Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği, Resmî Gazete'de Yayımlandı

7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda hazırlanan ve aday öğretmenlerin adaylık süreçleri ile öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlandı. 

Yönetmelikle, aday öğretmenlerin adaylık süreçleri ile öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

 

Buna göre, 18 Ekim 2024 tarihinde aday öğretmen olarak görev yapanlar ile bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak istihdam edilecekler, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak.

 

Adaylık süreci 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamayacak. Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'nı tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran aday öğretmenlerin adaylıkları, süreç sonunda kaldırılarak öğretmenliğe atamaları yapılacak.

 

18 Ekim 2024 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlardan adaylık sürecini tamamlamayanlar ile bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecekler de aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak.

 

Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayarak öğretmen kadrosuna atananlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

 

Öğretmenlerden öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, uzman öğretmen ünvanı için düzenlenecek Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na başvuruda bulunabilecek. Bu programı tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilecek.

 

Uzman öğretmenlerden, uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar başöğretmen ünvanı için düzenlenecek Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuru yapabilecek. Bu programı tamamlayanlar başöğretmen olacak.

 

18 Ekim 2024 tarihinde görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuruda bulunabilecek. Bu programı tamamlayanlara başöğretmen ünvanı verilecek.

 

Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanına başvuruda bulunacakların öğretmenlik veya uzman öğretmenlik sürelerinin hesabında, öğretmen veya uzman öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri dikkate alınacak.

 

Bu hesaba dâhil edilecek sürelerden bazıları şöyle: "Aday öğretmenlikte geçen süreler, Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görevliyken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler, vekil öğretmenlikte geçirilen süreler."

 

Öğretmen ünvanından, bu göreve atanmanın yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak.

 

Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanı alanlara her ünvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

 

Özel okulda görev yapan öğretmenler de başvurabilecek

Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve bu kurumlarda öğretmenliğe atanma şartlarını taşıyan yöneticiler ile Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler de şartları taşımaları kaydıyla uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek.

 

Resmî Gazete'de 12 Mayıs 2022'de yayımlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" ise yürürlükten kaldırıldı.

  • Darbelimatkap97
    24 Aralık 2024 18:14
    0 0

    Süreler güya düşecekti. 10 yil ve 20 yil olarak devam ediyor ama bize de müstahak yetkisiz sendikaya devam edersek olacağı bu.
  • Seadreamer
    24 Aralık 2024 13:11
    3 5
    Doğumdan sonra zorunlu olarak ücretsiz izin almıştım çünkü gurbet elde çocuğumu emanet edecek insan yoktu.guya annelik kutsal diye her yerde bagirirlar.iyi ki anneyim,annelik bana ve öğretmenliğime çok şey kattı ama baş öğretmenliği ücretsiz izin de aldığım bir sene yüzünden kaçırıyorum.annelik için alınan ücretsiz izinler haktır bu devirde bebekler ilk 2 sene anneleri ile büyümeli ve bize de başöğretmenlige başvuru hakkı verilmelidir.
  • volkankaz
    24 Aralık 2024 09:37
    1 2
    4/C olarak ve sözleşmeli atanan ve öğretmenlik yapanlar için de bir madde eklenmeli.
    .
  • hazan_gazel
    24 Aralık 2024 07:50
    9 1
    Konudan bağımsız olarak 2008’den beri bu sitedeyim ne zaman açılır bilmiyorum ama 2008’den beri ben eğitim ile ilgili haberleri bu siteden takip ediyorum elinize emeğinize sağlık çok teşekkürler iyi ki varsınız genelde ilk haberleri buradan öğreniyorum yıllardır
  • huseyinyesilot
    24 Aralık 2024 00:35
    16 1
    Uzman ve başöğretmen tazminatlarının emeklilikte devam etmesi yönünde bir madde de yönetmeliğe ilave edilmeliydi.

  • OmehD8
    23 Aralık 2024 07:56
    25 5
    Kısa dönem askerliğin sayılmaması,vatani görevini zamanında yapanları cezalandırmaktır. Cinsiyetler arası da adaletsizliktir. Aynı gün mesleğe başlayan kadın öğretmen uzman olurken erkek öğretmen askerlik yaptı diye cezalandırılmıtır. Her anlamda. 6 ay askerlik için 3 sene daha doğu görevim devam etmişti...

    Şu kararları alanlara yazıklar olsun.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK