Belki geç kalmış bir konu ama düzlem konusunu kaynak kitaplar ve ders kitabımız kısmen farklı anlatmış. Ben ders kitabındaki kazanıma sadık kaldım. Ancak özel bir deneme sınavında miniklerin bakakalacağı bir soruyla karşılaşmaları muhtemel.
evet bu konu epey sıkıntılı esasında. sıkıntı biraz da kaynak kitaplarla, ders kitabındaki kavramların farklı anlatımı. üç kavram var: düzlem, düzlem parçası, düzlemsel şekil. kitabımızda ise sadece düzlem ve düzlem parçası modeli geçiyor. öğrenciler ikisini ayırt edebiliyor. kazanım ise şu: düzlemi ve düzlemsel şekillleri modelleri ile tasvir eder. yani ders kitabı bile tutarlı değil. kazanımda düzlemsel şekil, işlenişte düzlem parçası.
sizin bahsettiğiniz çalışkan arı yayınlarının matematik öğreniyoruz kitabı geçti bugün elime. onda ise şu örnek verilmiş ve iyice çorba etmiş: "yapboz kartonu, düzlem parçası. yapboz parçaları, düzlemsel şekillerdir." bir kere yapboz parçası diyorsak ona düzlem parçası diyelim düzlemsel şekil diyerek karıştırmaya gerek yok. benim önerim öğrencileri çok zorlamadan eğer düzlemden bahsediyorsak ya sadece düzlemsel şekili kullanalım ya da düzlem parçasını. hem düzlem parçası hem düzlemsel şekil işi biraz zorlaştırıyor ve henüz mutabık kalınmamış kavramlarla dersin sınırları aşılıyor.
şu örnekle bitirelim: duvar, duvara asılı bir tablo ve tablonun üstüne çizilmiş çeşitli şekiller. burada duvar düzlem, tablo düzlem parçası, tablonun üstüne çizilmiş şekiller ise düzlemsel şekil oluyor.
şu örnekte ise düzlem parçası yerine düzlemsel şekil daha uygun oluyor: bayrak zemini, üzerinde ay ve yıldız. bayrak zemini düzlem, üzerindeki ay ve yıldız ise düzlemsel şekil. ders kitabında düzlemsel şekil denmediği için ay ve yıldıza düzlem parçası denilecektir.