Arkadaşlar nöbetle ilgili bir sorum var.
bir günde 4 öğretmen nöbet tutuyor.
her kata 1 öğretmen bir de bahçe 4 kişi.
Herkesin hangi katta tutacağı listede var katlar sürekli değişiyor.
Sorum şu aynı gün tuttuğumuz nöbetlerde nöbet yerlerimizi sürekli olmasa da ara sıra değiştirmemizin sakıncası var mı bununla ilgili yönetmelik tam olarak nedir?
teşekkürler
Hocam sakınca tabii ki var. Sizin nöbet alanınızda meydana gelen bir olayda, arkadaşınız rahatlıkla benim nöbet yerim orası değil diye sıyrılabilir ve cezayı siz alırsınız. Ya geçen yıl yada 1. sınıftayken buradan bir zümremizin başına gelmişti ve başı çok ağrımıştı. Arkadaş üst katlardan birinde nöbetçiymiş hatırladığım kadarıyla. Arkadaşı da bu arkadaşın sınıfının katında nöbetçiymiş. Kendi aralarında değişmişler. Ancak üst katta bir çocuk düşüp yaralanmış, hatta hastanelik falan olmuş. Sonrasında kabak bu arkadaşın başına patlamıştı. O arkadaşı da işin içinden çıkıvermiş nöbet bölgem değil diyerek. Siz siz olun okul idaresinin haberi olmadan nöbet yerinizi değiştirmeyin. Mümkünse bunu yazılı olarak değiştirtin.
Hatta yeni değişen yönetmelikte şöyle bir madde de var.
"(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır." Okul idareniz sizi nöbet alanında görmezse böyle bir işlem bile yapabilir.
Bu arada yönetmelikteki tam olarak nöbet konusu şöyle;
Öğretmenlerin nöbet görevi
MADDE 44 – (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.
(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.
(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.
(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
(
Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.
(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.