TAMALARDA GÖREV YERİNE HAREKET VE İŞE BAŞLAMA SÜRESİ:
(Değişik madde: 23/12/1972 - KHK 2/1 md.)
İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle; a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler; 1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği, tarihinde başlar.
( Değişik fıkra: 12/02/1982 - 2595/4 md.) Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir.
aynı yer kelimesi muhallak olduğu için kimisi il içinde aynı gün göreve başlamak gerekir diyor kimisi ise 15 günlük mehil müddetini kullanabilirsin diyot. bence aynı yer kelimesi aynı ilçe içinde. farklı ilçeye atanan 15 günlük hakkını kullanabilir.
'aynı yer' kavramı 30 mart 2014 de yürürlüğe giren büyükşehir yasasında sorun oluşturdu. il sınırları büyükşehir belediye sınırlarına dönüşünce bütün il geneli 'aynı yer' hükmünü aldı ve aynı yere atanan, geçici görevlendirilen memurlar yolluk/harcırah alamadılar. 9 Eylül 20014 tarihli (umarım tarih yanlış değildir, eylül olduğu kesin) Maliye bakanlığı tebliği ile durum 30 mart öncesine benzer hale getirildi.
sonuç olarak; büyükşehir olmayan illerde il merkezi ve bağlı yerleşim yerleri (köy, kasaba) aynı yer hükmüne girer, yolluk alamaz, mehil müddeti kullanamaz.
büyükşehirlerde metropol ilçeler aynı yer hükmündedir. büyükşehir yasasından önce çevre olan ilçeler yine çevre ilçe hükmünde olup yolluk alırlar, ancak aynı il içinde sayılıp mehil müddeti kullanamazlar. yolluk/harcırah maliye ile ilgili, mehil müddeti 657 sayılı DMK ile ilgilidir. lütfen karıştırmayınız. yolluk ödeniyor diye mehil müddeti kullanabilirim diye düşünmeyin. 10 gün içinde yeni işyerinize başlamazsanız müstafi duruma düşersiniz. hatta 3 gün gecikseniz bile ceza alırsınız. 657 yi iyi inceleyiniz.