Yer ve Alan Değişiklikleri Hukuken Sorunludur!
Özellikle özre bağlı yer değiştirme taleplerini karşılamak, branş ve iller bazında norm dengesizliğine çare bulma gerekçesiyle bakanlığın tek bir duyuru ile 14 Eylül Cuma günü başlattığı süreç her açıdan sorunludur. Sendikamızın öğretmen sirkülasyonuna ilişkin tespit ve önerilerini geçtiğimiz hafta Sayın Bakan Dinçerin makamına elden ulaştırmış, adil bir yer değiştirmenin esaslarını, sırasını çok net ifade etmiştik.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Aynı hafta içinde alan değişikliği dayatmalı il dışı özür grubu yer değişikliği duyurusu sendikamız açısından hayal kırıklığıdır. İnsani bir acıyı-ihtiyacı kullanarak alan değiştirtmek hatta düz memurluğa doğru bir yola zorlamak en hafifinden insani değildir.
İlk aşama başvurular tamamlanmadan tespit ettiğimiz, üyelerimizden bize ulaşan aksaklıkların tamamı iş bilmezliğin, hukuksuzluğun delilidir. Milli Eğitim Bakanlığını ÖNERİLERİMİZİ TEKRARLAMADAN yalnızca bu dönemle kalmayacak, 2013 Yer değiştirmelerde de baş ağrıtacak hukuki sorunlar konusunda uyarıyoruz:
2012 Ağustos Yer değiştirmelere dayanak olan yönetmelik Anayasaya, kılavuz yönetmeliğe, alan ve yer değiştirme duyurusu hepsine aykırıdır, dayanaktan yoksundur.
Özre bağlı yer değiştirme için alan değiştirme başvurusu yapmayan öğretmenlerin özürlerinin gereği için dava açma hakları ortadan kalkmamıştır, biz seçenek sunduk diyerek mahkumiyetten kaçamazsınız.
Bir yan alanı olan öğretmenlerin ilgili alana geçişi engellenmiştir.
Bir ihtisas mesleği olan öğretmenlikte, alan dışına üstelik de zihinsel engelliler öğretmenliği gibi özel bir branşa dönüşüm veliler için bile dava konusu edilebilecek bir yanlıştır, pedagoji ile de çelişir.
Sınıf öğretmenlerinden bir yan alanı olmayanlar ile diğer branşlardan alan değiştirmeyi kabul edenlere Teknoloji Tasarım Dersini seçmek için zihinsel engelliler branşını da seçme zorunluluğu getirilmiştir.
İller bazında ilgili branşlarda şimdiaçık gösteren il ve ilçe MEM ler aynı branşlarda özre ve isteğe bağlı dönemde bu kontenjanları açmadığından bu branşın gerçek sahipleri yer değiştirememiştir.
İllerde hiçbir ön hazırlık yapılmadan getirildiği anlaşılan alan-yer değiştirme işlemi yüzünden bazı İl Milli Eğitimler dönüşülecek alanlarda ya açık ilan etmemiş (Malatya gibi) ya da birkaç tercih açmıştır. Revize edilerek tekrar başvuru alınmaması durumunda dava konusu edilebilir.
FKB branşlarının fen bilgisine, Tarih ve Coğrafya öğretmenlerinin Sosyal Bilgilere, mesleki teknik branşların teknoloji tasarıma, Edebiyat öğretmenlerinin Türkçe öğretmenliğine, Felsefe ve Sosyolojicilerin rehber öğretmenliğe vs. pek çok branşın orijinal yan alanına geçememesi skandaldır.
Adana, Niğde ve Balıkesirde FKB lise branş kontenjanları gündüz açıkken, gece kapatılmış, bu durum da tarafımızdan kayıt altına alınmıştır.
Alanın devamı veya ilişkili olarak lisansüstü eğitim alanların ilgili alanlara, eğitimlerini sürdürdükleri illere geçmesi yönetmeliğe rağmen engellenmektedir.
Teknoloji Tasarım dersinin yeni sistemde haftalık ders programı içinde azaltılmasına rağmen binlerce kişiye bu alanı tercih ettirmek, önümüzdeki yıl binlerce norm fazlası yaratacak, resen atamalara konu edilecektir.
Kendi branşı hali hazırda teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler öğretmenleri olanların 2013 yılı isteğe ve özre bağlı yer değiştirebilmesi imkansıza yakın olacaktır.
