acaba kılavuzu yargıya götüren sendika var mıdır
12 Ocak tarihli Sınav Kılavuzuna Açılan Dava Metni;
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA
ANKARA
Telafisi Mümkün Olmayan Zararların Ortaya Çıkacağı Gözetilerek
Savunma Alınmaksızın ve Sonrasında Esas Hakkında Karar Verilinceye Kadar
Yürütmenin Durdurulması İstemlidir
DAVACI :Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ)
Ataç 2 Sokak 43/4 Kızılay ANKARA
VEKİLİ :Av. Burak SABUNCU
Mithatpaşa Cad. 66/15 Kızılay-ANKARA
DAVALI :Milli Eğitim Bakanlığı ANKARA
ÖĞRENME TARİHİ :12.01.2016
KONU :12.01.2016 tarihinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu nun;
3. BAŞVURU ŞARTLARI başlıklı bölümünün, Uyarı: başlıklı kısmında yer alan, Halen müdür yetkili öğretmen olarak görev yapanlar hariç olmak üzere, eğitim kurumu yöneticisi olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılının son günü itibariyle aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda dört yıllık ya da aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında toplam sekiz yıllık görev süresini doldurmamış olanlar, yazılı sınava müracaat edemeyeceklerdir. ibaresinin,
Anılan Kılavuzun 8.1. SINAVDA UYGULANACAK TESTLER başlıklı bölümünün, eksik düzenleme nedeniyle tümüyle ve anılan kılavuz hükmüne dayanak olan 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikin 15. Maddesinin de eksik düzenleme nedeniyle tümüyle,
Öncelikle yürütmesinin durdurulması sonrasında iptaline talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1- Yazılı Sınava, Sadece 2015-2016 Öğretim yılı sonu itibarı ile Görev Süresi Sona Eren Mevcut Yöneticilerin Başvuru İmkanı Verilmesi Mağduriyet Yaratacak Nitelikte ve Hukuka Aykırıdır.
Dava konusu kılavuzda, 3. BAŞVURU ŞARTLARI başlıklı bölümü,
Uyarı:
Halen müdür yetkili öğretmen olarak görev yapanlar hariç olmak üzere, eğitim kurumu yöneticisi olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılının son günü itibariyle aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda dört yıllık ya da aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında toplam sekiz yıllık görev süresini doldurmamış olanlar, yazılı sınava müracaat edemeyeceklerdir.
şeklinde düzenlenmiştir.
Düzenlemeye göre, mevcut yöneticilerden 2015-2016 öğretim yılı sonu itibarıyla 4 ve 8 yıllık süreleri dolduranların sınava başvuru yapabilecekleri belirlenmişken, bu tarih itibarıyla henüz bu süreleri doldurmayacak yöneticilere sınava başvuru imkanı sağlanmamıştır.
Örneğin, halihazırda 4 veya 8 yıllık süresi dolmuş ya da mevcut müdür yardımcısı 3 yıl 6 ay görev yapmış ve 2016 öğretim yılının sonu olan haziran ayı itibarı ile 4 yılını tamamlayacak olsun. Bu müdür yardımcısı haziran ayı itibarı ile tam olarak görev süresini dolduracak durumda ise sınava başvurabilecektir.
Ancak örneğin halihazırda mevcut müdür yardımcısı 3 yıl görev yapmış ve 2016 Haziran ayı itibarı ile 4 yıllık süresi tamamlanmıyorsa sınava başvuru yapamayacaktır.
Buradaki temel problem şudur.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikin;
14. maddesinde aynen;
Yazılı sınav
MADDE 14 (1) Müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında dört yıllık ya da aynı eğitim kurumu müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında toplam sekiz yıllık görev süresi dolanlar ile duyurunun son günü itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyanlar arasından müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilecekleri belirlemek amacıyla Bakanlıkça veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca test usulü ile yazılı sınav yapılır. Bu sınavda yüz puan üzerinden yetmiş ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınav sonuçları, kesin sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren en fazla bir yıl süreyle olmak üzere bu kapsamda yapılacak bir sonraki sınav tarihine kadar geçerlidir.
