İyi akşamlar arkadaşlar, iyi çalışmalar...
"Bir maddenin kütlesi HİÇBİR ORTAMDA değişmez ancak ağırlığı bulunduğu ortama göre değişir."Örneğin bir maddenin Dünya'da ki kütlesiyle Ay'da ki kütlesi aynıdır."
Bu ifade için ne diyorsunuz arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.
Öğretmenim ilk olarak, 4. sınıf için gerçekten ağır olduğunu düşündüğüm bir konu… Neden daha sonraki yılların müfredatına konmamış bu konu, neyse ben henüz gelmedim..
Kütle maddenin miktarına denir, işte kg ve g ile ölçülür.
Bir maddenin kütlesi yani miktarı, Ay’ da , Dünya’da ve başka bir gezegende değişmez. Yani Dünya’ da bir poşet elmanın kütlesini 2 kg ölçtüysek, Ayda’ da 2 kg olur, başka bir gezegende de 2 kg olur, gibi örneklerle iyice pekiştirmeyi düşünüyorum.
Sizin yazdığınız cümleyi okuyunca kitaba bir göz gezdirdim (MEB), Sizin kitapta mı bilmiyorum ama karşılaşmış olduğunuz bu cümle bizim kitabımızda yok. Kazanımlarda kütle ve hacimle karşılaştım. Ağırlık yok sanıyorum. Ama eğer açıklamak gerekirse ;
Şimdiye kadar ağırlık olarak bildikleri şeyin kütle olduğunu, ağırlığın çok farklı bir kavram olduğunu belirtirim sadece… nasıl ayarlayacağım bilmiyorum ama,
Ağırlığın üstünde yaşadığımız yer yüzünün , yani yerin çekim gücü olduğunu söylerim kısaca… Yer çekiminin bir cismin üzerindeki etkisidir diye belirttikten sonra bu yüzden cisimlerinin ağırlıklarının sabit olmadığını, cisimlerin ağırlıklarının bir yerin coğrafi enlemine ( harita üzerinde farklı iki yer belirleyerek gösteririm coğrafi enlemi, çünkü henüz anlamayacaklar), deniz seviyesinden yüksekliğine bağlı olarak değiştiğini söylemeye çalışırım artık dilim döndüğünce… Cisimleri yer çekimi kuvveti etkilediği için, yer çekiminin, yer merkezinden uzaya yükseldikçe azalacağını ve bu azalmanın uzayda sıfıra ineceğini belirtirim. İşte astronotların Ay’ da uçuyor gibi olmasının sebebinin bu olduğunu belirtirim. Yine uçakların çok yüksekte uçmalarının sebebinin yer çekimini azaltmak için olduğunu, hatta yeryüzünde 20.000 m bir dağ olmadığına göre neden bu kadar yüksekten uçtuğunu belirtirim.
Tabii burada hacimde işin içine giriyor ama bilmiyorum bu konunun içinden nasıl çıkacağız. Onu da, aynı büyüklükte iki kağıttan ( örneğin A4) birini buruşturarak iyice küçültüp, diğerini ise düz bir şekilde havadan bıraktığımızda yere düşmenin farklı olduğunu gözlemlemelerini sağlarım. Havanın bir kaldırma kuvveti olduğu için açık olan kağıda daha fazla kuvvet uyguladığı için yere geç düşeceğini belirterek, hacmin kapladağı yere dikkat çekmeye çalışırım…