Tüm öğretmen arkadaşlarımın ve değerli zümrelerimin dileklerine katılıyorum. Bugün yeni açtım ve bütün günlüğü okudum.Bazılarımız erken adapte olmuş, ben ise yeni.
ÖZETLEMEK gerekirse yeni fen bilimleri dersi gelmiş, kitabı gördüm inceledim ama kılavuzu yok şu an için. ders saati 3 ve hayat bilgisi dersinden, 4. sınıf fen dersinden alınmış, konular kolay anlaşılır ve zevkli geçecek gibi.
Defterler konusu yazılmış. Bence küçük boy olmaktansa büyük boy daha kullanışlı, bu öğretmenin defterleri nekadar kullandığına da bağlı aslında. Ben 15 yıllık öğretmenlik hayatımda sadece 1. sınıfta küçük boy ve az ortalı kullanıyorum, daha sonra her ders için ayrı ve büyük boy. Şekil çizmek, problem çözmek, hatta fotokopi kağıtları yapıştırmak kolay. Fen bilgisi dersine gelince büyük sınıflarda kareli evet ama şu an konular hayat bilgisi kıvamında ve çizgili kullandırmak daha mantıklı. Fen bilgisi dersin en önemli kazanımı bence, dersi sevdirmek, olumlu tutum geliştirmek, eğlenmek olmalı. Fen fen gibi olacaksa fikrimce birer mercek aldırmak, bahçeye çıkıp değişik canlılar bulmak ve incelemek, okullarınızda mikroskop varsa hazırladığınız preparatları inceletmek olmalı. En zorlanacakları şey ise teknik terimler ve açıklamaları. Kitabın arkasında bazı kullanılan terimler ve anlamları verilmiş, incelemenizi tavsiye ediyorum. Eğer sınıfınız kaldırıyorsa " Meraklı Minik" dergisini her ay aldırıp okutmak ve orada yazılan yazıları sınıfta tartışmak olmalı.
OKUTULACAK KİTAPLAR VE KİTAP OKUMAYI SEVDİRMEK İÇİN:
1. Her dönemin çocukları farklı olduğu için sevdikleri kitaplar da farklı oluyor. Bir önceki sınıfımda severek okunan kitaplar bu sınıfta sıkıcı bulunuyor.
2. İlkokulda okuma konusunda sıkı takip şart. Bunu veli yaparsa etkisi az; öğretmen yaparsa etkisi yüksek oluyor.
3. Günümüz çocuklarına sürükleyici, kahramanı kendisi ile özdeşecek, kendinin bir parçası olacak olan kitapları seviyorlar. LEVENT SERİSİ ( timaş yayınları) okutmayanlar için ideal. ( ben geçen yıl okuttum)
4. 1. ve 2. sınıfta her dönem 10 lu kitap setleri aldırarak okuttum, sorular hazırladım yada hazırlanmış sorular ile sınav yaptım. ( tabi derste anlatım, yorumlama, soru cevap yapılıyor, anlaşılmayan yerler, kelimelere bakılıyor, değimlerin altı çizdiriliyor, bu yıl da aynı şeyi yaptıracağım.)
5. Yayınevlerinin sınıflara göre ayarladığı setlere ve kitaplara bağlı kalmayın, kendi sınıfınızın seviyesinde olanları seçin( bir üst veya bir alt sınıfın kitaplarını okutabilirsiniz)
6. Tavsiye edebileceğim yayınevlerine gelince DÖRT RENK, 5 RENK, AFG, ATA, TİMAŞ, ERDEM v.b. CAN Yayınları ve TUDEM yayınları fazla edebi ve bazen ağır gelebiliyor, sınıf kitaplığında bulunması ideal ötesi bir şey.( Tüm bunları tecrübelerime dayanarak paylaşıyorum)
7. Öğretmen olarak siz de kitapları ve setleri okumalısınız, yorum ve düşüncelerinizi aktarmalısınız. Siz okumadan onların okumasını beklemeyin.
Şu an yaz tatili için benim sınıf 4. sınıf seviyesinde kitap seti aldı ve okudu ( varsayıyorum) okul başlayınca da her hafta bir kitap incelenip sınav olacaklar.Hazır sınav soruları vardı, onları öğrenci yaz tatilinde yapacaktı okul açılınca bana gelecek, sonra ben aynı kitapla ilgili yeni sorular hazırlayarak değerlendireceğim. Evet biraz zahmetli ama sonuç kesinlikle başarılı oluyor. Sınıflarınızda bunu yaptığınızda ders kitaplarındaki Türkçe etkinlikleri ve çalışmaları kolay geliyor ve çabuk bitirmeye başlıyorlar parçaları.