Genç Arkadaşlar ses temelli öğrenim ile cümle yöntemi arasındaki fark kısaca şöyle.
Cümle yönteminde (tümden gelim) öğrencilere aynı cümleleri ezberletiyorsunuz. Örneklerle vereyim daha çabuk anlaşılır.
Ör1:
Ali ata bak.
Emel eve gel.
(Bunun gibi önceden hazırlanmış yaklaşık 30 tane cümle ezberletiyorsunuz.)
Bu cümleler önceden hazırlanıp belirlenmiştir.
Peki Neye göre belirlenmiştir. Türkçede her sesin başlangıcına göre.
Örnek2:
Emel eve gel.
Emel derken E sesi başta (Açık hece)
ve derken E sesi sonda (kapalı hece)
Tüm cümleler bu mantıkta hazırlanmıştır.
Cümlelerin en büyük zorluğu öğrenciye "Ali ata bak" yazdırmaktır. Çocuk daha "A" harfine alışmamışken ve yazısını kaydırmadan yazamazken bu uzun cümleyi nasıl yazılır?
Cevap bol tekrar ile. 1 sayfa sınıfta, 2 sayfa evde , yani oldukça zorlama ile başlanıyor. Sonra fiş diye tabir edilen cümleler, makasla hecelere ayrılıyor, yeni kelimeler oluşturuluyor.
Peki nasıl oluyor da oluyor ? Milyonlarca insan bu yöntemlerle okumayı yazmayı öğrendi ?
Cevap basit. İngilizceyi de böyle öğreniyoruz.
Ör3:
tree kelimesini 2-3 kere yazdırıp geçtiyse İngilizce öğretmeniniz siz hala tree= 3 demek miydi, yoksa ağaç demek miydi diye kafa yorabilirsiniz.
Zamanında Okulda 1 sayfa "tree" , evde 1 sayfa "tree" yazdıysanız bunun ağaç demek olduğu aklınızdan hiç çıkmaz. Tabi uzun zaman alır. İngilizce de İngiltere de bile 3 senede öğreniliyor. ( Ama bizim Türkçe öğretmek için 3 ayımız var. )
(Bu arada aklına takılanlar için Üç yazmak için = three yazmak gerekiyor.) h ekliyorsunuz. Gözümüzden hiç bir şey kaçmasın.
Cümle yönteminde öğrencilerinizin devamsızlığı , ses yönteminden daha çok önemli. Çünkü ses yöntemindeki gibi mesela o gün "m" harfine hastaydı , "m" harfinde okula gelmedi, "m" harfini öğrenemedi diyemiyorsunuz. 1 günde birden fazla birleştirme, heceleme tekrar yazma öğretiliyor ve çok stresli dönem yaşanıyor.
2 sistem hangisi daha iyi derseniz, bu konuda hiç bir fikrim yok. Yani ayran yaparken, önce yoğurt sonra su mu, yoksa önce su sonra yoğurt mu döküp çalkalamak gibi bir şey. Sonuçta iki türlü de ayran yaparsınız.
Ama size bir tüyo vereyim. Cümle yönteminde okuyamayan veya erken okumaya geçen tüm öğrencilere, ses yöntemi gösterildiğinde jeton düşüyor, bir anda tek jetonla tüm bölümleri bitirip oyun sonuna geliniyor.
Şurada yaz tatilimizin bitmesine 3 gün kalmışken tadını çıkarın genç arkadaşlar. Öğrenciler, sıralarda yerini aldığında, aradan 3 ay geçse de burada yazdığımız en ufak paylaşımları bile mecburen okuyup bulup çıkaracaksınız .
Ondan sonra şu yaşlı suratsız hocalar bize niye şimdi yardım etmiyorlar diye kızmayınız .
Bu arada
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] hocam çok geçmiş olsun. Erik dalı gevrektir, ama incir dalı daha gevrektir. Verilmiş sadakanız varmış, iyi kurtarmışsınız.