arkadaşlar yarın rehberlik için teftişe gelecekler büyük ihtimalle.resim ve beden eğitimi dersim var.sizce ana renkllerle ilgili ne yaptırabilirim.bi de sınıf içi nasıl bi oyun oynatablirim.
Oyunun adı "var-yok" oyunu. Sınıf mevcudu kadar tahtaya rakamlar yazıyorsunuz. Kendinizi de eklerseniz daha çok zevk alıyorlar. Herkese bir numara veriyorsunuz, sırayla. Rastgele bir numara seçiyorsunuz, örneğin, 5 burda 12 yok. 12 hemen ayağa kalkıp 12 burda 3 yok, 3 ayağa kalkıp 3 burda 8 yok vs... şeklinde devam ediyorsunuz. Sayısını söyleyemeyen, yanlış söyleyen, söylemekte zorlananlar oyun dışı oluyor. Oyun dışı kalanı yuvarlak içine alıyorsunuz veya sayısını siliyorsunuz.
Nihayetinde bir kişi kalana kadar devam ediyorsunuz.
Elma Armut Portakal Oyunu
sııf Üç Gruba Ayrılır Elma Dersen Elma Grubu KalKar Armut Dersen Armut Grubu Yanılan Yanar en Son Oyuncusu Kalan Grup Kazanır
EN HIZLI KİM GETİRECEK
Sınıftan 2-3 grup öğrenci seçin. Her grup 4-5 kişi olabilir. Sınıfta olabilecek birkaç eşya isimleri yazılı kağıtları gruplara verin.Arayacakları eşyalar örneğin kırmızı toka,silgili kalem,cetvel,sulu boya olsun.Bunları en kısa zamanda tamamlayan grup yarışmayı kazanır.
AYNA OYUNU :
Bir çocuk "ayna" olur. Başka bir çocuk da karşısına geçer, ayna olan çocuğun yaptığı devinimleri öykünerek aynısını yapar. Güldürücü devinimler çocukların daha çok hoşuna gider. Nasıl devinimler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakılmalıdır. İstenirse, bir çocuk ayna olduğunda, tüm çocuklar karşısına geçip onun devinimlerini öykünmeyle yaparlar
hafıza oyunu ismi ise AYŞE'NİN VALİZİ...
Örneğin;Aşye tatile çıkarken valizine elma koydu diyip oyunu başlatıyorum. bir sonraki öğrenci ayşe tatile çıkarken valizine diye başlayıp benim söylediğim nesneyide söylüyo ve kendide bir tane ekliyo oyun bu şekilde sürüyo.eksik yada sırasını değiştirerek söyleyen çıkıyo oyundan.
''Ayşe tatile çıkarken valizine elma,kazak koydu...
Sonraki öğrenci:
''Ayşe tatile çıkarken valizine elma, kazak ,dosya koydu....
Böyle valiz kabarıp duruyo onlarda hafızalarını yoruyo.
ORKESTRA ŞEFİ:
bir öğrenci ebe olup sınıf dışına çıkacak. bir öğrenci şef olarak sınıfı yönetecek. sınıfça şefin yaptığı değişik hareketlerin aynısı yapılacak... örneğin alkışlama, parmak şıklatma, kafa kaşıma, yanak okşama v.b . ebe şefin kim olduğunu 3 kerede bilmeye çalışacak. bulursa şef ebe olur. bulamazsa ebe cezalandırılır.
Oyunun Adı:Annem Pazara Gitti
Oyun Yeri:Sınıf
Oyun Süresi:5-10 dk
Oyunun Amacı: Kelime hazinesini geliştirmek
Oyunun Açıklaması: Öğretmen çocuklardan birine ''Annem pazara gitti.Elma aldı ''der.Çocuk 'E' harfiyle başlayan bir başka meyve yada sebze adı söylemek zorundadır.Örneğin ''Annem pazara gitti.Erik aldı''gibi..'E' harfi ile başlayan sebze veya meyve ismi bulunamadığında harf değiştirilerek oyuna devam edilir
Oyunun adı: İnsan yüzü çiz
Oyun Yeri:sınıf
Oyun süresi: 5-10 dk
Oyunun amacı: duyu organlarını geliştirmek
Oyunun açıklanması:Tahtaya içi boş olan büyük bir insan başı çizilir.Bir öğrenci seçilir,tahtanın önüne getirilerek gözleri bağlanır.eline bir kalem-tebeşir verilir ve insan yüzünü yerleştirmesi istenir.(gözleri,burnu,ağzı,kulakları,saçları) .en güzel yerleştiren çocuk birinci olur
SAYINI BİL
Her çocuğa bir sayı verilir. Öğretmen kaç derse o sayıya bağlı çocuk ayağa kalkıp oturur. Geç kalırsa sevimli bir ceza verilir ya da birden ona kadar sayar.
NESİ VAR?
Ebe bir nesneyi aklından tutar. Çocuklar “nesi var?” dedikçe ebe tuttuğu nesnenin renginden, şeklinden, boyutundan, kullanım şeklinden, kullanım alanından vs. ipucu verir. Çocuklardan hangisi nesneyi bilirse diğer oyunda ebe olur.
