Herkese günaydın
Sabah üç buçukta ezanla uyandım halen oturuyorum
Bu aralar uykusuzluk sorunum var maalesef.
Taner öğretmenim aman diyeyim paylaşmaya devam. Sizin fikirleriniz ve yol göstericiliğiniz olmadan eksik kalırız inanın. Bize uzun zaman gibi geliyor ama eylül ayında eteklerimiz tutuşacak. Şimdiden en azından fikir olarak başlamazsak o kuzularla halimiz duman olur
Ben de henüz somut bir çalışma hazırlamasam da il dışı tayin haricinde okulumda kalmaya karar verdiğimden beri birler için hazırlanıyorum.
Bu yıl sınıfımda kısıtlı imkanlarla uyguladığım üç köşeli sınıf düzenini daha da geliştirip bir aktif öğrenme sınıfı oluşturacağım inşalah. Bu yıl sınıfımda üç tane kahve sehpası ve küçük sandalyeler kullanarak çocuklarımın hem tenefüste hem ders sırasında gönlünce etkinlik yapabildiği ve çalışabildiği üç köşe oluşturmuştum. Okuma köşesi, matematik köşesi ve sözcük köşesi. Buralarda sürekli çalışmalar bulundurdum, günlük görevler hazırladım ve çok faydasını gördüm. Önümüzdeki yıl da bu uygulamayı daha da geliştirerek devam etmeyi düşünüyorum. Bu sayede önde ya da geride olan çocuklar birbirini engellemeden ders devam edebiliyor. Somutlaştıkça sizlerle de paylaşmaya çalışacağım inşallah.
Pinterestte gördüğüm harika ve basit materyaller var temel matematik becerileri için. Biz bu konunun üzerinde uzun uzun duramıyorduk eskiden ama şimdi uyum dönemi bunun için büyük şans. Rakamları şekil olarak değil gerçek çokluklar olarak kavratabilmek ve çoğu zaman önemsenmeyen ama dört işlem için çok önemli olan 10 ve 20 içinde işlemlere de bolca vaktimiz olacak. Zar kullanılıyor mesela bu işlemler için bir oyun aracı olarak. Çocuklar iki zar atıp gelen sayılarla ilgili işlemleri noktalardan yararlanarak yapıyorlar. Aynı şekilde domino taşları da kullanılabilir. Çok basit ama keyifli oyun fikirleri var. Bunlardan bol bol yararlanmayı düşünüyorum.
Toplama bilezikleri yapacağım mesela. Üzerinde on tane tahta boncuk dizili halkalar olacak. Ama boncuklar kolayca hareket etmeyecek biraz sıkı olacak. Mesela ip yerine şu tüylü teller çok uygun bunun için. Toplamları on eden sayı çiftlerini çocuklar bu halkalarla kolayca oluşturup hazırlayacağım çalışma kağıtlarını dolduracaklar. Hem el becerileri ve parmak kaslarını geliştirecek hem de toplama becerilerini geliştirecek bir etkinlik. Benzer etkinliğin bir tel elbise askısına yapılmış halini görmüştüm oradan aklıma geldi.
Sesleri öğretirken de define avları düzenleyebiliriz mesela. Şimdi aklıma geldi bu da. Sesi karışık ses ve şekiller arasında işaretletiyoruz ya. Onu kağıt üzerinde yapmak yerine sınıfın değişik yerlerine dağıttığımız şekil ve sesler arasından buldurarak eğlenceli bir grup çalışması şeklinde yapabiliriz örneğin.
Bir de motivasyon için süper bilim adamı gözlükleri yapmayı düşünüyorum. Şu milyoncularda satılan camsız oyuncak gözlükleri biraz süsleyip zorlanan çocuklarıma verebilirim. Bu gözlüğü takınca süper güçleriniz olacak! Tabii matematik ve Türkçe için
Çocukları doğru şekilde motive edip başaracaklarına inandırırsak yapamayacakları çok az şey var bence. Benim kızım kalabalıklardan ve kendine bakan yabancılardan çok rahatsız olduğunda kendisini görünmez yaptığını düşündüğü güneş gözlüklerini takarak rahatlıyor. Oradan aklıma geldi.
Sanırım uykusuzluk kötü etkiliyor beni. Heyecanlandım birden
şimdi durmazsam 70 sayfa fikir yazacağım galiba
Biraz sakinleşip saatin çalmasını bekleyeyim en iyisi
Hepinize huzurlu ve verimli bir gün dilerim zümrem