talim ve terbiye kurulunun hazırladığı şeyi kime sunduğu hala netlik kazanmadı düşünce talim terbiye ile bakanlar kurulunun bir alakası yok bu sorum yanlış olabilir .Ama diğerleri de mantıklı değildi
neyi sunduğunu bir hatırlasam cevabı hemen bulacağım
şıklar arasında Bakanlık tabiri varsa kesin cevap bakanlık ifadesi sanki var gibiydi
Başkanlığın Görevleri
Madde 6- (Değişik:17.10.2003/25262 RG) Başkanlığın görevleri şunlardır:
a) Bakanın en yakın bilimsel danışma ve karar organı olarak millî eğitimin amaçlarına, ilkelerine uygun bir şekilde ve çağdaş yöntemlerle millî eğitimin gerçekleştirilmesi yönünde gerekli tedbirleri almak.
b) Millî eğitim sisteminin nasıl bir insan yetiştirmeyi hedeflediğini belirlemek.
c) Eğitim sistemini, eğitim plân ve programlarını, eğitim araç-gerecini araştırmak, geliştirmek ve uygulama kararlarını onaylatmak üzere Bakanlık Makamına sunmak.
d) Bakanlık birimlerince hazırlanan öğretim programları ile ders kitapları, yardımcı kitaplar, öğretmen kılavuz kitapları, bilgi iş ve işlem yapraklarını incelemek, geliştirmek ve uygun görülenleri karara bağlamak.
e) Yurt içi ve yurt dışı eğitim hareketlerini, ulusal ve uluslar arası gelişmeler ve projeksiyonlar çerçevesinde izlemek ve değerlendirmek.
f) Ders kitapları ile yardımcı ders kitaplarını hazırlamak veya hazırlatmak.
g) Satın alınması veya üretilmesi öngörülen eğitim araç-gerecini eğitime katkıları bakımından ve ekonomik yönden incelemek, uygun görülenleri ilgililere bildirmek.
h) Bakanlık birimlerince hazırlanan eğitim-öğretimle ilgili kanun tasarıları ile tüzük, yönetmelik ve yönerge taslaklarına gerektiğinde Hukuk Müşavirliğinin de görüşünü alarak son şeklini vermek ve ilgili makamlara sunmak.
ı) Yasama organı üyelerince veya diğer bakanlıklarca hazırlanan eğitim-öğretimle ilgili kanun teklif ve tasarıları hakkında görüş bildirmek.
i) İlköğretim ve orta öğretim kademesinde yurt içi ve yurt dışı eğitim kurumlarından alınmış diploma ve öğrenim belgelerinin derece ve denkliklerinin tespiti konusunda esaslar belirlemek, bu esaslar çerçevesinde denklik işlemlerini yapmak veya yaptırmak.
j) Yurt dışına gönderilen öğretmen ve öğrenciler için esas olacak öğretim plânlarını incelemek.
k) Millî eğitim şûrasının sekreterya işlerini yürütmek.
l) Eğitim-öğretim kurumlarımızın standartlarını geliştirici tedbirler almak.
m) Eğitim yönetiminin yapısı ve işleyişi ile ilgili ilke ve esasları oluşturmak.
n) Eğitimde uygulamaların temelini oluşturacak felsefî ve sosyolojik etütler yapmak, yaptırmak ve bunlara ilişkin projeler geliştirmek.
o) Ülkemiz ile diğer ülkeler arasında yapılacak ikili veya çok taraflı kültür anlaşmaları, bu çerçevede hazırlanacak kültürel değişim ve eğitim protokolleri ile ilgili olarak görüş bildirmek; gerektiğinde temsilci göndermek, uluslar arası eğitim ve kültür toplantıları için hazırlanan görüşleri incelemek ve bu konuda görüş bildirmek.
ö) Öğretmenlik mesleği ile eğitim yöneticiliğinin nitelik bakımından gelişmesini sağlayıcı kararlar almak.
p) Eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin niteliklerini, performans standartlarını belirlemek.
r) Eğitim sistemi, öğretim programları, ders kitapları ve eğitim araçlarıyla ilgili projeler hazırlamak veya hazırlatmak.
s) Gençleri Cumhuriyet esaslarına göre hazırlayacak ve okullarda millî terbiyeyi kuvvetlendirecek tedbirleri almak.
ş) Eğitim-öğretimle ilgili özel ihtisas gerektiren alanlarda üniversiteler ile diğer bilim ve meslek kuruluşlarının katılımını da sağlayacak şekilde araştırma, inceleme ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak üzere özel ihtisas komisyonları kurmak.
t) Bakan tarafından onaylanan kararların yürürlüğe konulması ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
u) Eğitim-öğretimdeki gelişmeleri ve yenilikleri araştırarak gerekli gördüğü konuların millî eğitim şûrası gündemine alınmasını sağlamak.
ü) Kişi ve kuruluşlarca hazırlanıp tavsiyesi istenilen eserler hakkında gerekli iş ve işlemleri yapmak.
v) Gerektiğinde ders kitapları ve diğer eğitim araç-gerecinin hazırlanmasında yüksek öğretim kurumları ile diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
Başkan
Madde 7- Başkan, üyelik niteliklerini taşıyan ve eğitim alanında temayüz etmiş bulunan şahsiyetler arasından atanır. Başkan aynı zamanda Kurul üyesidir.
Başkanın Görevleri
Madde 8- Başkanın görevleri şunlardır:
a) Kurul toplantılarına başkanlık etmek.
b) Başkanlığın görevlerinin gerektirdiği çalışmaların plânlanmasını ve plânların uygulanmasını sağlamak, çalışmaları takip etmek, değerlendirmek; buna göre gerekli tedbirleri almak veya aldırmak.
c) Başkanlığa intikal eden konuları inceleyerek bu konularda karar vermek.
d) (Değişik bend:17.10.2003/25262 RG) Başkanlığa ait iş ve işlemler ile incelenmesi gereken konuların dengeli bir şekilde dağıtılmasını ve sonuçlandırılmasını sağlamak.
e) (Değişik bend:8.8.2006/26253 RG) Kurul üyeleri arasından en çok dördünü Başkanlığın işlerinde yardımcı olarak görevlendirmek.
f) Kurul üyesinin isteği üzerine, uygun görülecek sayıda Kurul uzmanını ve eğitim uzmanını Kurul üyesi ile çalışmak üzere görevlendirmek.
g) Kurul gündemine alınmayan ve Başkanlıkça icra edilen iş ve işlemlerden gerekli görülenler hakkında Kurula bilgi vermek.
h) Kurul gündemine alınmadan sonuçlandırılabilecek konuların Kurul üyelerince imzalanıp karar haline getirilmesini sağlamak.
ı) Yapılan iş ve işlemlerin sonuçlarını kontrol etmek.
i) Bakan’ın vereceği diğer görevleri yapmak.