Eşimin il içi tayini cikti ve göreve başladi,ben de il dısi tayin istedim çıktı ama göreve başlamadım, şimdiki durum şu: eşime Eş özür grubu tayin başvurusu açılmıyor. Durumu Bakanlığa telefonla anlattım bana söylenen:il içi tayin istemeyecektiniz bu durumda eş özür başvurusu yapamazsınız ve il disi tayinin iptali de yapılamaz 1 yıl ayrı kalacaksınız diye açıklama yapıldı.
-BU DURUMDA NE YAPABİLİRİM? (tayinin iptali için)
doganemin hocam fikir verirseniz sevinirim, Teşekkürler
Merhaba öğretmenim, malumunuz il içi il dışından önce yapıldı. İl içi kılavuzunun 9. maddesinde "İl içinde isteğe bağlı yer değiştiren öğretmenler, aynı dönemde iller arasında isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunamaz.
Ancak il içinde atanmalarından sonra doğacak özürleri sebebiyle öğretmenler özür durumundan yer değiştirmelere başvurabileceklerdir." demektedir, yani sizin yer değişikliğiniz il içinden sonra olduğu için eşiniz için yeni bir özür doğmuş oluyor, bu durumda eşinizin özür durumundan isteyebilmesi gerekir.
İl dışı atamanızı da eşinizin tayini çıkmadığı için iller arası kılavuzun 22. maddesindeki ("
Görev yerinden ayrılmamış olmak kaydıyla, yer değiştirmeler tamamlandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde belirtilen özür durumlarından birinin oluşması hali hariç, isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değişiklikleri iptal edilmeyecektir.") (buradaki oluşacak özür durumu bu yıl için 4 tanedir: sağlık, eş, olağanüstü ve öğrenim özrü)açıklamaya istinaden iptal ettirebilmeniz gerekir, ama bu iptali yaptırabilmeniz için eşinizin il dışı özür durumundan başvuru yapıp çıkmamış olması gerekir. Bu nedenle sizin önce az önce belirttiğim kılavuzdaki 9. maddeyi dayanak göstererek eşinizin tayin istemesini sağlamanız gerekiyor.
Bakanlıktaki görüştüğünüz kişi (yetki durumunu bilmiyorum) 9. maddeyi niye farklı yorumladı anlamış değilim. Tahminim "MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği " nin 35. maddesinin 6. bendindeki "İl içi ve iller arasında herhangi bir nedenden dolayı görev yeri değiştirilen öğretmenlerin, atamalarının yapıldığı tarihten sonra ortaya çıkan özür durumları hariç olmak üzere aynı yer değiştirme döneminde özür durumundan yer değiştirme istekleri dikkate alınmaz. Bu durumda bulunan öğretmenler,
takip eden yılın özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilirler" ifadesini kastetmiş, ama burada da "atamalarının yapıldığı tarihten sonra ortaya çıkan özür durumları hariç olmak üzere" ibaresi geçiyor. İnanınız bazen ben de bu yetkilileri anlamakta zorlanıyorum. Hiç bir yerde "İl içinde yer değişikliği yapan öğretmenin eşi il dışı yer değişikliği yaparsa aynı dönemde özür durumundan başvuramaz" diye bir açıklama yok. Madem öyle düşünüyorlar bu maddeyi açık açık niye yazmazlar, inanınız anlamak çok zor, saygılar sunarım.