ertugdoğan öğretmenim, sizinle aynı fikirdeyim. 2. 4. ve 7. sınıflar bana göre en zor sınıflar, bunu söylediğimde bir çok meslekteşım bana 1. sınıf daha zor, öyle değil diyor ama ben bu konuda ısrarlıyım. Velilerime de geçen yıl, ikinci sınıfta daha çok zorlanacaksınız demiştim. Şimdi bana, siz bize demiştiniz diyerek onaylıyorlar. 4. sınıf içinde, ak ile kara ortaya çıkacak diyorum. Öğrenci ders sayısının artması, branşlara alışma, ders çalışma yöntemi vb. bocalamayı atlatamazsa ne kadar zeki olursa olsun başaramıyor veya toparlanması oldukça uzun zaman alıyor.
bu arada siz tecrübeli ve başarılı 3. sınıf öğretmenleri konu tekrarı dışında 3. sınıfa hazırlık için neler yapmamızı önerirsiniz? Fikirleriniz benim için çok değerli.
Hemaw öğretmenim nacizhane fikrim en önemlisi okuma düzeyleri. Çok okuyan bir çocuk akranlarına göre her zaman bir adım önde olacaktır. Okuduğunu anlayan ve okuduklarını yorumlama becerisi kazanmış bir öğrenci her dersin üstesinden gelebilecek konumdadır. Bu nedenle kısa paragraf ya da metinlerden oluşan sorulara ağırlık verin. Bu tür sorularda 5N 1K çalışmalarından ziyade paragrafa dayalı yorumlar içeren sorular olmalı. Basit bile olsa, bu paragraftan hangi sonucu çıkarabilirz ya da çıkaramayız, tarzında. Sitemizden indirdiğim 300 soruluk paragraf soruları vardı, sık sık bu soruları çözdük, bitirmek üzereyiz. Epey zorlandılar, ama en azından yorumlamanın ne anlama geldiğini hepsi olmasa da bir çoğu kavradı. Ayrıca kısa da olsa kompozisyon yazdırın. Sizinle uyguladığım bir yöntemi paylaşayım, eminim arkadaşlarımızın çoğu uyguluyordur.
Tahtaya "kahramanlar", "yer", "zaman", "olay" vs yazıp altını çiziyorum ve örneğin her birinin altına beş altı tane öğrencilerden gelen önerileri yazıyorum. Bunlardan istediğiniz kadarını kullanarak bir metin yazın diyorum. İnanın düşünemeyeceğiniz kadar ilginç yazılar ortaya çıkıyor. En son bu çalışmayı matematikten doğru, ışın, doğru parçası, yatay ve dikey doğruları kahramanlarımız olarak seçip yaptık. Harika yazılar çıktı, hayret ettim. Bir ara sizinle bu hikayelerden birini paylaşayım.
Matematikten ise ritmik saymalar temeliniz olsun. Ritmik saymaları oturtan bir öğrenci özellikle çarpma işleminde ve diğer işlemlerde hiç zorlanmıyor.
Bir diğer önerim de eğer ortamınız uygunsa grup çalışması yapın. En pasif öğrenci bile bir gün önceden araştırma ödevi vererek işlediğiniz konularda aktif olmak ve katılım sağlamak zorunda kalıyor. Çünkü yazma işlemine her grup üyesinin katılması gerekiyor. Ayrıca gruplar arasında yaşanan tatlı rekabetler çocukları coşturuyor. Hele bir de görevini çabuk bitiren grubu ödüllendirdiniz mi ortam harika oluyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar öğretmenim...