Arkadaşlar bizim okul da katılıyor ve destekliyor...
sendikaya üye değilim ben,sevkli olarak katılmak istiyorum.Ama sonrasında soruşturma falan açılır mı,açılırsa savunma ne şekilde olur? Yardımcı olursanız sevinirim...
Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! 22 Mayıs 2012 Salı 17:45
Genel Yönetim Kurulumuz, 2012-2013 toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerimizin ve tekliflerimizin dikkate alınmamasına karşı tepki vermek ve görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Heyeti nezdinde taleplerimizin haklılığını dile getirmek ve bu hususta kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 23.05.2012 tarihinde tüm Türkiye’de eşzamanlı olarak iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yapılması, 23.05.2012 tarihinde 10.00-19.00 saatleri arasında Ankara Güvenpark içinde basın açıklaması yapılması ve oturma eylemi gerçekleştirilmesi kararı almıştır.
22.05.2012 tarihli ve 235 sayılı karar gereği, üyelerimiz gönül rahatlığı içerisinde eyleme katılabilir ve kendilerine tanınan sendikal haklarını kullanabilir.
Anayasa’nın 90. maddesi, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir” hükmünü içermektedir. Sendikal faaliyetleri güvence altına alan “Sendikal Örgütlenme ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin 87 sayılı Sözleşme”, “Kamu Hizmetlerinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 sayılı Sözleşme”, “İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme” gibi usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmaların, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca iç hukuktaki bir hüküm gibi uygulanması gerektiği kabul edilmektedir.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 5198 sayılı Kanun’la değişik 18. maddesinde, “Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez” hükmü yer almaktadır. 5237 sayılı TCK “MADDE 118-(1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” şeklindedir.
Danıştay ve AİHM’nin de sendikal faaliyetlere katılanlar hakkında disiplin soruşturması açılamayacağı ve disiplin cezası uygulanamayacağı yönünde kararları bulunmaktadır.
Bakanlığın 27.02.2012 tarih ve 17848 sayılı sendika eylemi konulu yazısında, sendikal faaliyetlere katılımın özür olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Yukarıda yer alan hükümler, yargı kararları ve Bakanlığın söz konusu yazısı birlikte değerlendirildiğinde, sendikal faaliyetlerin yasal bir hak olduğu ve bu hakkın engellenemeyeceği açıktır.
Bu nedenle, sendikamızın kararı doğrultusunda yukarıda belirtmiş olduğumuz eylemlere katılacak tüm üyelerimize, sendikal faaliyete katılmalarından dolayı haklarında hiçbir disiplin işlemi uygulanamaz.
Eyleme katılanlara hiçbir şekilde ceza verilemeyeceğine ilişkin yukarıda yer alan hukuki düzenlemelere ve yargı kararlarına rağmen, bu düzenleme ve yargı kararlarından haberdar olmayan yöneticiler tarafından bir savunma istenirse, eyleme katılan üyelerimiz aşağıda yer alan savunma metnini kullanabilir. Sonrası için gereken her türlü hukuki destek sendikamız avukatları tarafından verilecektir.
Haber Kaynağı: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] SAVUNMA YAZISI AŞAĞIYA EKLEDİĞİM DOSYADA