ertugdoğan Öğretmenim.Mesajınızı çok dikkatli bir şekilde okudum.Bizim okulda bugün rehberlik kurul toplantısı vardı.Kurulda ben de görevliyim.Önceki sayfalarda bepli öğrencilerle ilgili sizinde açıklamaya çalıştığınız yazılarla dayanarak kurula durum hakkında bilgi verdim.Bizim okulda üç tane rehberlik öğretmeni var.Bu konu hakkında gerekli incelemeler yapalım denildi ve bir sonuca bağlanamadı.Çünkü birinci dönem gelen müfettişler kaynaştırma öğrencileri için gerekli tedbirleri alın demişler ama nasıl olacağı konusunda gerekli açıklamalar yapmamışlar.Bizde rehberlik kurulu olarak ne yapılabilir? denilince ben bu bahsettiğiniz öneriyi dile getirdim.Ama idare böyle bir şey yok dedi.Güya kaynaştırma öğrencisi sınıftan çıkarılamazmış.Bu arada okulumuzda ki öğrenciler belgeli.Yani kaynaştırma eğitimi alma konusunda belgeli.Kaynaştırma öğrencisi olan arkadaş sınıfı kalabalık olduğu için istediğim faydayı sağlayamıyorum diyor.Sözü kısası ben sizden bu bahsettiklerinizin dayanağı olarak resmi yönetmeliklere ulaşmam gerekiyor.Acaba bu özel eğitim rehberlik yönetmeliğinde bulabilir miyim?İlköğretim yönetmeliğinde bu konuyla ilgili yaptırım uygulayabileceğimiz bölümler yok.Yardımcı olursanız sevinirim.
,
Selam arkadaşlar:
Melihatarhan öğretmenim düşünceniz ve öneriniz gerçekten takdir gerektiriyor fakat maalesef bu konuda bazı yöneticilerimiz gerçekten çok eksikler. Durum tam da ertugdoğancığımın anlattığı gibi....
Meb'in özel hizmetler yönetmeliği
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Ve oradan alıntı yaptığım bazı bölümler...
ç) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler, yetersizliği olmayan akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görmeleri hâlinde kayıtlı bulundukları okulda uygulanan eğitim programını; özel eğitim sınıflarında ise sınıfın türüne göre bu Yönetmeliğin 26 ncı ve 27 nci maddelerinde belirtilen eğitim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak eğitim performansı ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır.
d) Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulaması yapılan okul ve kurumlarda, bu Yönetmeliğin 73 üncü maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda BEP geliştirme birimi oluşturulur.
e) Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları yapılan okul ve kurumlarda öğrencinin yetersizliğine uygun fiziksel, sosyal, psikolojik ortam düzenlemeleri yapılır. Bu okul ve kurumlarda öğrenciye verilen eğitim hizmetlerinin etkin bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla özel araç-gereç ile eğitim materyalleri sağlanır ve
destek eğitim odası açılır.
f) Kaynaştırma uygulamaları yapılan okul ve kurumlardaki personel, diğer öğrenciler ve onların aileleri özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin özellikleri hakkında okul idaresince yapılan planlama doğrultusunda RAM, BEP geliştirme birimindeki ilgili kişilerce bilgilendirilir.
g) Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
ğ) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. Diğer kademelerdeki eğitim kurumlarında ise sınıf mevcutları; özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 25, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 35 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.
h) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin destek eğitim hizmeti almaları için gerekli düzenlemeler yapılır. Bu doğrultuda destek eğitim hizmetleri, sınıf içi yardım şeklinde olabileceği gibi destek eğitim odalarında da verilebilir.