Merhaba : Öğrencilerin çok hızlı okumaları yanında okuduklarını anlama ve anlatabilmeleri de çok önemlidir..Okuma yarışına giren o küçük insanlar,anlamlı ve kurallı okuma alışkanlığını bozabiliyorlar....
Söylediklerininze sonuna kadar katılıyorum .Hatta bir ara ben de tereddüte düştüm yapsam mı yapmasam mı diye... Ancak olacak gibi değil. Okumalarını sağlamanın en iyi yöntemi bu.
Sınıfımda kitap okuma ile ilgili iki etkinlik uyguluyorum.
1) OKUYAN TIRTILLAR: Her öğrencimimn 10 boğumlu, başında resimlerinin yapıştırıldığı tırtılları var. Her boğum bir aya ait. O ay okuma sınırımız var. Mesela bu ayın sınırı 65ti. 65 kelime okuyan öğrencinin boğumu gülecek ,65 kelime altını okuyan boğum ağlıyor. Ve her öğrenci kendiyle yarışıyyor. Bir önceki aya göre kendini en çok geçen sınıfta 1. oluyor ve boğumu yeşile boyuyor.( Kendini geçme geçen yıl eğitimhaneden bir arkadaşın fikriydi.Çok işe yarıyor.)
2) KİTAP DÜNYASI TRENİ: Tren vagonlarını cepli yaptık. Her öğrenci okuduğu kitap sayısı adedince kağıt koyuyor.Kimin kaç kitap okuduğunu herkes görüyor. Ancak kitap okuma raporuna göre kağıt veriyorum. Her "okudum öğretmenim." diyene değil.
Bu arada bu raporları doldurmak çok güçlerine gidiyor. Çünkü çoğu anlamadan öylesine okuyormuş. Bunu raporlar aksayınca anladım.
-Öğretmenim okudum ama raporu dolduramadım.
-Neden dolduramadın?
-Vallahi okudum öğretmenim ama aklımda kalmadı.
-Nerde kitap okuyorsun?
-Akşam annemle babam t.v. izliyor ben de onların yanında okuyorum.
Maalesef işte bu boşa kürek çekmenin bi göstergesi oluyor.