...
Geçen sene uzaktan eğitim sürecinde zoom üzerinden ders yapmadım bu sene yapacağım.Uzaktan eğitim sürecinde geçen yıl öğrencileriyle ders yapan tecrübeli öğretmen arkadaşlarımız derslerin uzaktan işlenişi konusunda deneyimlerini paylaşabilirler mi, dersleri nasıl anlatmalıyız? Neleri yapmalıyız ya da yapmamalıyız?
"Göç gide gide düzelir." mantığı burada geçerli öğretmenim. Kullanmaya başladıkça sorunları ve çözüm yollarının varlığını daha iyi görüyorsunuz.
Toplantı düzenleme ve sürdürme ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken bazı ayrıntıları söyleyebilirim ancak bu konuda çok daha yetkin arkadaşların hazırladıkları youtube videoları var. İzlemenizi kesinlikle öneririm.
Canlı derslerin nasıl daha etkin ve ilgi çekici hale getirilebileceği ile ilgili bazı etkinliklere katılmıştım. Uyguladığımda gördüm ki gerçekten verimli oluyor.
1. Size iyi dönüt verebilecek birkaç öğrencinizle mutlaka bir- birkaç deneme dersi yapın. Uygulamaya hakimiyetinizi artırır. Süreyi daha etkin kullanmanız için yardımcı olacaktır. Uygulamaya hakim olmak çok önemli.
2. Süreyi uzatmamaya bakın. Konuyu en etkili şekilde anlatabilmek için çok iyi bir ön hazırlık gerekiyor. 40 dakikalık ya da daha uzun bir ders öğrencinin kaybolmasına neden olacaktır.
Kendimizden pay biçecek olursak; çevrim içi yapılan toplantılarda süre uzadıkça ne kadar sıkılıyoruz değil mi? Hele bir de karşımızda sürekli konuşan ve katılıma izin vermeyen birisi olursa.
3. Flipped Classroom yöntemi derslerinizin etkinliğini artıracaktır. Konu anlatımını videolarla ya da araştırma ödevleriyle öğrenci yapar siz dersiniz sırasında kısa toparlamanın ardından etkinlik ya da detaylara yer verebilirsiniz. Değerlendirmeyi canlı derste yapabilirsiniz.
4. Ses kontrolü çok önemli. Mikrofonlar mutlaka sırayla kullanılmalı aksi durumda inanılmaz bir ses kaybı meydana gelebiliyor.
5. Ekran paylaşımını siz kontrol etmelisiniz. "Herkes ekran paylaşabilir" seçeneği aktif olursa öğrenci farkında olmadan ekrana çizgiler çizebiliyor. (Büyük sınıflar kasten de yapabiliyor.) Derse başlamadan önce güvenlik ayarlarını kontrol edin ve ekran paylaşımı ayarlarını sınırlandırın.
6. Toplantı için sabit ve örneğin iki hafta geçerli olacak bir toplantı ayarlarsanız sizler ve öğrenciler için kolaylık olacaktır. Her defasında,"Hangi adresten girecektik?", "Ben adresi bulamadım.", "Toplantıya giremiyoruz, yanlış adres diyor." vb. sorunlardan kurtulmuş olursunuz. Ancak bu adresi ilgisiz kişilerle paylaşmamaları konusunda uyarmanız gerekir.
7. Bekleme odasını "mutlaka" aktif hale getirin. Öğrencileri derse sırayla alın. Böyle ilgisiz kişilerin toplantıya girmelerinin önüne geçersiniz.
8. Derse girme işini öğrenciyle halletmeye-öğrenciyi bu konuda etkin hale getirmelisiniz. Yoksa her defasında veli ile muhatap olmak zorunda kalırsınız.
9. Veli ya da başka birileri, yan taraftan dersinizi mutlaka dinliyor hatta sorduğunuz soruların cevabını çocuğa söylüyor olacak. Bunun önünü almakta çok zorluk çekeceksiniz. Canınızı sıkmayın.
10. On line oynanabilecek oyunlar var. Bunları dersinizin içinde ya da sonunda kullanabilirsiniz. Bir sonraki dersi iple çekeceklerdir.
Oyun örneği (yarışma havasında olmamalı): Bana, 30 saniye içinde kırmızı ve yumuşak bir nesne bulun.