye kendimi sorgulamaya başladım. Tüm örnekler iki aralık üç çizgi. Yeni program bunu mu istiyor acaba?
öğretmenim yeni yayınlanan müfredatın her dediğine uygun çalıştık.
Sadece sesler yer değiştirmedi küçük gibi görünse de birçok farklılıklar var.Seslerin yazımında önce büyük harfler veriliyor bana çok mantıklı gelmese de her harfte bir isim kullanarak önce sesli harfleri verdik.
Programda heceden kelimeye geçişte işlek hecelerin kullanılması ve ulaşılan kelimenin mutlaka cümlede kullanılması var.Çocukların en çok kullandığı kelimeler seçmeye dikkat ettik.Harflerin yazımında da önceki dik yazılara göre farklar var.4 çizgi üç aralık kullanıldı.
okulistikte her sesi şu başlıklara böldük:
sesin tanıtılması,ses farkındalığı çalışmaları öykü,şarkı
harfi yazma
heceden kelime ve cümleye ulaşma
etkinlikler,kelime türetme,görsel dikte dediğimiz bak yaz çalışmaları,tekerlemeler,boşluk doldurma vs.
metinler
akıcı okuma egzersizleri
ayrıca bittiğinde her sesle ilgili aynı başlıkların yer aldığı her sese göre 5-8 sayfa yazdırılabilir sayfalar olacak.
sese ayrılan süre program göz önüne alındığında ilk iki grupta birer haftayı bulur yani bu etkinlikler sese göre bir hafta ile 3 ders günü yapılacak etkinliklerdir.1 ders saatinde tüm etkinlikler izletilmemelidir.Bunun içinde bölümler arasına yönergeler ekledik.
Umarım faydalı olur.