Arkadaşlar zaman daralıyor. Baskıyı artıralım. Bu gün yazdığım aşağıdaki yazıyı Hasan hocamın verdiği bütün maillere yolladım. Umarım faydalı olur.
DİPLOMAYA-MEZUNİYETE GÖRE ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BİR HAKTIR, ENGELLENEMEZ!
Geçmişte rutin ve düzenli olarak yapılan Diplomaya(Mezuniyete) göre Alan değişikliği, 2013 yılından sonra hiç yapılmadı. Diplomaya dayalı Alan Değişikliği bir haktır, bu hakkın engellenmesi her açıdan kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz. Çünkü öğretmen mezun olduğu, sevdiği, isteyerek ders anlatacağı, öğrencilere yaklaşımı daha sıcak olacağı, performansın, istenilen başarının olacağı hevesle yapılan çalışma ile mümkün olabileceği kuşkusuzdur. Diplomaya dayalı Alan değişikliği bekleyen sınırlı sayıdaki öğretmenlere “Öğretmenler Günü Müjdesi” olarak bir an önce duyuruya çıkmalıdır. Eğer kulak tıkıyorsa, gerçek ve çok önemli bir şeyi görmüyor demektir. 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlerin mutlu ve başarılı olmalarını beliyorlarsa bir zahmet şu Diplomaya Dayalı Alan Değişikliğine kulak asmaları bizim için en büyük hediye ve gösterilecek güzel jest olacaktır. Eğer biz önemli isek, sınırlı sayıda Alanı dışında çalışan öğretmenlerin kendi alanına dönmesine fırsat tanımakla önemsendiğimiz anlaşılacaktır.
Sınırlı sayıdaki Diplomaya dayalı Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin talebi yabana atılacak ve göz ardı edilecek bir durum olmadığı gibi söz konusu olan norm sıkıntısını da giderecektir. Bakanlığın eğitimdeki stratejisi ve yüksek hedefi, bilinmelidir ki, mutlu ve başarılı öğretmenlerin gayretiyle mümkündür. 3 yıldır bu kadar öğretmenin istediği, aşılması veya çözülmesi bakanlık nezdinde hiç de zor olmayan Diplomaya dayalı Alan değişikliğini “24 Kasım Öğretmenler Günü Hediyesi” niye olmasın?
Diplomaya dayalı Alan değişikliğini, 2012’deki değişiklikle karıştırmak doğru olmadığı gibi, hem bakanlık hem toplum üzerinde farklı ve esas meselenin özünü yansıtmayan algı ortaya çıkardığından değişikliğe sıcak bakılmamaktadır. Oysa tablo hiç de öyle değildir. İşin içinde olan esas dert edinen öğretmenler bunu bilmekte, ehemmiyetine inanmaktadır. Bakanlık yetkililerinin bu konuya kulak tıkayıp hiç ilgilenmemesi çok büyük talihsizliktir. Kamuda sıradan bir problemin çözümü için ortaya konulan haklı bazı tepkiler, yetkilileri hemen harekete geçirdiğini görmekle birlikte, çözüm mercii kısa sürede çıkıp üstüne açıklama da yaparak büyük bir işi başardığına ilişkin demeç te verirler. Ama ne talihsiz ki, 2013 Yılından beri Alan değişikliği(Mezuniyete Dayalı) hiç yapılmamış, sıradan bir mesele olarak algılanmıştır. Halbuki bu sıradan bir mesele gibi görülmemeli, norm fazlası öğretmenlerin ülke ekonomisine ciddi sıkıntı da getirdiği farkına varılmalıdır. Örneğin, 6 saat derse girip, yada “Joker Öğretmen” diye tabir ettiğimiz, boş ders için hazırda bekleyen öğretmenler ülke ekonomisine yük değil mı? Bunu söylerken lütfen öğretmen arkadaşlarım alınmasınlar. Onlara yönelik herhangi bir suçlama değil. Çözüm bekleyen bir durum değerlendirmesinden söz ediyorum. 25 Kasım norm güncellemelerin son bulacağı tarih göz önüne alındığında, bir yandan da “24 Kasım Öğretmenler Günü” jesti olarak bakanlıktan son müjdeli haberi bekliyoruz. Eğitim haber portalları da Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği olan bu talebimizi kamu oyuna duyurursanız bizi memnun edersiniz.
DİPLOMAYA YÖNELİK ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEYEN ÖĞRETMENLER(22.11.2016)