Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasındaki yapılanma farkının çalışma barışını bozduğunu belirterek, "Bundan sonra tutum olarak herhangi bir şekilde sözleşmeli öğretmen talebinde bulunmayacağız." dedi.
KASIM'DA KADROLU ALINACAK
Çubukçu, geçen yıl duyurusu yapılan ağustos ve kasım aylarında sözleşmeli öğretmen alımları ile ilgili ise, "10 bin öğretmen bizim için çok acil, ivedi. Ağustos'takini alacağız ama yetiştirebilirsek, Kasım'dakini almayacağız, kadroluya çevireceğiz." dedi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Gündoğdu, öğretmenlerin sorunları ile ilgili çözüm önerilerinin yer aldığı raporu Çubukçu'ya sundu.
ÖĞRETMENİN MUTLULUĞU VE HUZURU SAĞLANMALI
Bakan Çubukçu, burada yaptığı açıklamada, eğitimin her şeyden önce öğretmenin mutluluğu ve huzurunun sağlanması gereken bir alan olduğunu belirtti. Çubukçu, "Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi yönünde çalışmaları sürdürüyoruz. En kısa sürede bu konudaki hazırlığın Meclis'e sevk edileceğini umut ediyorum. Bundan sonra tutum olarak herhangi bir şekilde sözleşmeli öğretmen talebinde bulunmayacağız. Öğretmenlerimizi kadrolu olarak istihdam edeceğiz. İnşallah bu sorunu da bir daha konuşmayacağız." şeklinde konuştu.
KADROLUYA NASIL GEÇİLECEK
Çubukçu, sözleşmelilerin kadroluya ne şekilde geçirileceği yönündeki bir soru üzerine ise henüz ayrıntıların belli olmadığını belirtti. Çubukçu, bununla birlikte sözleşmeli öğretmenlerin hizmet puanı, görev yerleri, görev süreleri gibi unsurların göz önünde bulundurulacağını aktardı. Bakan Çubukçu, Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği konusunun sık sık gündeme getirildiğine işaret etti.
UZUN SÜRE AYNI OKULDA KALMAK YOK
Çubukçu, yöneticilerin atanması konusunda objektif, eşit, adil, ehliyet ve liyakati baz alan bir sistem ile bugüne kadar süren tartışmaların sonuna gelmek istediklerini dile getirdi. Uzun yıllar aynı kurumda idareci olmanın getirdiği bir takım işletme körlüklerinin de olabileceğini aktaran Çubukçu, şunları söyledi: "Bazen çok başarılı da olsanız, oraya bir katkı da sağlayamayabilirsiniz. Hem il milli eğitim müdürlüklerimizi, hem okul idarelerimizi güçlendirmeyi çok önemsiyoruz. Okul idaresini nasıl güçlendireceğiz? Başarılı idarecilerle. Vizyonu olan, ehliyet ve liyakatli, okul sorunlarını çözme konusunda atıl olmayan insanlara ihtiyacımız var."
Okul yönetiminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Çubukçu, okulların başta bütçe kullanımı olmak üzere daha etkin ve daha yeterli olmasını istediğini kaydetti.
Çubukçu, şöyle devam etti: "Bu nedenle okul idaresinde de okul yönetiminde de belli bir dönemde çalışanların bir rotasyona tabi tutulması, başarının ödüllendirilmesi, başarısızlığın cezalandırılması demesek bile, en azından okul yöneticileri meslek sahibi insanlar, öğretmen kökenli. Dolayısı ile yönetimde başarılı olmayabilir ama bir öğretmenlik mesleğinde her zaman başarılı da olabilir. Bu bir ceza değildir. Yönetim farklı bir alan. Dolayısı ile bu alanda Yönetici Atama Yönetmeliği'ni de en kısa sürede Başbakanlığa göndereceğiz."
(CİHAN)