Merhaba arkadaşlar, yurt dışında özel gereksinimli bireylere yönelik okullar kapatılıp bu bireyler engel durumu ne olursa olsun (yatalak vb değilse) aynı eğitim ortamında eğitime alınmaya başladı.Buna göre okullarda fiziksel düzenlemeler yapılıp, okullara uzman ve personel desteği sağlandı.Mantık olarak bu bireyler toplum içinde birlikte yaşayacaklarsa bunları uzun süre farklı okullarda akranlarından ve toplumdan soyutlamak doğru değil düşüncesine dayanıyor.Bizim ülkemizde de özel gereksinimli bireylere yönelik böyle bir uygulama yapılabilir mi? Yada yapılması için neler yapılması gerekir.Yapılırsa sorunlar olur mu? Bu konuda düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz? (Öğrenciyim, ödev çalışmam, destek olan tüm öğretmenlerime tesekkürler). Teşekkürler.
Geçen yıl bilim sanat merkezine öğrenci seçimi için seminere katılmıştık. Semineri veren arkadaş bu durumdan bahsetmişti. Avrupa da uygulandığını ülkemizde de benzer uygulamalara geçilmeyi düşünüldüğünü söylemişti. Pilot uygulamalar olacağını söylemişti ama basına yansıyan haber görmedim.
"Mantık olarak bu bireyler toplum içinde birlikte yaşayacaklarsa bunları uzun süre farklı okullarda akranlarından ve toplumdan soyutlamak doğru değil düşüncesine dayanıyor." ifade çok doğru. Ama uygulama aşamasına nasıl olacak! Asıl soru bu. Kağıt üzerinde her şey güzel oluyor da uygulama da nasıl olur, uygulayıp görmek lazım.
Şimdi öğrenci aralığı o kadar geniş ki hangi düzeyde öğrenci verilecek? Biz sınıfın temposunda ona ne kadar yeteceğiz? Sınıf mevcudu fazla olan sınıflarda bu çocuklar daha da mı yalnızlaşacak? Birini kurtarılım derken diğer yarıyı mı gözden çıkaracağız? Özel öğrenciler zemin katta ders almalılar onları çok katlı binalarda mı gezdireceğiz? Kaç okulumuzda asansör var? Yardımcı personel verilecek deniliyor. Ne kadarını karşılanabilecek? Normal özel eğitimde ideal sayı 8 ama sınıflarda en az 10' ar öğrenci var. Daha koyduğu kurala uyamayan meb bunun neresinde kalacak! .... soru çok yani.
Olmaz demiyorum ama sağlam bir alt yapı lazım. Sunum yapan arkadaş fikri bize sunduğunda camia olarak sıcak bakılmadığını gördüm.
Tavsiyem bilim sanat merkezlerinde bu tür sunum yapan deneyimi olan bir öğretmenle sohbet yapmanız. Bir de özel eğitim öğretmeni gözünden bakmak lazım. Onlar öğrenci profilini daha iyi bildiği için uyum süreci için daha gerçekçi yorumlarda bulunabilirler.