4g İle Gelen Ve Yeni Kavramlar.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.896
  • 512.890
  • 32.896
  • 512.890
29 Oca 2013 22:43:40
1G, 2G, 3G ve 4G teknolojilerinde ”G” jenerasyonu (ing: generation, Türkçe: nesil, kuşak) temsil ediyor.

 
1G, analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. Daha sonra Amerika’da 2003 yılında ortaya çıkan 3G (üçüncü nesil) mobil teknoloji ile mobil dünyanın tamamen değişeceğinin ilk adımı atıldı. 2003 yılındaki ilk denemeden sonra 3G teknolojisi çok gelişti ve şu anda 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız elde edilebiliyor.

3G teknolojisinden sonra artık 4G teknolojisi yeni çıkan akıllı telefonlarla daha çok konuşulmaya başlandı. 4G adı altında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunuyor.

 
”4G” ismini kullanan şu anda birçok teknoloji mevcut olmasına rağmen özellikle LTE gerçek 4G bağlantısı sunduğu düşünülüyor. İlk 4G testi ise Verizon tarafından 2009 yılında yapıldı. ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.

 
4G LTE teknolojisi özellikle hız anlamında kullanıcılara başarılı bir performans sağlayacak.

 
Tabi 4G teknolojisi 3G’ ye nazaran pil kullanım oranını arttırdığı için akıllı telefon kullanıcılarına biraz sorun olacak gibi.

3G teknolojisi ülkemizde giderek yaygınlaşıyor ve 2013 yılı itibariyle ülkemizde 4G teknolojisine geçişin yapılacağı bekleniyor.

 

Kaynak: android Türkiye

 
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

 
Netaş'ın geliştirdiği yüzde 100 yerli 4G şebekesi üretiminde sona gelindi. Bu güne kadar 20 milyar dolarlık ithalata neden olan baz istasyonları Türkiye'de üretilecek, cari açık düşecek

Netaş, yüzde 100 yerli teknoloji ile 4G şebekesine altyapı yatırımı için atağa geçti. Halen mevcut donanımlarla maksimum 42 Mbps olan mobil internet hızı 100 Mbps'yi aşacak. Bu yatırımla, cep telefonu şebekeleri için yapılan ithalatın önüne geçilecek. Cari açığın düşürülmesine de büyük katkı sağlanacak. Bu güne kadar Türkiye 2G ve 3G altyapıları için tahmini 20 milyar dolarlık harcama yaptı. Her yıl yapılan yatırımlar, bu rakamı hızla büyütüyor. 4G şebekesinin altyapısının yerli üretimle karşılanacak olması sektörde büyük heyecan yarattı. Netaş'ın geliştirdiği 4G şebekesinin baz istasyonlarında kullanılmaya başlanmasıyla bu alanda ilk kez yerli bir teknoloji kullanma imkânı doğacak.

 

EVDE KULLANIMA UYGUN

Netaş CEO'su Müjdat Altay, Türk mühendislerinin geliştirdiği 4G baz istasyonlarını kendi markalarıyla piyasaya sunacaklarını söyledi. Patent başvurusu için de harekete geçtikleri bilgisini paylaşan Altay, "İthalata dayanan bu teknolojiyi, yüzde 100 yerli üretimle birkaç yıl içinde hayata geçireceğiz" dedi. 4G'nin birkaç yıl içinde mevcut 3G sistemlerinin yerini alması bekleniyor. Bu teknolojiyle, evlerde sabit olarak kullanılan tüm iletişim servislerinin, kablosuz ve mobil kullanma imkânı doğacak. Mevcut standartlar dâhilinde 100 Mbps indirme hızına, sonraki aşamada ise Gigabit hızına ulaşılabilecek.

 

ASKERLER DE KULLANABİLECEK

4G'ye (Kablosuz Genişband Erişim İstasyonu) geçmeyi planlayan mobil operatörlerin hedefinde kamu kurumları da var. 4G için henüz kriterler belli değil. Bu teknoloji, yüksek hızlı görüntü iletişimine gerek duyan kamu kurumlarının yanı sıra uç birimlerin elde ettiği görüntülerin yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli paylaşımına gerek duyan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarlandı.

 

MÜHENDİSLERİN DENEYİMİ ARTIYOR

Bu yatırımla servis ve bakım maliyetlerinde de tasarruf edilecek. Yeni nesil 4G telefon ve iletişim cihazlarıyla uyumlu baz istasyonları konusunda Türk mühendislerin deneyimi giderek artıyor.

 

INTERNETTEN HD FİLM KEYFİ SAĞLAYACAK


%Bu teknoloji ile havadaki frekans spektrumu verimli bir şekilde kullanılarak, iletilen bit başına en düşük birim maliyetiyle ulaşılıyor. Öte yandan, ağ tabanlı gerçek zamanlı uygulamalar, internet üzerinden HD televizyon gibi uygulamalar için uygun altyapıyı sağlanıyor.

 
 

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

 
Türkiye henüz 3G ile kaynaşmaya çalışırken başta ABD olmak üzere dünyada 2013 yılında geçilmesi planlanan 4G iletişim için yatırımlar başladı.

 
Geçen yıl Amerika’da yapılan testlerden sonra Türkiye ’deki GSM operatörleri de testlerini gerçekleştirdi. Türkiye’deki operatörler 2013’te 4G teknolojisini tüketiciler ile buluşturmayı planlıyor. ‘G’ yani jenerasyon serüveni kablosuz telefonların çıkışı ile 1979’da başladı. Japonya ’da ilk çıkan cep telefonu radyo sinyalleri ile iletişim sağladı. Bu teknoloji 1G adını aldı. 12 yılın ardından dünya 2G ile tanıştı. İletişim teknolojisi radyo sinyalini geride bıraktı ve dijital sinyallerle iletişim kuruldu.

 
Klasik ahize görünümlü telefonları yerini dijital ekranlı cihazlara bıraktı. Bir 12 yıl daha geçince dünya 3G ile tanıştı. İnternet telefona girdi ve görüntülü konuşma devrimi yapıldı. Türkiye bu teknolojiye dünyadan 6 yıl sonra ‘merhaba’ diyebildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2010 verilerine göre Türkiye’de 19.4 milyon kişi 3G abonesi. 2013’te ise dünyada 4G teknolojisinin kullanılması planlanıyor. ‘Ultra Genişbant’ teknolojisi kullanılarak veri trafiğinde 150 mbps hıza çıkılacak. Online oyunlar, kesintisiz video akışı ve görüntülü konferans aramalar yapılabilecek.

 
Denemelere başladılar

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, 4. Nesil GSM teknolojisi kabul edilen LTE (Long Term Evolution) çalışmaları kapsamında geçen yıl temmuzda ilk denemeleri yaptıklarını ifade etti. Terzioğlu saniyede 170 Mbps hızlara ulaştıklarını söyleyerek, “4G teknolojisinde de Türkiye’de öncü olmak için çalışmaları hız kesmeden sürdürüyoruz” dedi.

 
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ise 4G altyapısı üzerine ürünler geliştirdiklerini söyledi. Şahin şöyle konuştu: “3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan LTE teknolojisinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Geçen yıl ilk LTE uygulamasını baz istasyonları ve kullanıcı ekipmanları ile kullandık.” Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, LTE teknolojisi ile ilgili test çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Öğüt, “LTE teknolojisinin de zaman içerisinde olgunlaşmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

 


 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK