Daha önceden konusu açılmıştı ancak açıklamanın başta bulunması açısından yeniden başlattım:
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı :B.08.0.SGB.0.03.05.010/ Q<^96"
Konu : 2008-2009 Öğretim Yılı İstatistik Bilgileri 4S../09/2008
GENELGE
2008/. .63
5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 3.maddesine göre 19 Nisan 2008 tarihli ve 26852 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 'Resmi İstatistik Programı (2007-2011, 2007 Revize)' kapsamında, örgün ve yaygın eğitim istatistiklerinin toplanması görevi Bakanlığımıza verilmiştir. Bu görevi Bakanlığımız adına 18/02/2006 tarih ve 26084 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 'Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 8.maddesi gereğince Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı yürütmektedir.
2008-2009 öğretim yılı başı ve 2007-2008 öğretim yılı sonu sayısal verileri, bütün örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda elektronik ortamda girilecektir. İlköğretim okulları, bağımsız anaokulları ve ilköğretim bünyesindeki anasınıflarına (resmî-özel) ait bilgi girişi e-okul modülünden, ortaöğretim, yaygın eğitim ve diğer eğitim kurumlarına ait bilgi girişleri ise MEİS Modülünden yapılacaktır. Bu konuda Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü iş birliğinde Bakanlığımızın bütün birimleri ile yürütülen çalışmalar sonucunda Milli Eğitim İstatistik Sistemi (MEİS) Formları bilgi başlıkları yeniden belirlenmiş ve MEİS modülünde olup da, e-okul modülünde bulunmayan ilköğretim ve okulöncesine ait bilgi başlıkları da e-okul modülüne aktarılmıştır.
Bilgilerin elektronik ortamda en doğru şekilde alınabilmesi için il-ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul ve kurumlarımızın yapması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır. Buna göre;
1. İlköğretim okulları, bağımsız anaokulu ve ilköğretim bünyesindeki anasınıflarına (resmi-özel) bilgi girişleri [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] modülünden, ortaöğretim, yaygın eğitim ve diğer eğitim kurumlarına ait bilgi girişleri ise [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] adresinden girilecektir.
2. Veri girişi işlemine başlamadan önce internet adresinde bulunan açıklayıcı bilgiler dikkatlice okunacaktır. Programların kullanımı sırasında karşılaşılan teknik sorunlar öncelikle her ilin istatistik birimleri ile MEBBİS yöneticilerine iletilecektir.
3. Okul ve kurumların istatistik! bilgilerinin girişi için İnternet Explorer 5.0 veya daha üst sürümleri dışında herhangi bir bilgisayar programına ihtiyaçları yoktur. Bakanlıktan ya da başka bir birimden program alınmasına gerek yoktur. İhtiyaç duyulan her türlü program ve bilgi, ilgili internet adresinden sağlanacaktır.
4. İllerde başka programlarla MEİS bilgileri toplanmayacak, toplanan verilerin aracı programlarla, Bakanlığımızda yeni oluşturulan veri tabanına aktarılması kesinlikle istenmeyecektir.
5. MEİS Modülü için daha önce okul ve kurumlara verilen kullanıcı adı ve şifresi kullanılacaktır, e-okul modülündeki bilgi girişlerini, ilgili birimlerle birlikte takip edebilmeleri ve raporları görebilmeleri için istatistik bölümünde çalışan personele, MEBSİS yöneticilerince sınırlı yetkiye sahip kullanıcı adı ve şifrenin verilmesi gerekmektedir. (Yeni açılan kurumlara, ilin MEBBİS yöneticileri tarafından kullanıcı adı ve şifresi verilecektir.)
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı : B.O8.O.SGB.0.03.05.O10/ U&^S
Konu : 2008-2009 Öğretim Yılı İstatistik Bilgileri .l£./09/2008
6. Bilgi girişi sırasında yapılan değişikliklerin hangi kullanıcı tarafından yapıldığı Bakanlıkta kayıt altında tutulacaktır. Bu nedenle kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak yapılan işlemler, kullanıcı kodunu ve şifreyi imza karşılığında teslim alan yöneticinin sorumluluğunda olacaktır.
7. Programa veri girişi, okul ve kurumların interneti üzerinden ve Bakanlığımız İnternetinden yapılacaktır. İnternet bağlantısı olmayan okul ve kurumlar, internete bağlı herhangi bir yerden şifrelerini kullanarak programa giriş yapabileceklerdir.
8. İllerde ve ilçelerde bütün resmî ve özel eğitim öğretim kurumlarındaki bilgi teknolojisi laboratuvarları veri girişi işlemleri sırasında bağlantısı olmayan okul ve kurumların kullanımı için tahsis edilecektir (aksaklıklardan ilçe millî eğitim müdürleri sorumlu olacaktır). Programın kullanımı sırasında karşılaşılması muhtemel sorunlarla ilgili yardım dosyaları programın içinde yer almaktadır (yardım dosyaları, meis modülünde her ekranın sağ üst köşesindeki soru işareti simgesine basılarak alınabilir).
9. 2008-2009 eğitim öğretim yılı ile ilgili bilgiler MEİS Modülüne 6 Ekim 2008 tarihi itibariyle girilecektir. Veri giriş işlemleri 24 Ekim 2008 tarihine kadar_sonuçlandırılmış olacaktır, e-okul modülü raporlama işlemleri ise 5 Kasım 2008 tarihinde mesai bitimi itibariyle alınacaktır.
10. Bilgisayar laboratuvarları/BT sınıfları, BT sınıflarındaki bilgisayar sayıları, okul ve kurumlardaki bilgisayar sayıları daha önce MEİS modülünden alınmakta idi. 2008-2009 öğretim yılından itibaren bu bilgiler sadece e-taşınır modülünden alınacaktır. Bu nedenle BT sınıflarına ilişkin verilerin doğru alınabilmesi için e-taşınır verilerine girişte, BT sınıflarına ilişkin uyarılar dikkate alınarak gerekli olan düzeltmelerin 24 Ekim 2008 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.
11. Toplanan bilgilerde hataya yer vermemek için bütün kurumların sisteme etkin olarak katılımının sağlanması son derece önemlidir. Bu nedenle veri girişi işlemine başlamadan önce Başkanlığımız 21.08.2008 tarih ve 4361 sayılı yazısında belirtilen çalışmaların hatasız olarak tamamlanması gerekmektedir.
12. Bilgi girişi sırasında 3 aşamalı bir onay düzeneği kurulmuştur. Birinci aşamada kullanıcı kodu ve şifre ile sisteme giren kurum, kendisine ait bilgileri eksiksiz olarak girecek, bilgi girişi bitiminde "kurum onay işlemi" ekranından girilen bilgilerin doğruluğunu kurumun en yetkili kişisi (okul müdürü) onaylayacaktır. Kurum onay düğmesi kuruma ait bütün ekranlara bilgi girişi yapılmadan etkin olmayacaktır. (Bu ekranlar "Kurum Durum Raporu" hattından takip edilebilir.) İkinci aşamada ilçe millî eğitim müdürlüğü kendisine ait olan kurumlar ve ilçe formları girişini tamamladıktan sonra (ilçe millî eğitim müdürü) onaylanacaktır. Son aşamada millî eğitim müdürlüğü kendisine ait il formları ve ilçelerin tamamının onayını gördükten sonra il onayını (il millî eğitim müdürü) yapacaktır. (Onay vermiş kurumun herhangi bir nedenle onayının kaldırılması için ilçe millî eğitim müdürlüğüne, ilçe millî eğitim müdürlüğü ise, il millî eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir).
13. Bilgi girişi işlemi sırasında ilgili genel müdürlükler ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü yöneticileri, kendilerine bağlı okul ve kurumlardaki bilgi girişini takip ve kontrol edeceklerdir. Ayrıca, bilgilerini girmeyen veya eksik giren okul ve kurumlarla ilgili önlemleri alacaklardır.
14. İlçe millî eğitim müdürlüğü, bağlı okul ve kurumların veri girişi işlemlerinin tamamlandığını gördükten sonra il millî eğitim müdürlüğüne, resmî yazı ile bildirecektir.
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı : B.08.0.SGB.0.03.05.010/ UGdS Konu : 2008-2009 Öğretim Yılı İstatistik Bilgileri
d.5^/09/2008
15. İl millî eğitim müdürlüğü de aynı şekilde ilçeler bazında rapor alarak hangi ilçelerin veri girişi işlemlerini tamamladığını, hangilerinin tamamlamadığı kontrol edilerek, varsa ilgili ilçeleri, eksik bilgileri tamamlamaları konusunda gereğini yerine getirecektir.
16. İl millî eğitim müdürlüğü, bütün ilçeler veri girişi işlemlerini bitirdikten sonra kendisinin sorumluluğunda bulunan okullardaki ve kurumlardaki veri girişi işlemleri tamamlanarak onaylandıktan sonra, veri girişi dönemi sonunda "Veri girişi işlemlerinin eksiksiz olarak tamamlandığına" dair Strateji Geliştirme Başkanlığına, 5 Kasım 2008 tarihine kadar bilgi verecektir.
17. Sayısal verileri hazırlama ve veri girişi işlemlerini yapan bölümlerde yeterli sayıda yetişmiş personel istihdam edilecek ve bu alanda yetiştirilen personelin görev yeri değiştirilmeyecektir.
18. Kurumlar kendilerine ait bilgileri istedikleri anda yukarıda sözü edilen internet adresinden görebilecek ve yazılı doküman alabileceklerdir. Ayrıca, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri de birimlerine bağlı kurumlar hakkında MEİS sorgu modülünden özet veya ayrıntılı bilgiyi istedikleri zaman alabileceklerdir.
19. Bilgi girişlerinde hata yapılmamasına itina gösterilecektir. Hatalı bilgi girişinden başta il milli eğitim müdürü olmak üzere diğer birinci derecedeki birim amirleri ile okul müdürleri sorumlu olacaktır. Hatalı bilgi girişi yapanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.
luammer Yaşar ÖZG1 Bakan a. Müsteşar
DAĞITIM Gereği
B Planı
Bilgi
A Planı