EŞLİ GÜLMEME
Sınıf, ikişerli gruplara ayrılır. Eşler yüz yüze gözlerini birbirlerinden ayırmadan bakarlar. Amaç hiç gülmeden en sona kalabilmektir. Gülen çiftler oyundan çıkarlar.
CÜMLE TAMAMLAMA
“Cümle tamamlama” oyunu için sandalyelere oturulur. Öğretmen cümleyi başlatır. Cümlenin sonunu çocukların diledikleri şekilde tamamlayabilecekleri belirtilir. (Kırmızı bayrağımı çok....., Atatürk düşmanları....Atatürk çalışmayı......vb. gibi).
SÖZCÜK OYUNLARI
"Gezginin Masalları Oyunu"nda ilk oyuncu yanındakine "Duyduğuma göre A....'ya geziye gidiyormuşsun. Orada ne yapacaksın?" diye sorar. Yanındaki oyuncunun, sözcükleri "A" harfiyle başlayan bir yanıt vermesi gerekir. Örneğin, "Anneme çiçek alacağım" gibi. Bundan sonra ikinci oyuncu, üçüncüye aynı soruyu "B" ile başlayan bir yer söyleyerek sorar ve oyun böylece sürer.
"Ünlüler Oyunu"nda, oyunu yöneten bir harf söyler. Amaç, o harfle başlayan bilim adamı, devlet adamı, sanatçı, sporcu gibi ünlü kişilerin adlarını sıralamaktır. Örneğin "A" ile başlayan Atatürk, Aristo, Andersen, Arşimed gibi. En çok ad yazan oyunu kazanır.
"Hece Oyunu"nda ilk oyuncu bir sözcük söyler. Yanındaki bu sözcüğün son hecesiyle başlayan yeni bir sözcük türetir. Örneğin "reklam"dan sonra "lamba". Bundan sonraki oyuncu "başak" dedikten sonra, yanındaki oyuncunun "şak" hecesiyle başlayan bir sözcük bulması gerekir. Bulamayan kişi oyundan çıkar. Sona kalan oyuncu oyunu kazanır.
"Hortlak" oyununda her oyuncu, özel adlar dışında bir sözcük oluşturmak için sırayla alfabeden bir harf söyler. Ama sözcüğün kendisinde bitmesini engellemeye çalışır. İlk oyuncu "s", ikinci "i", üçüncü "n", dördüncü "e" diyebilir. Beşinci eğer "k" derse, sözcük tamamlanmış (sinek) olur ve beşinci oyuncu bir “can” kaybeder. Oyunda üç can kaybeden oyuncu "hortlak" olur. Üç harfli bir sözcük için ceza uygulanmaz.
BELLEK OYUNLARI
"Teyzem Çarşıya Gitti" oyununda ilk oyuncu "Teyzem çarşıya gitti ve... (A harfi ile başlayan bir nesne) aldı" der. İkinci oyuncu bu cümleyi tekrarlayıp, A harfi ile başlayan yeni bir nesnenin adını söyler. Oyuncuların "Teyzem çarşıya gitti ve bir ananas, bir atkı, bir ayakkabı, bir anahtar, ... aldı" gibi önceden söylenen nesneleri anımsaması ve her seferinde yeni bir nesne adı söylemesi gerekir. Sözcük bulamayan ya da geciken oyundan çıkar. "Babam Çin'den Geldi" oyununda, oyunu başlatan oyuncu "Babam Çin'den geldi" dedikten sonra, yanındaki "Ne getirdi?" diye sorar. Yanıt "Bisiklet"se, tüm oyuncular sözde pedal çevirmeye başlar. İkinci oyuncu da, "Babam Çin'den geldi" der ve "Ne getirdi?" sorusuna, örneğin "Yelpaze" yanıtı verdikten sonra, oyuncular pedal çevirmeyi sürdürürken, bir yandan da yelpazelenmeye başlar. Oyun bunun gibi, hareketle anlatılabilecek yanıtlarla sürer
ÇAĞRIŞIM OYUNU
Oyununda oyunculardan biri aklına ilk gelen sözcüğü (örneğin, deniz) söyler. Sonraki oyuncu bu sözcüğün çağrıştırdığı bir başka sözcüğü söyler (örneğin, balık). Oyun bu şekilde birbirini çağrıştıran sözcüklerle sürer ve böylece bir sözcükler zinciri oluşur. İlgisiz sözcük söyleyen kişi oyun dışı kalır. Her oyuncu üçer sözcük söyledikten sonra oyun durur ve zincirin hiçbir halkasını atlamadan geriye doğru, yeniden "deniz" sözcüğüne ulaşmaya çalışılır.
Bellek Oyununda, içinde 20 değişik nesne bulunan bir tepsi, herkese bir dakika süreyle gösterilir. Seçilen nesnelerin kolay akılda kalacak türden olmamasına dikkat edilir. Tepsi ortadan kaldırıldıktan sonra, her oyuncu aklında kalan nesnelerin adlarını yazar. Nesnelerin çoğunu hatırlayan kişi oyunu kazanır.