arkadaşlar çocuğunuzun türkçe, edebiyat, matemetik, ingilizcevs.. dersine de yan alandan gelen bir sınıfçı girsin ister misiniz?
kimse yanlış anlamasın tayin için eş için sınıf.ıların bunu istemesini anlarım. (ben de isterdim) Ancak bakanlık buna nasıl izin verir, sendikalar nasıl eleştirmez. eğitimin köküne bir dinamit daha konuyor. (biri ziraatçilerdi.)
ben edebiyatçıyım, sınıfçılardan liseye geçmek isteyen arkadaşlar, "kitabı okurum, okuturum olur biter" mi diyorsunuz. ben nasıl sınıf öğretmenliği yapamazsam- dikkat edin yapmam değil "yapamam"- sizler edebiyatı yapamayacaksınız. ya da ülkemdeki her işte olduğu gibi "ben yaptım oldu" diyeceksiniz.
Sınıf öğretmenliğine gitmeye dersane öğretmenimin yönlendirmesiyle karar verdim.Yan alanım müzik.Çocukluğumdan beri müzikle uğraşırım.Bir müzik öğretmeninin bilmesi gerekenden zaten çok fazlasını biliyor durumdayım.Öğretme konusunda da 6 yıllık müzik öğretmenliği deneyimim var.Bu yüzden bu alan değişikliğine karar vermek benim için zor olmadı.
Alan değişikliği yapacak öğretmenliğin bu işin üstesinden gelebilirmiyim diye oturup enine boyuna düşünmesi gerekir.Mesela kendine şu soruları sorabilir.
Bu branş için gerekli yeterliliğe sahip miyim?
Okul bahçesinde görevimin ikinci gününde yanıma gelen meraklı bir öğrencinin sorduğu soruya ne kadar rahatlıkla cevap verebilirim ya da dur evladım ben sana bunu yarın cevaplayayım diye ertelemelerle mi geçiştiririm?
Yarın bir zümre toplantısında konuya hakim branşçı arkadaşların arasında göğsümü gere gere oturabilecek durumdamıyım?
Bu iş beni rezil eder mi? vs vs....
Eğer bu durumlarda kendine güvenerek alan değişikliği isteyen arkadaşlara diyecek hiçbir lafım yok.Bir haksızlıktanda söz etmek yanlış olur çünkü bu tek taraflı bir haksızlık değil.Bir sürü branşçı var sınıf öğretmenliği yapan.Fakat bu durumların tersinide malesef gözlemliyoruz çevremizde.Sadece merkeze gelebilmek için veya sınıf öğretmenliğinden sıkıldığı için alan değiştirenler var.Bu durumda olanlara ise diyecek tek laf var.Bunca öğrencinin vebalini nasıl üstleneceksin.
Mesela bir örnek:Bulunduğum ilçede sadece merkeze gelebilmek için 25 tercih hakkından 3 ü nü kullanmış puanı benden yüksek yan alanı müzik olan bir arkadaş.Çevresinde müzikle uğraştığını bilen yok.Çalıştığı okullarda müzik adına yaptığı en ufak bir etkinliği bile olmamış 15 yıl boyunca.Buna rağmen liseyi tercih edebilmiş.Bu yüzden ilk tercih hayalim şimdiden suya düştü malesef ki yapacak bir şey yok.Bu işin sonunda rezil olmakta var yaşayıp göreceğiz.
Bu şekilde hareket edenler betona çarptıklarında bakalım ne yapacaklar.
Şahsen ben çocuğumu matematik,fen,edebiyat derslerine yan alanıyla giren bir öğretmene göndermem.Bu alanların hassas olduğunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim.Ben daha iyi matematik fen çözseydim şu an sınıfçı değil başka bir tercihimde olurdum.Demekki o kadar yeterli değilmişiz bu konuda.Ha bu derslere merak salıp öğretmenlik hayatı boyunca kendini geliştirmiş kişiler vardır aramızda belki de hakediyorlardır bilemeyiz.Ama bir yan alan matematik eğitimiyle branş matemetik eğitimini de karşılaştırmak branşçı arkadaşlara haksızlık olur.Matematik,fen ve edebiyat dışındaki derslerde sorun olacağını zannetmiyorum olur gider.Bir branşçı nasıl şaşkkın ördek yavrusu gibi sınıf öğetmenliğine başlayıp zamanla alıştıysa bir sınıfçıda bunu rahatlıkla yapabilir.