SON KARAR:GREV
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamuda toplu sözleşme sürecinde Hükümetin teklifine karşı 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü greve gitme kararı aldıklarını açıkladılar.
Özgen ve Koncuk, KESK Genel Merkezinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, basın toplantısı düzenledi.
Hükümetin teklifini sunmasıyla kamu çalışanları açısından toplu sözleşme sürecinin belirginleştiğini dile getiren Özgen, Hükümetin teklifinin kamu emekçileri açısından kabul edilemez olduğunu, hatta teklifin "dalga geçer" bir yaklaşımla sunulduğunu ileri sürdü.
KESK olarak teklifi değerlendirdiklerini ifade eden Özgen, "Grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hakkın hayata geçmesi için olmazsa olmaz olan grev hakkının tam da bu dönemde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. KESK olarak 23 Mayıs günü Hükümetin bize sunduğu teklife karşı Türkiyedeki örgütlü, örgütsüz bütün kamu emekçilerinin haklarını savunmak için, gelecek bütün konfederasyonlarla beraber greve çıkma kararı aldık. Türkiye Kamu-Sen ile beraber greve gitme konusunda bir ortaklaşmamız söz konusudur" diye konuştu.
Diğer konfederasyonların ve sendika üyesi olmayan kamu emekçilerinin de bu kararı değerlendirmesi gerektiğini bildiren Özgen, hükümetin tutumuna karşı grevin desteklenmesini istedi.
Hükümetin 10 yıldır kendilerine yüzdelik zamlar çerçevesinde yaklaştığını, isteklerini dayatma anlayışı içinde olduğunu savunan Özgen, bu tutumu kabul etmeyeceklerini vurguladı. Hükümetten, teklifini gözden geçirmesini ve yeni bir teklifte bulunmasını beklediklerini ifade eden Özgen, kamu çalışanlarının Hükümetten sadaka değil, haklarını istediğini belirtti.
"Bütün kamu çalışanlarını ve konfederasyonları bu eyleme katılmaya davet ediyorum" diyen Özgen, küçük ve ayrı eylemlerin hükümet karşısında kamu emekçilerinin gücünü böleceğini önü sürdü.
-"21 Mayısta taleplerimiz karşılanırsa eylemi yapmayız"-
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelikin "Ben eylem kararı aldım demek müzakere sürecini bilmemek demektir" sözlerini eleştirerek, konfederasyonların süreci çok iyi bildiğini söyledi.
"Dün toplu sözleşme masasına getirilen 3+3 gibi gayri ciddi bir teklif üzerine bizim grev yapmaktan başka çaremiz kalmadı" diyen Koncuk, eylemi hiçbir zaman amaç olarak görmediklerine dikkati çekti.
Hükümetin teklifinin kamu çalışanlarının beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Koncuk, sendikaların asıl adresi ve hak alma yerinin alanlar olduğunu ifade etti. Taleplerinden hiçbirinin cevap bulmamasını "manidar" olarak niteleyen Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamu çalışanları, aileleri ve çocuklarıyla 20 milyon insanı görmezden gelen bir anlayışla karşı karşıya. Alım gücü yıllar içerisinde yüzde 35 azalan kamu çalışanlarını, büyük bir ekonomik dram yaşayan emeklileri görmezden gelen bir hükümet maalesef ülkemizi yönetiyor. Biz buna sessiz kaldığımız sürece, ekonomik ve sosyal haklarımızın, Cumhuriyet tarihi boyunca en önemli kazanımımız olan iş güvencesinin bile tehlikeye gireceğini görmemiz lazım."
Konfederasyonların, 4C ve 4Blilerle ilgili taleplerinin hükümetin teklifinde yer almamasını da eleştiren Koncuk, bu anlayışın devam etmesi halinde 4C ve 4B gibi uygulamaların hızla yayılacağını ileri sürdü.
Taleplerine "gözünü kapatan, kulağını tıkayan" bir anlayışla karşı karşıya olduklarını ifade eden Koncuk, "21 Mayısta toplu sözleşme taleplerimize cevap bulursak bu iş bırakma eylemini yapmayız. Masaya olan saygımızdan biz bu eylemi 21 Mayıstan önce yapmadık" diye konuştu.
Koncuk, dün Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile de bir araya geldiğini, eylem kararını paylaştığını, eylemin gününü belirlemeyi de onlara bıraktıklarını aktararak, Gündoğdudan herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.
Memur-Senin vereceği kararı saygıyla karşılayacaklarını bildiren Koncuk, diğer konfederasyonları da eyleme katılmaya davet etti.
-"Amaç, yüzde 3ü 4 ya da 5e çıkarmak değil"-
Bir basın mensubunun, "21 Mayısta hükümet ne derse eylemi yapmazsınız?" şeklindeki sorusu üzerine Koncuk, bir oran vermek istemediğini, Hükümetin makul bir cevap vermesi halinde bunu değerlendireceklerini söyledi.
KESK Genel Başkanı Özgen de taleplerinin sadece ekonomik olmadığını vurgulayarak, özlük hakları ve mesleki haklarla ilgili taleplerinin Hükümet tarafından tamamen göz ardı edildiğini öne sürdü.
İş kolu düzeyinde yapılacak toplu sözleşmelerin ortadan kaldırılmak, ek ödeme gibi taleplerin toplu sözleşme dışına çıkarılmak istendiğini savunan Özgen, "Sadece yüzde 3ü yüzde 4 ya da 5e çıkarma gibi bir yaklaşım anlaşılmasın. Biz bir bütün olarak düşünüyoruz" dedi.
Kaynak: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]