şeklinde düzenlenmiştir.
Hükümde, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı sınavlarının en fazla bir yıl süreyle geçerli olacağı ifade edildikten sonra bu kapsamdaki bir sonraki sınava kadar geçerli olacağı yer almıştır. Burada iki ayrı koşul öngörülmüştür. Öncelikle sınav en fazla bir yıl süreyle geçerli olacaktır. Bununla birlikte devam eden hükümde ise bir yıl içinde iki ya da daha fazla sınav açılması halinde her sınavın bir sonrakine kadar geçerli olacağı hükmü yer almıştır. Buna karşılık bu yazılı sınavların hangi aralıklarla kaç senede bir ya da senede kaç kez yapılacağına ilişkin bir belirleme yoktur. İdare dilerse bir yıl içerisinde birden fazla sınav açacaktır, dilerse 4 yılda bir sınav açabilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığının tüm atama, yer değiştirme, görevlendirme işlemlerinin hepsinin, yönetmeliklerle sıkı sıkıya takvime bağlandığı, bu işlemlerin hangi dönemler içerisinde yapılacağının ayrıntılı olarak yer aldığı bilinmektedir. Zira söz konusu bu uygulama eğitim öğretimin aksamaması adına eğitim öğretim dönemi göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Ancak dava konusu yönetmelikte ise söz konusu sınavların yapılacağı takvime ilişkin hiçbir belirlilik bulunmamaktadır. İdareye bu yönde tanınan keyfilik ise yöneticileri mağdur edebilecek ve yönetimde boşluk doğurabilecek niteliktedir. Örneğin okulunda görev yapan müdür yardımcısı 4 yıllık süresinin sonunda tekrar sınava girmek zorundadır. Ancak görev süresini doldurduğu yıl bu yazılı sınavın açılmaması halinde tekrar görevlendirilmesi ne şekilde olacaktır? Bu yöneticinin görev yaptığı okulda meydana gelen eksiklik nasıl giderilecektir? Burada yine geçici, vekaleten görevlendirmeler ortaya çıkacaktır. Yönetimde istikrar boşluğuna neden olunduğu gibi sınav açılmaması nedeniyle yöneticiler de mağdur olacaktır.
Diğer yandan bu sınavların ne sıklıkla ve hangi takvimde yapılacağının bilinmemesi, ilgililerin kendi kariyer planlamaları bakımından bir programlama yapamamasına neden olacaktır. Öğretmenlerin eş durumu, özür durumu, zorunlu hizmet vb yer değiştirme durumları göz önünde bulundurulduğunda bir plan dahilinde bu öngörüleri yapması mümkün olamayacaktır. Ayrıca adayların kendini geliştirip bu sınavlara hazırlanma bakımından makul öngörülebilir bir süreye de ihtiyaçları vardır. Ancak tam bir keyfiyetle ortaya konan bu belirsizlikler bu bakımdan adayları mağdur edecek niteliktedir. Kişilerin hukuki durumlarını ve tabi olacakları rejimi önceden bilme hakları vardır. Bu anlamda da söz konusu düzenlemenin kanunilik ilkesine aykırılığı açıktır.
Mevcut durumda söz konu yazılı sınavların hangi sıklıkla hangi aralıklarla yapılacağı belirsiz olduğundan, İdarenin örneğin 2 yıl süreyle sınav açmaması halinde mevcut yöneticilerin görev sürelerinin dolması halinde yönetici sınava giremediğinden yönetimde bir boşluk ortaya çıkacak bu suretle aynı zamanda, süresi sona eren yönetici sınava giremediği için mağdur olacaktır.
