İlk okulda deneme yapılmasına karşıyım
İyi akşamlar değerli arkadaşlarım,
Sınıfımda yaptığım deneme sınavları ile yaptığım değerlendirmeyi paylaşınca ikinci kez benzer şekilde “deneme sınavlarına karşı olduklarını” ifade eden eleştiriler alıyorum. İletilerimin ardından gelince kişisel algıladım.
Ve ikinci kez
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenimden de aynı eleştiri ile karşılaşınca yazma gereği duydum.
Her öğretmenin kendi deneyimleri ile edindiği bir mesleki görüşü vardır. Ve bu kişisel mesleki görüşü çok saygındır. O nedenle ilkokulda sınavlara karşı olma yönündeki mesleki görüşünüze saygı duyuyorum ama katılmıyorum. Çünkü …
Bunca yıllık mesleki deneyimimden edindiğim “mesleki görüşüme göre”; çocuğun gelecek yaşamını şekillendiren en önemli eğitim kurumu şüphesiz ailedir.
Aileyi bir tarafa bırakacak olursak okul ama özellikle ilkokul; çocuğun bütün eğitim yaşantısını şekillendiren, yönlendiren ve gelecekteki akademik – sosyal başarı düzeyini belirleyen en önemli kurumdur. Salt bu açıdan bile ilkokul eğitimi;
* Özel bir önem verilmesi gereken,
* Öğrenci – öğretmen – aile etkileşiminin ve işbirliğinin en yüksek seviyede olması gereken,
* Kaynakların sınırsızca ama planlama içerisinde aktarılması gereken,
* Mesleki yeterliliklerin üst düzeyde olması gereken bir aşama olmalıdır. Peki, öyle midir?
Bence, kesinlikle hayır!
Bunca yılda gördüğüm şu; birileri tarafından (mesleki yeterlilikleri tartışmalı hatta eğitimle ilgili olmayan birileri tarafından) ne yapmanız gerektiği nasıl yapmanız gerektiği söylenmekte, eliniz kolunuz bağlanmakta; ancak ilkokul eğitiminin bütün yükü ve vebali sınıf öğretmeninin üzerine bırakılmaktadır. Siz de bu yük ve vebal altında ezilirsiniz. Yetersizlikler içinde sınıfınızda çırpınır ve “deniz yıldızı” hikayesindeki gibi bir çocuğu daha yaşama daha üst seviyeden hayata katmanın yollarını ararsınız. Olması gerekenlerle olanlar arasındaki muazzam fark sizi yorar, bitirir.
Herkese ve her şeye rağmen yaparsınız bütün bunları.
Çıkış yolu olarak, her öğrencinizi üst eğitim seviyesine iyi hazırlama hedefine daha fazla yönelirsiniz. Bireysel farklılıkları göz önüne almanızı söyleyen her türlü eğitsel akıl vermelere rağmen ülke çapındaki genel uygulamalar (sınavlar, sınavla yerleştirilen okullar, özel okullar, vb.) bunun aksine izin vermez.
Karşı olduğunuzu söylediğiniz o sınavlar çocukların bütün yaşamını belirler. Başka yolu yok mudur? Elbette vardır. Ancak mevcut koşullar içinde bu da mümkün değil.
Bence;
* Salt, akademik öğretim etkinliğinizi ölçme ve öğretim hedeflerinizin gerçekleşme seviyesini ölçmeye dönükse,
* Öğrencileri birbirleriyle yarıştırmıyorsanız, üzerlerinde baskı oluşmasına izin vermiyorsanız,
* Bu sınavları bir varlık-yokluk kavgasına, sınıflar arası rekabet yarışına sokmuyorsanız,
Yani eğitsel amaçlarınıza hizmet amacıyla kullanıyorsanız deneme sınavı yapılabilir hatta yapılmalıdır. Aksi durumda zaten amacınız deneme değil yarış olacaktır ki buna kesinlikle karşıyım.
Şimdi değerli öğretmenim sorum şu:
Benim sınav ile ilgili düşüncelerim bunlar. Sizin sınav yapmama kararı alırken gerekçeleriniz nelerdir?
Sadece müfredat takip ederek bireysel farklılıklara göre öğretimi nasıl gerçekleştireceksiniz?
Paylaşırsanız mutlu olurum.
Saygılar.