Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.
"2019'da Ülkem İçin Bir Fikrim Var" projesinden haberdar olduğum günden beri ilgili birime bir fikir göndermek düşüncesindeydim.
Fikir bulma, olgunlaştırma aşamalarını tamamladıktan sonra fikrimi yazıya döktüm.
İlgili siteden fikrimi göndermek istediğimde 2000 harf engeli ile karşılaştım.
Yazımda kısaltmalar yaparak
"Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" seçeneğinden
gönderdim.
Fikrimin, incelenmesi, uygun görülmesi, hayata geçirilmesi aşamaları BENİ İLGİLENDİRMİYOR.
Üzerime düşeni yapmış olmanın rahatlığını yaşıyorum.
Fikrimin ilgili kurum tarafından uygun görülmemesi, hayata geçirilmemesi ihtimaline karşı Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayına, Ankara Yenimahalle Belediye başkan adayına'da gönderdim.
(Ankara Yenimahalle Belediye başkan adayının iletişim linkinden fikrimin olumlu karşılandığına dair dönüş yapıldı.)
Fikrimi bir kez de buradan paylaşarak, fikrimi hayata geçirebilecek kişilere ulaştırmayı uygun gördüm. (Fikrin yaygınlaşması / benimsenmesi için girişimlerime devam edeceğim.)
Fikrimin ÖZETİ :
Aile Hediye Ormanı
Amaç: Hediyeleşme geleneğini kazan kazan ilkesi çerçevesinde yeniden şekillendirerek İSRAFI önlemek.
1) Ücreti aile / vakıf / belediye bir devlet kuruluşu tarafından ödenecek 10 adet fidan ağaçlandırma bölgesine dikilir..
2) Fidanların dikildiği alan sınırları belli olacak şekilde işaretlenir ve bölgeye isim, (TC kimlik numarası ile bağlantılı) Aile Hediye Ormanı numarası bilgilerini içeren bir levha konur.
3) Oluşturulacak bir “FON”a Aile Hediye Ormanı numarası ile bağlantılı olarak bir hesap oluşturulur. Bu fon hesabına elektronik ortamda fidan ücretleri ödenebilmesi gerekir.
4) Doğum, sünnet, mezuniyet, nişan, evlilik, ev – araba sahibi olma, doğum günleri, özel günler vs. sebeplerle kişilerin bu hesaba para yatırabilme imkanı olmalıdır. Hediye edilecek fidanların cinsi, hediye edecek kişiler tarafından seçilebilmelidir.
5) Ağaçların dikimi ve bakımı ilgili kurum tarafından yapılır.
6) Ağaçlar meyve vermeye başladığında ürünler ilgili kurum tarafından toplanıp satılacaktır. Kurumun ağaç bakım bedeli, toplama, satış, sigorta vs. bedeli olarak ürün gelirlerinin % 70’ini kendisine ayırdığını varsayalım. Kalan % 30’luk gelir FON hesabı sahibi adına para cinsinden FON hesabında tutulur. FON hesabı sahibi bu parayı istediği gibi değerlendirebilir
7) FON hesabı sahibi, belli bir fidan sayısına ulaştığında (Örneğin 1.000 fidana ) fidanlarını borsa benzeri bir uygulama ile ticari anlamda değerlendirme hakkına sahip olur.
8 ) FON sahibinin ölümü durumunda fidanlar ve fonda biriken para mirasçılarına geçebilmelidir. Aile Hediye Ormanı uygulaması ile ilgili 10 yıl içerisinde herhangi bir işlem yapmayan kişilerin fidan ve fonda biriken paraları ilgili kuruma gelir olarak kaydedilmeli ve fon hesabı kapatılmalıdır.
9) Uygulamanın tanıtımı için, levha konulan alanda öz çekim yapılmış gibi gösterilebilen görsellerin, sahip olunan fidan sayılarını gösterir sertifika benzeri görsellerin sosyal medyada paylaşılmasına imkan verilmelidir.
10) Sahip olunan ağaç cins ve türleri, fidan hediye eden kişilerin isimleri, hediye tarihi, fidanın yaşı vs. bilgileri ilgili web sayfasından takip edilebilmeli. Hediye gönderilen fidan bilgileri, belirtilen tarihte hediye edilen kişiye e-posta / SMS gibi yollarla da iletilmelidir.
Not : 2013 yılında 2.000 fidanlık Eğitimhane ormanı oluşturulmuştu. Egitimhane üyelerinin ormanın mevcut durumu hakkında bilgisi olmadığını / merak etmediklerini BİLİYORUM. "Aile Hediye Ormanı" fikrinin çıkış noktası ve Egitimhane ormanı olmakla birlikte, bu uygulamada ortaya çıkan olumsuzluklar dikkate alınarak fikrin olgunlaşmasında önlemler düşünülmüştür.
Fikrimin 9. maddesi bu tür ilgisizliklere önlem amacı taşımaktadır.