Bu haliyle, kılavuzda yer alan yazılı sınava müracaat edecekler bakımından 2016 öğretim yılının son günü itibarıyla 4 ve 8 yıllık süresi dolacak olanların başvurabilmesi düzenlemesi anılan nedenlerle mağduriyet yaratacaktır. Burada yöneticilerin görev süresinin dolmasına kaç yıl kaldığına bakılmaksızın, herhangi bir süre koşulu aranmaksızın sınavlara müracaat imkanı sağlanmalıdır.
Dava konusu kılavuz hükmü ile dayanağı olan yukarıda yer verdiğimiz yönetmelik hükmündeki belirsizlik ve boşluk nedeniyle mevcut uygulamanın yaratacağı sorunlar açıktır. Çözüm için kılavuz hükmünde işaret ettiğimiz sınırlamanın iptali gerekmektedir.
2- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Konusunun Yazılı Sınav Konuları Arasında Yer Almaması Eksik Düzenlemedir.
Kılavuzun 8.1. SINAVDA UYGULANACAK TESTLER başlıklı bölümünde, sınav konuları aşağıda yer alan tablodaki şekliyle belirlenmiştir.
KONULAR
KONU AĞIRLIKL ARI SORU SAYIS I
Türkçe dilbilgisi (%10) 10
Genel kültür (%10) 10
Resmi yazışma kuralları (%4) 4
Halkla ilişkiler ve iletişim becerileri (%4) 4
Okul yönetimi (%4 4
Yönetimde insan ilişkileri (%4) 4
Okul geliştirme (%4) 4
Eğitim ve öğretimde etik (%5) 5
Türk idare sistemi ve protokol kuralları (%5) 5
T.C. Anayasası (Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Devletin Temel Organları) (%8) 8
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu (%4) 4
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (%8) 8
1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu (%4) 4
3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun (%2) 2
4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkında Kanun (%2) 2
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu (%4) 4
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu (%2) 2
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (%4) 4
5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu (%2) 2
652 Sayılı MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK (%8) 8
GENEL TOPLAM %100 100
Anılan kılavuz hükmünün dayanağı olan, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikin 15. maddesi;
MADDE 15 (1) Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için sınav konuları ve puan değerleri şunlardır:
a) Türkçe-dil bilgisi: %10,
b) Genel kültür: % 10,
c) Resmî yazışma kuralları: % 4,
ç) Halkla ilişkiler ve iletişim becerileri: % 4,
d) Okul Yönetimi: % 4,
e) Yönetimde insan ilişkileri: % 4,
f) Okul geliştirme: % 4,
g) Eğitim ve öğretimde etik: % 5,
ğ) Türk idare sistemi ve protokol kuralları: % 5,
h) Mevzuat (T.C. Anayasası, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname): % 50.
şeklinde yer almıştır.
Söz konusu düzenlemeler, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için görevlendirmede esas alınacak olan yazılı sınavın içeriğine ve puanlamasına ilişkin belirleme yapmaktadır. Adaylar hükümde yer alan konulardan oluşan yazılı sınavda başarılı olmak durumundadır.
Söz konusu sınav konuları arasında ise Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusuna yer ayrılmamış olması eksik düzenlemedir. Milli Eğitim Sisteminde yönetici olarak görev alacak kimselerin; idarecilik niteliğinin yanında, temelde eğitimci olduğu gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda, her şeyden önce bu adayların, Türk Milli Eğitim Sisteminin genel amaç ve ilkelerini özümsemiş, idareciliğini bu esaslar etrafında sürdürecek, öğrencileri bu bilinç ve değerler etrafında idare edecek meziyet ve yeterliliklerinin ölçülmesi gerekmektedir.
Nitekim 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun Genel Amaçlar başlıklı 2. Maddesinin 1. Fıkrası aynen;
I Genel amaçlar:
Madde 2 Türk Milli Eğitiminin genel amacı,Türk Milletinin bütün fertlerini,
1. (Değişik: 16/6/1983 - 2842/1 md.) Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;
şeklinde, bununla birlikte Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri başlığı altında yer alan;
VII Atatürk İnkılap ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği:
Madde 10 (Değişik: 16/6/1983 - 2842/2 md.)
