Çizgi çalışmalarına ilk haftadan başlamanın doğru bir tercih olduğunu düşünmüyorum. İlk hafta el ve parmak kaslarını geliştirici oyun ve etkinlikler yapılabilir. Oyun hamurları ile serbest çalışmalar, rastgele kesme çalışmaları yapılabilir. Örneğin elişi kağıtları rastgele kesilerek bir resmi tamamlama çalışması yaptırılabilir. Çok basit origami çalışmaları, masal anlatma, masalı canlandırma gibi sınıf içi etkinlikler yaptırılabilir. Renkli pipetler makasla kesilip ipe dizdirilebilir. İlk günler için basit parmak oyunları, ufak tekerleme ve basit şiirler ezberletilebilir. Çocuklar mutlaka bir iki şarkı da olsa bilirler. Birlikte bu bilinen şarkılar söylenebilir. Elbette okulun tanıtılması, sıra olma, sınıfa sırayla girme gibi çalışmalar da mutlaka yapılmalı. Çocuklar kuralları mutlaka öğrenecektir ancak onlara biraz zaman tanımak ve öğrenmeleri için sürekli tekrarlar yapmak gerektiği de unutulmamalı. İlk günden itibaren sınıfta geçireceğiniz her anı planlamalısınız. Siz "şimdi ne yapsam?" Diye düşündüğünüz anda sınıf kontrolünü kaybedersiniz. Çocukların yapacak birşeyleri olduğu sürece davranış problemleri otomatik olarak azalacaktır.
Bu yaştaki çocuklar en çok taklitle öğrenir. Onların sizi dinlemesini istiyorsanız önce siz çok iyi bir dinleyici olmalısınız. Ne kadar kopuk ve anlamsız konuşsa da her öğrencinin konuşmasını kesmeden sabırla dinlerseniz sizden örnek alacaklardır. Elbette konuşanı dinleme davranışı zamanla oturacak bir davranıştır. İlk günden bunun olmasını beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.
Herhangi bir olumlu davranış öğretmek için asla olumsuz cümleler kurmayın. Çocukları olumlu ya da olumsuz hiç kimseyle kıyaslamayın. Hatalı davranışları, hatalı olduğunu söyleyerek bile pekiştirmiş olursunuz. En güzeli doğru davranışları öne çıkarmaktır. "Haydi bakalım şimdi sessiz olun" demek yerine "Ayşe ne kadar güzel sessizce çalışıyorsun. Teşekkür ederim" derseniz daha çok çocuğun kendini toparladığını görürsünüz.
Ne yaparsanız yapın ilk haftalar birinci sınıflar için zorlu geçecektir. Çocukların sınıf ortamına alışması için zamana ihtiyaçları var. Yapabileceğiniz en güzel şey sürekli güler yüzle sakin bir şekilde çocukların çabalarını desteklemektir. Sesinizi yükseltmeye başladığınız anda çocuklarınız da kaybetmeye başlarsınız.
Bunlar da benim deneyimlerimden ilk günler için bir kaç öneri. Hepimize kolaylıklar dilerim