Mevzu alan değişikliği ise para ikinci, üçüncü, dördüncü sırada olmalı, aksi takdirde pişman olabilirsiniz. Her ikisi de bir arada olsun iyi kazanayım derseniz Felsefe gibi az dersi olan bir branşta bu pek mümkün değil. Mevcut ekders sistemine göre sınıf öğretmenliği, okul öncesi, rehberlik branşları ile idareciler tam ekders alırlar. (Ayda 800-1300 lira arası) Diğer tüm branşlarda ise %20'nin ekdersi çok düşük (100-200 lira), %20 çok iyidir. (1000-1700 lira arası) Branş hocalarının Kalan %60'lık kesimi ortalama bir sınıf öğretmeni kadar ekders alır. Yani aylık kaybınız en fazla 500-600 tl olur. Ben ayda 500 lirayı gözden çıkarırdım. Zira bu ekders sistemi bir süre daha yürür, bakanlık buna bir el atar, eşitleyemese de farkı en aza indirir.
1700 lira ile 200 lira arasındaki fark en aza indirilmeli.
BUNA DAİR BİR FİKİR:
Bana göre derse girmek veya girmemenin ödülü para olmamalı. Bunun yerine hizmet puanı ve ödül uygulamasına geçilmeli. Mesela Felsefe hocası yılda 300 saat ders yükünün 290 saatine girmiş sadece 10 saat devamsız ise buna iyi bir hizmet puanı ilavesi veya Başarı Belgesi verilmeli. İkinci örnekte; mesela bir sınıf öğretmeni yılda 700 saat ders yükünün 500 saatine girmiş 200 saatine çeşiti nedenlerle girmediyse buna ilave hizmet puanı yapılmamalı, performansını arttırması istenmeli belki uyarılmalıdır.
Sayın Bakan bir açıklama yapmış bugün:
Bakan İsmet Yılmaz, neden 100 bin açık olmasına rağmen 20 bin öğretmen atandığı yönündeki soruya şu şekilde cevap verdi.
"Eğer 100 bin öğretmen adayını atarsak çalışan hiçbir öğretmen ek ders alamaz. Hali hazırda 784 bini kadrolu, 39 bini sözleşmeli, 823 bin öğretmen çalışıyor. Öğretmen maaşı genel olarak 2900- 3000 bin bandında ama ek dersler sayesinde öğretmenlerin önemli bir kısmı 3 bin 600 lira civarında maaş alabiliyor. Eğer tüm kadrolar doldurulursa, hiçbir öğretmen ortalama 600 lira civarındaki ek dersi alamaz."
Burada kastettiği "hiçbir öğretmen" ifadesi Branş hocaları için geçerlidir, birtakım branşlar her ay ekdersi tam alır. Öğretmen alımının az olmasının bir sebebinin de bu ekders ödemeleri olması çok garib. Ekders mevzusuna bir çeki düzen getirilmesi zamanı gelmiştir. Norm işlemlerindeki "ders saati / norm sayısı hesabı" ve "ekders ücretinin hesaplanmasında" nice nice mantık hataları var. Saysak uzun bir liste çıkar.
Hem norm hem de ekders ücretleri konusunda Bakanlığımız bir yenileme içine girmelidir.