Özür durumları aynı kılavuzla, aynı takvimde onaylanan öğretmenlerden İL İÇİ yer değiştirmek isteyenlerin il dışı özrü olanlardan ayrılması hukuki değildir. 19-24 Eylül arası başvuru olanağı tanınsa bile aynı branşlara açık kontenjan bulma olasılıkları minimaldir.
Zorunlu olarak alan değiştiren öğretmenlerin atandığı illerde kendi branşlarına ne zaman-nasıl dönebilecekleri açıklanmamıştır, bir takvime veya isteğe bağlı kendi alanlarına dönmeleri Milli Eğitim Temel Kanunu değişmedikçe engellenemez.
Sendikamızın da talep ettiği, Sayın Dinçerin de yapılacağını duyurduğu bakanlık kontrolündeki becayiş sistemi yasa gereği branş korunarak yapılabileceğinden, şu anda branşı bırakıp yer değiştirenler için bir hak kaybı anlamına gelecektir.
Alan ve yer değiştirme işlemlerinden sonra İL İÇİ SIRALARIN tekrar işletilmemesi durumunda adaletten söz edilemez.
Yan alan uygulaması çoğu branşta 2000 yılından sonra kaldırılmış olup, sınıfçı/branş ayrımı da doğru değildir.
Alan değiştiren öğretmenin yoğun bir hizmet içi eğitim verilmeden sınıfa sokulması dava konusu edilebilir.
Yan alanı olan öğretmenlerin birçoğuna başvuru sayfası dahi açılmamıştır.
Alan değiştirecek olan öğretmenlerin idarecilik statüleri veya Anadolu/Fen Lisesi kadrolarının teslim edilmemesi hukuken yanlış olur.
İlin merkeze uzak bir ilçesinde, köyünde çakılı kalan öğretmenlerin hizmet puanları ve sürelerine rağmen gidemedikleri okullara aynı branşta tama-görevlendirme yapılması hukuken sorunludur.
Zihinsel engelliler/teknoloji tasarım dışında açılan az sayıda alan branş kontenjanına (Bilişim tek. gibi) o branştan öğretmenlerin tercih yapamaması hukuksuzluktan öte saçmalıktır.
Bakanlığın 14 Eylülde ilan ettiği iller bazındaki kontenjanlar gün içinde (4 saat içinde) değişmiş olup her iki liste de elimizdedir. Makaslanıp, buharlaşan kontenjanların akıbeti dava konusu edilebilir.
Sayın Bakanımızın sürekli vurgu yaptığı eşi özel sektörde çalışan öğretmenler vurgusu, alan değiştirmeyi aklından bile geçirmeyen eş durumu mağdurları üzerinde kastı aşan bir baskı oluşturmuştur, alanla yer değiştiren bu öğretmenler SÖZLÜ AKİT kabul ettikleri bu ifadeleri kendi branşlarına dönmek üzere yargıya taşıyabilir.
İl içinde yer-alan değiştirme hakkı verilmesi durumunda tercih yapılacak kurumların yalnızca özrün bulunduğu ilçelerle sınırlanmaması, il dışında olduğu gibi tüm ilçelerin açılması gerekir.
2011 Aralık 2012 Şubat Dönemlerinde ataması yapılan öğretmenlerin 2013 Yılı Şubatta 1 yıllık çalışma sürelerini doldurup adaylıklarının kaldırılmasına rağmen özür grubu yer değiştirme hakkının verilmemesi Anayasamıza aykırılık teşkil eder.
Yer değiştirmek için alan değiştiren öğretmenlerin tayin olduğu il-ilçelere ilk atama veya tayin yoluyla kendi (eski) branşlarında atama yapılması ya da ücretli öğretmen çalıştırılması hukuki olmayacaktır.
Sayın Bakanın sınıf öğretmenleri 5. sınıfların derslerine girecek demiş olmasına rağmen bu hakkın teslim edilmemesi SÖZLÜ AKİT kapsamındadır, bakanlığı bağlar.
Zorunlu hizmet affı ile doğuya çakılı kalan bekar öğretmenlere bir de evli, sağlık özrü bulunanlar ve lisans üstü eğitimini sürdüremeyenler eklenmiştir, hukuksuzluk sürmektedir.
Kura ile branşa atanma-yer değiştirme ile yine Bakanlık öğretmenliği ve Talim Terbiye Kuruluna bağlı çalışmanın kura ile yapılması bir hukuk devletinin personel atama yöntemi olamaz, iptalle sonuçlanacak dava nedenidir.
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Merkez