Cemre36
bahsettiğiniz sıkıntılar size özel yaşananlar değil. bunu derken önemsiz anlamında demiyorum eğitimde çözüm bekleyen her unsur ciddi önemli ve çözüme kavuşturulması gereken aciliyeti olan olaylardır.
kaygılanmakta haklısın.
Çocuklar yetişkinlerden akıllıda olabilirler.
dirençli inatçıda ...
Ama bir çocuk yetişkin adar deneyime sahip değildir.
Tamam ilk kez birinci sınıfı okutuyorsunuz olsanız bile.
Yazmayan istemeyen defter karalayan hiç ilerleyemeyeceğini düşündüren öğrencilerin var. (16 kişilik sınıf oecd ortalamasıdır bunu da belirteyim)
İmkanlarının neler olduğunu bilmiyorum.( Bilgisayar ortamı projeksiyon akıllı tahta fotokopi vs )
Çizgi çalışmalarında aslolan kalem hakimiyetini sağlatmak.Dolayısıyla bir harfin yada sembolün karakteristik özelliği yapabiliyorsa bir öğrenciye sayfarca çizgi çizdirmek anlamsızdır.
bahsettiğin çizgi çalışmalarını yapan öğrencilerini tahtada onore et. ödüllendir hatta idare odasında bile götürüp ayrıcalıklı konuma sokkki çizgi çizmenin sınıfta inanılmaz bir prestij sağladığı düşünülsün. Defter karalayan çocuklara:
Defterlerine daha iyi davranmaları gerektiğini belirtin.
karalanmış sayfalarda dahil diğer sınıfların görebileceği bir yerde çalışmaları asın. karalamaları olan öğrencilerden yroum alın. bu şekildeki çalışmalarının panoda kalmasını istemiyorsa biraz daha çaba ve yorgunlukla kendisinin hoşlanacağı çalışma yapma fırsatı verebileceğinizi söyleyin.
Sıklıkla havada hayali bir defter hayali bir kalem yardımıyla hayali çizgiler çizdirin. Hatta bunu eğlenceli hale getirebilrsiniz.
Kalem için laser kalemlerinizi hazırlayın dıtttt!
Kalemleriniz pikselasyon ayarrını gözden geçirinZıtt!
Sanal kağıtınızı boyutlandırın Dottt! ( bu diyaloglar örnektir dramatize ederek kendinizce sınıfınıza uygun tarz geliştirebilrsiniz.)
dolayısıyla öğrenciler çizgi çizmenin eğlenceli olduğunu düşünecektir. Bunları harf yazarkende kullanabilrsiniz. Empati kurarak yapılan çalışmalrın gerçekten elimizi ya da parmağımızı yorduğunu söyleyin.
geçen hafta bir kaç öğrencim öğretmenim çok yoruldum dedi. bende :
Hımm gel bakalım senin şarzın bitmiş galiba diyerek yanıma çağırdım. kollarını kaldırıp dııtt dııtt şarza başlayalım diyerek parmak uçlarından koltuk altlarına kadara gıdı gıdı yapıp ter döndürdüm popolarına yumuşak bir şaplak vurarak hadi şarzın doldu sırana dedim. öğrencim gülerek hemen sırasına geçti ve tekrar yazmaya devam etti.
Tahmin edeceğiz gibi sınıfın çoğunluğunun o anda şarzı bitti.
ama eğleniyorum keyif alıyorum tatlı sert olma konusunda ki örselelemem çzigisine dikkat ediyorum walla herşey yoluna giriyor.
Neyse sevgili meslektaşlarımız sınıfa girdiğinizde karşınızda söylediklerinizi kutsal işaretler gibi gören size tabi olmaya hazır kitle var( tabiki bu büyük sınıflar için tartışılır) tebeşiri alın elinize ve oynamaya başlayın.
Aslında sizegerekli olan tek şey SABIR zaman zaman sabırının bitttiği anlar olacaktır. Bunu sınıfınızla paylaşın.
Şu anda çok gergin ve de çok kzıgınım şimdi kimseye cevap vermek istemiyoru istemden kalbinizi kırarsam şimdiden özür dilerim. gibi içten samimi olun ve de herşeyi zaman bırakın merak etmeyin ciddi bir engel yoksa bütün çocuklar okuma yazma öğrenir. ( Bu demek değildir ki hepsi gerçekten güzel yazı yazacaklar. Güzel yazmak yada yazmamak akademik başarıyla paralel değildir. Nasılki herkes güzel resim yapmaz yazıda biraz öyle...)
SON SÖZ
okuma yazma süreci gerçektende sabır isteyen zahmetli ve de süreç yönetimi gerektiren gerçektende çok özel bir dönemdir ki tekrarı olmayacaktır.