Alan değişikliği düşünensınıf öğretmenlerinin sertika kursunun eğitici özeleğitim lisans mezunu olan biri olarak sertifika geçişinin sağlıklı olmayacağını belirtmek istiyorum.Özel eğitim sınıflarına köylerden çıkıp şehir merkezlerine geçmek için alan değiştirenleri uyarmak istiyorum.
Özel eğitim öğretmenleri sınıf öğretmenliğinden farklı ve lisans düzeylerinin 3 yılında/(2.yıl yıl haftada 3 saat +4 saat proje uygulalı, 3.yıl 1.5 gün, 4.yıl 3 günlüközel eğitim okullarında geçen) staj gibi uygulamalı becerilerin önemli olduğu bir alan.
okuma yazma ve matematik gibi dersler sınıf öğretmeninin sertifika kursunda da slaytta izlediği yöntemlerin tam uygulaması gerektiren dersler.Bu derslerden önce problem davranış müdahalesi, cinsel davranış sorunları, ölçüt bağımlı tesler(yazılı, değerlendirmesi farklı olan) konular alan geçişi sonrasında başınızı ağırtacak.Evet şehir merkezine ve ailenize yakın olacaksanız ama ya sonra... Mesleki tükenmişliğiniz, her gün suya yazı yazdığınızı hissetmeniz.
Sertika kurslarında okul idarecisi kadrosundan çıkıp özel eğitime geçmek isteyen yılların sınıf öğretmenlerinin devamszılığından tutun düşük başarı düzeylerine kadar her şeye şahit oldum.Bir kısmı geçtiler geçen senelerde.Ve bu çocuklarla çalışmaktalar.Vicdanınızı önünüze koyun 4+4+4 sisteminin faturasını özel eğitim öğrencilerine çıkaran bu çarpık sisteme girmeyin.Olur da bu sistem değişir ama alan geçişi sonrası yaşadığınız mesleki boşluğu geri getiremezsiniz.
Hocam kusura bakmayın ama samimiyetinize inanmıyorum. Haklı olduğunuz tek konu tayin meselesi. Onun da sorumlusu MEB dir. 540 saatliler değil. Şuanda Kastamonu'da bir uygulama merkezinde 50 norm var ve 42 ücretli öğretmen var. 80 saatlik halk eğitimden alınma sertifikaları var.
Şimdi siz diyorsunuz ki alan değiştirmeyin ve özel eğitim alanını mahvetmeyin. Bilmediğiniz çok şey var vs. diyorsunuz.
Özel eğitim alanı 540 saatliler sayesinde belki adam bile olabilir. Geçiş yapacak olanlar gerçek bir öğretmen. Tecrübeli ve öğretmenliği bilen insanlar. Kaldı ki kardeşim özel eğitim mezunu. Başlar başlamaz yıllardır çalışıyormuş gibi mi çalıştı sanıyorsunuz? Yahut siz ilk seneniz ile şimdiki halinizi bir mi görüyorsunuz?
Hocam, öğretmenlik iş başında öğrenilir. Zekanız ve yeteneğinize bağlı kendinizi hızlıca geliştirebilirsiniz.
Ayrıca sizin mantığınızla bakacak olursak idarecilik diye bir kadro yok biliyorsunuz. Öğretmenler istekli oluyor ve idarecilik yapıyorlar. Bunun bir okulu yok. Öğretmenlikle alakası da yok. Bildiğiniz Genel İdare Hizmetleri sınıfı niteliğinde bir iş. Peki nasıl oluyor da onca insan bu işi yapabiliyor?
Söyleyim, iş başında çalışarak...