Eğitim sistemimizin her derece ve türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk inkılap ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulmuş olan Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır. Milli ahlak ve milli kültürün bozulup yozlaşmadan kendimize has şekli ile evrensel kültür içinde korunup geliştirilmesine ve öğretilmesine önem verilir.
Milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak Türk dilinin, eğitimin her kademesinde, özellikleri bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir; çağdaş eğitim ve bilim dili halinde zenginleşmesine çalışılır ve bu maksatla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği yapılarak Mili Eğitim Bakanlığınca gereken tedbirler alınır.
hükmü, Türk Milli Eğitim Sisteminin genel amaç ve temel ilkelerini açıklamıştır.
Kanunda yer aldığı şekilde, Atatürk ilke ve inkılapları ile Atatürk Milliyetçiliği, eğitim sistemin temel esaslarını oluşturmaktadır. Bu halde sistemin bileşenlerinden olan ve sistemin yürütülmesinde ve denetlenmesinde esaslı fonksiyon icra eden okul idarecilerinin yeterlilikleri değerlendirilecek ise öncelikle bu esaslar bakımından değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Hal böyleyken de söze konu değerlendirmeye esas olan yazılı sınavda bu konunun yer almaması haliyle eksik düzenleme mahiyetindedir.
Diğer yandan kamu personel alımına ilişkin neredeyse tüm sınavlarda işaret ettiğimiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusuna yer verilmektedir. Anılan sınavda da yarışma yapılacak kamu görevlilerinin bu alanda yeterli birikime sahip olup olmadığını ölçme bakımından müstesna tutulmasına haklı bir sebep bulunmamaktadır. Bu nedenle de işaret ettiğimiz kılavuz hükmü ve dayanağı yönetmelik hükmünün birlikte iptali gerekmektedir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI HAKKINDA:
Sınava ilişkin başvuru kılavuzunda öngörülen sınav başvurusu ve gerçekleşecek sınavın süreli bir takvime bağlı olması ve sınavın fiilen gerçekleştirilmesi halinde, yürütmenin durdurulması kararı verilmemesi durumunda sınava müracaat edemeyecek kişilerin telafisi mümkün olmayan zararlara uğrayacağı açık olduğundan ve dava konusu düzenlemelerin hukuka aykırılıklarının ortada olduğundan yürütmenin durdurulması kararının verilmesi elzemdir.
SONUÇ ve İSTEM:
Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve mahkemece resen gözetilecek hususlar dikkate alınarak, 12.01.2016 tarihinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu nun ;
3. BAŞVURU ŞARTLARI başlıklı bölümünün, Uyarı: başlıklı kısmında yer alan Halen müdür yetkili öğretmen olarak görev yapanlar hariç olmak üzere, eğitim kurumu yöneticisi olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılının son günü itibariyle aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda dört yıllık ya da aynı eğitim kurumunda ve aynı unvanda müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığında toplam sekiz yıllık görev süresini doldurmamış olanlar, yazılı sınava müracaat edemeyeceklerdir. ibaresinin,
A-Anılan Kılavuzun 8.1. SINAVDA UYGULANACAK TESTLER başlıklı bölümünün, eksik düzenleme nedeniyle tümüyle ve
B-Anılan 8.1. SINAVDA UYGULANACAK TESTLER başlıklı kılavuz hükmüne dayanak olan 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikin 15. Maddesinin de eksik düzenleme nedeniyle tümüyle,
savunma alınıncaya ve sonrasında esas hakkında karar verilinceye kadar öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve sonrasında iptaline, cevap süresinin kısaltılmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Davacı EĞİTİM-İŞ Sendikası Vekili
Av. Burak SABUNCU
EKLER.
EK.1-Onaylı vekaletname sureti.
EK-2 Dava konusu düzenleme.
Ayrıca geçen gün bir sitede de TES'in salı günü yayınlanan kılavuza dava açtığı yazıyordu. Kendi sendikama da bilgi verdim ve dava açmalarını istedim.