arkadaslar görüşlerinize ihtıyacım var yardım edersenız çok sevinirim. 5. sınıflar için serbeste etkinlik derslerıyle ilgili aşagıda yazacagım sorulara cevap everirsenız çok sevınırımgercekten goruslerınız eıhtıyacım var...
1. serbeste etkinlik derslerininuygulanabilirliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
2. serbest etkinlik derslerinin etkililiği hakkında ne düşünüyorsunuz.?
3. serbeste tekinlik derslerin jangi dreslere ve ögrencinin hangi yönde gelişimine katkııs vardır?
4. serbeste etkinlik derslerini uygulamad herhangi bir problemle karsılasıyor muusnuz?varsa bu problemlerı kaynagı nelerdir?
5 serbeste etkinlik derslerin etkililiğini artırmak için yapılabilecek çalışmalar nelerdir problemlerı ortadan kaldırmak için alınacak önlemler nelerdir?
6.serbeste etkinlik dersini zorunluluğundan dolayı mı yoksa etkililiğine inandıgınzı için mi uyguluyorsunuz?
simdiden vercegınız cevalardan dolayı teskkur ederım önemli gercektem.....
Öncelikle yazınızı okumakta güçlük çektim:))galiba öğrencisiniz.Sorularınıza gelince...
1)Bizi bize bıraksalar,serbest etkinlik dersinde çok güzel şeyler ortaya çıkabilir ama,bana göre lüzumsuz içeriklerle dolduruldu ve bizden uygulanması isteniyor.Haala tekerlemelerle,bilmecelerle dersin geçirilebileceği varsayılıyor.Öğrencinin beklentileri çok değişti.Yani uygulanamıyor.
2)Eğer gerçekten serbest olacaksa,benim yaptığımı söyleyeyim.Ne yapmak istiyorsunuz çocuklar,öğretmenim hava güzel,bahçeye çıkıp oynayalım.Tamam çocuklar,gruplar halinde oynayabilirsiniz.Tabi kimse boşta kalmamak şartıyla.Hava kötü naapalım,kolbastı oynayalım,olur...
Öğrenci bana,ben öğrenciye güvenmeyi öğreniyoruz.Öğrencinin kendine güveni geliyor.
3)Kendine güven kazanması için etkinliklere katılması gerekli.Sınıfıma yeni gelen öğrenci,topla oynanan can kapma oyununu dahi bilmezken,şimdi eskilerle birlikte çekinmeden roman havası oynayabiliyor.Matematik,türkçe gibi derslere faydası olacağını beklemeyin.Test çözme,ders takviyesi olarak kullanılacaksa adı etüt olmalı.
4)uygulamadaki en büyük engel maalesef idare.Beden eğitimi dersi 6 saate mi çıktı şeklindeki eleştirilerle sık sık karşılaşıyorum.Onlar için ders,dört duvar arasında,40 dakika olmalı.Ne biçim öğretmenmiş bu:))
5)Öğrencinin sosyal çevresinden her şey olabilir.Kukla ve oyuncak yapımı,canlandırmalar,dans,ront,halk oyunu,sınıfa getirilebilecek bir meslek erbabının tavsiyeleri,uygulamalı trafik eğitimi v.s. v.s.Hayal gücünün gittiği yere kadar.
6)Ben kendi hesabıma 1.sınıftan beri fırsat buldukça öğrencilerimi bahçeye çıkarır,oyun oynamasını sağlarım.Oyunla büyüyen çocuğun kendine güveni artar.Daha sorgulayıcı,daha aktif,daha dikkatli olur(arada istisnalar olabiliyor,aklının oyunda olması gibi)Hava kötü olduğunda da sınıf oyunlarımız vardı.Şimdi yasal zemine oturmuş oldu.Yani isteyerek yapıyorum ve öğrenciler dört gözle bekliyorlar.Kazayla başka birşey yapmaya kalksam,öğretmenim bizim serbest etkinlik nooldu diyorlar:))
Umarım yardımcı olmuşumdur.Artık siz bu doğrultuda eklemeler yaparsınız.Kolay gelsin...