mercan hocama aynen katılıyor ve altına kendi yorumlarımla imzamı atıyorum
Değerli Öğretmen arkadaşlarım meslek hayatımın 12. yılını çalışıyorum hepiniz gibi defalarca ben de okul idaresiyle-öğretmenle-öğrenciyle-müfettişle-veliyle vb problemler yaşadım bundan sonra da yaşayacağım. Bu sorunlarda sonradan düşündüğümde haklı olduğum yanlarım da vardı haksız olduğum yanlarımda. aslında çok fevri bir insanımdır. buna rağmen insan ilşikilerinde sıfır hata yapmaya çalışırım.
Bir öğretmen olarak toplumun her kesimiyle en iyi iletişimi kurabilmeli ve derdimizi en güzel şekilde anlatabilmeliyiz. Öğretmen olarak haftada-ayda bir gelen öğrenci velimizle ya da yılda bir iki sefer gelen müfettişle genellikle sorun yaşıyorsak biraz da şapkayı önümüze koyup düşünmeliyiz derim. Öğretmenliğe ilk başladığımda bir büyüğüm Öğretmenin kötüsü yılda bir sefer gelen müfettişi ve okula zar zor gelen veliyi idare edemeyendir demişti ...
Yaptığımız işi layıkıyla yaparsak (ki buradaki bütün meslektaşlarım bunu fazlasıyla yapıyorlar) Attığımız adımda; aldığımız kararlarda tutarlı olursak ve en önemlisi de kendimizi iyi ifade edersek çok fazla sıkıntı yaşamayız.
Arkadaşlar hepimiz çocuklarımıza en iyi eğitimi verebilmek için çaba göstermekte bunun için eşimizden çoluk çocuklarımızdan çaldığımız vaktimizi onlara bir kelime fazla öğretebilmek için harcamaktayız. bunu yaparken de bazen haklı olarak dolmakta verdiğimizin karşılığını alamadığımız zaman canımız sıkılmakta, uykularımız kaçmakta bu yüzden de öğrencilerimiz öğrenemediğinde verilen bir sorumluluğu yerine getirmediğinde elimizde olmadan farklı tepkiler vermekteyiz. Arkadaşlar asla ve asla verdiğimiz bu tepki hakaret ve şiddet olmamalıdır bunlar olduğu takdirde haklı iken haksız duruma düşeriz. bir anlık vermiş olduğumuz yanlış tepki günlerce haftalarca canımızı sıkabilir en güvendiğimiz kişiler bile bu olumsuzlukla karşılaştığımız durumlarda bize kayıtsız kalabilir. O yüzden kimseyi ödevini yapmadığı için, defterini kitabını getirmediği için sınıfta ya da okulda koyduğumuz kurallara uymadığı için sonucunda canınızın sıkılacağı davranışlar göstermekten kaçınmalıyız.
Veliler konusuna gelince de tabirimi mazur görün bu tabirim için herkesten özür dilerim ama daha iyi özetleyecek bir cümle bulamıyorum. İnsanların kırk tane deliği var ve dilediği yerden yelleniyorlar. İşlerine geldiği gibi konuşup işlerine geldiği gibi davranıyorlar öğretmenliği senden benden iyi bilmekte! çocuklarının iyi bir eğitim alması için gecelerini gündüzlerine katmaktadırlar! Ama öğretmenler çocuklarına yeterince ilgi göstermemekte hepsini en öne oturtmamakta çok ödev vermekte vs vs vs Arkadaşlar kesinlikle veli ile polemiğe girmeyin işinize karıştırmayın işinize öğretmenliğinize ve başka öğretmenlere laf söyletmeyin asla ve asla yüz göz olmayın. Size en ufak bir saygısızlığı olursa bulunduğunuz ortamı terkedin telefonda ise telefonu kapatın herkes haddini bilmeli ama haksız olduğunuz bir durumda da özür dilemeyi bir erdem kabul etmeliyiz.
Evet maaşımız az hizmetliler bile bizden fazla maaş alıyorlar. İl/ilçe müdürü, müfettiş, okul müdürü, veli her fırsatta öğretmeni beğenmiyor eleştiriyor. buna rağmen mesleğimi seviyorum idealim öğretmenlik değildi ama işimi severek yapıyorum ve severek yapmaya da devam edeceğim
SEVGİLERİMLE...
zümrelerime hayırlı günler hayırlı cumalar.
haftanın en güzel gününden sabahtan ayaz ama şimdilerde ılıyan bir denizli sabahından selamlar.
gününüz aydın , yüzünüz güleç , içiniz huzurlu , hayatınız mutlu olsun......
bir öğretmen velilerinin durumu ne olursa olsun onları samimiyetine inandırmalı ve işin ehemmiyetine ikna etmelidir.
öncelikle öğretmen kanunen de yasak olan dayak gibi hakaret gibi aykırı cezalar gibi açıklar vermemelidir.
olası böylesi durumlarda iki öğrenci velisi
bir öğretmen olarak velinin "kötü niyetini" çok da haksız bulmadığımı ifade etmeliyim.
buna karşın öğretmenin tüm iyiniyetine rağmen kötü niyetli velileri de bir şekilde ekarte etmesini ve sakinleştirmesini bilmelidir.
her ne kadar sıkılı bir yumrukla tokalaşılamayacağı gerçekliğini bilsem de o bileği sıkmasını bilmek öğretmenliğin "beceri" aşaması sayılabilir.
velilerin ilgisizliği ve eğitimin önemini kavrayamaması hepimizin sorunudur.toplumsal bir yaradır bu.
fakat karanlığa sövmenin de yaşadığımız sıkıntılara fayda edeceği umulmamalıdır.
idealist bir öğretmen şikayet etmez , elindeki malzemeyi mümkün olan en üst seviyeye çıkarmayı hedefler.
ve bu amaç uğruna her türlü sıkıntıya katlanır.
etrafımızda görmekteyiz.....
iki lafının biri şikayet olan , hükümeti , devleti , veliyi , idareyi , mesai arkadaşlarını , öğrencisini , havayı , suyu ....hep eleştirip duran insanlar mutsuzdurlar.
bu mutsuzluktur ki onların işlerine evlerine hayatlarına işler ve başarılı da olamazlar.
karşımızda pembe bir tablo var demiyorum ama bu yapılanlar da bence aşırı...
saygılarımla