1-Bu gece 4 rekat Kadir Gecesi namazı kılınır:
1′inci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr
2′nci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
3′üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr
4′üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
okunur.
Namazdan sonra: 1 defa:
Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd
100 Elem neşrah leke sadrak
100 İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr
100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimizin Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemize öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:
Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fafü annî (Allahım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
Kadir Gecesi Duası:
Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :
Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesini bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?
Şöyle buyurdu: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fafü anni. (Allahım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
2-Hz. Aişe (r.anha) validemiz Rasûlüllah (s.a.s)'e demiştir ki:
"Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):
"Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu." (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki, o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.
3-Kadir Gecesi nasıl ibadet edilir, Kadir Gecesi Yapılacak ibadetler
Bu geceyi nasıl eda edeceğini merak eden kardeşlerimizin istifade etmesi için şunları söylebiliriz;
"Yâ Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl duâ edeyim?"
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselâm:
"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbü'lafve fa'fü annî"
Yani:
"Allah'ım! Sen affedicisin, kerem sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle, dersin' buyurdu."
Ayrıca gecede Kur'ân'a çok yer ayırmalı. Bol bol Kur'ân okumalı ve dinlemeli. Kendimizi Kur'ân'a muhatap etmeli. Kur'ân sanki ilk defa bize inmiş bir ruh hali içinde olmalı.
Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kuran-ı kerimi hatim etmekten daha sevaptır. Kadir gecesinde bir tesbih (Sübhanallah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tehlil (Allahü ekber) söylemek yedi yüz bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Kadr Suresi
Okunuşu:
Bismillâhirrahmânirrâhîm.
İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr. Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfişehr. Tenezzelülmelâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim, min külli emr. Selâmün, hiye hattâ medleılfecr.
Anlamı:
Rahman, Rahim olan Allahın adıyla.
Şüphesiz biz, (Kuranı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve ruh, Rabbinin izni ile her iş için o gece iner. O, tan yeri ağırana dek esenliktir.
4-DUA
.
Sual: Kadir gecesinin önemi nedir?
CEVAP
Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allahü teâlâ, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.) [Deylemi]
Resulullaha, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibini ferahlandırdı. (İ. Malik)
Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, (Ya Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, [diğer işlerin dışında] 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi) diyerek, (Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır)mealindeki âyeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)
Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.)[Deylemi]
(Sevabını Allahtan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari, Müslim]
(Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kuran-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir gecesinde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]
(Kadir gecesi üç defa La ilahe illallah söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.) [Tefsir-i Mugni]
YAPACAKLARIMIZ
RABBİM KABUL EDER İNŞAALLAH
.
1-Teravih namazı
2-Tesbih namazı
3-Günlük kaza namazları
4-Tesbih kadir süresi
5-Tesbih La ilahe illallah
6- Bir tesbih (Sübhanallah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tehlil (Allahü ekber)
7-"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbü'lafve fa'fü annî"
Yani:
"Allah'ım! Sen affedicisin, kerem sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle, dersin' buyurdu."
8-Kişisel dualarımız
.