sultana arkadaşıma ve zümrelerine gönderdiğim gürültü metre inşallah işinize yarar rahat rahat ders yaparsınız .
GÜRÜLTÜMETRE UYGULAMASI
Gürültümetre, sınıfta gürültüyü sözsüz bir şekilde önlemek ve öğretmenin istemediği sözcükleri kullanmasını engellemek amacıyla, bir “çatışma önleme yöntemi” olarak ilkokul ve hazırlık sınıfları düzeyinde uygulanmaktadır. Gürültümetre uygulamasının amacına ulaşmasında öğretmenin sözel uyarı kullanmaması önemlidir.
İşleyiş iki şekilde olur:
1. “Az”, “Çok”, “Orta” göstergelerinin ve hareketli bir okun yer aldığı gürültümetre öğretmenlerce hazırlanıp, sınıfta herkesin görebileceği bir yere asılır. Öğretmen gürültü çok olduğunda oku “Çok” göstergesine getirir ve öğrencilerin sessiz kalmalarını bekler.
2. Gürültümetre uygulamasının diğer parçası ise bir “Kırmızı Kart”tır. Bu kartın anlamı, “Sınıfta çok gürültü var, sessizlik istiyorum”dur. Öğrencilerden bu kartı gördüklerinde susmaları beklenir.
Rehberlik Servisinin gözlemine göre çalışmayı benimseyen öğretmenlerle öğrencileri arasında güzel bir ilişki kurulmakta, sözsüz mesajlar bir çeşit “oyun” gibi algılanmakta, 6-12 yaş grubunda verimli bir çalışma yapılabilmektedir.
Uygulama süresince, öğretmenler sınıfta eğitim sürelerinin arttığını ve sessizliği fazla yorulmadan sağladıklarını belirtirken, bu uygulama öğrenciler için hiçbir tehdit unsuru taşımamaktadır.