Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
İsrail, abluka altındaki masum insanlara yardım taşıyan gemilerdeki çeşitli milletlere mensup masum, silahsız ve yardımsever insanlara uluslar arası sularda gerçekleştirdiği aşağılık saldırıyla, tarihin en alçak eylemlerinden birine imza atmıştır.
Saldırı sonucu birçok masum kişi hayatını kaybetmiştir. Tutuklananların yanında birçok kişiden haber dahi alınamamaktadır. Korkuları ile hareket eden İsrail son olayla birlikte bölgede ve dünyada gerginliğin artmasına neden olmuştur.
Gazze saldırısı sürecinde başlattığımız boykot çalışması “unutmadık, unutturmayacağız” söylemi ile bugün itibariyle İsrail vahşetine destek olan firmaların ürünlerine karşı artarak devam etmektedir. Siyasi ve uluslararası ilişkilerde bir şekilde yalnız kalmayan İsrail terör örgütü vicdanlı insanların tüketici boykotu ile kaderini yaşayacaktır. İsrail ve İsrail terörüne destek olan firmalar yanlışlarından dönmedikleri sürece boykot devam edecektir.
Tüketiciler Birliği, İsrail’in varlığını teröre bağladığını dikkate alarak yaşanan son olaylarda geri adım atılsa dahi, İsrail kanla beslenmeye son vermedikçe boykotun devam etmesi çağrısı yapmaktadır.
Tüketiciler Birliği tarafından yapılan araştırmalar ile İsrail milliyetine sahip, İsrail devletinin politikalarına destek veren veya bu ülkelerdeki firmalarla işbirliği içinde olan firmalar, bu ülkelerin simgesi haline gelmiş dünyaca bilinen markalar veya açıkça silahlı kuvvetlere fon aktardıklarını açıklamış olan firmalar tespit edilmiştir. Bu kapsamdaki araştırmalar devam etmektedir.
Yatırımcılar, tüketicinin boykot kararlılığının yanında İsrail firmaları ile işbirliği yapmamak ve mevcut işbirliklerini gözden geçirerek insanlık hareketine katkı sağlamak zorundadır. Boykot kapsamındaki ürünlerin alternatifini üreten yerli firmalar, düzenlenen boykotu fırsat bilerek zam yapmaktan kaçınmalı; boykotu kırıcı tavır sergilememelidir. Piyasalardaki hareketlilik yakından incelenecek ve zam yapan firmalar deşifre edilecektir.
Türkiye Hükümeti bu süreçteki kararlı demeçlerini eylemlerine de yansıtmalı ve Türkiye tüketicisinin bu konudaki desteğini her zaman arkasında bilmelidir.
Kamuoyundan beklentimiz, olası yanlışlıklara meydan verilmemesi bakımından Tüketiciler Birliği tarafından oluşturulan ve açıklanan listeye itibar etmeleri ve bu listede yer alan ürünleri boykot etmeleridir.
Sürekli yenilenecek boykot listesinde ilk aşamada;
Frito Lay (Lays, Doritos, Cheetos)
Danone (Hayat su, Evian su, Danette, Danino, Danone yoğurt, Activa)
Coca-cola (Cappy, Coca Cola, Fanta, Sprite, Nestea, Turkuaz, Schweppes, Damla su, Doğadan, Sensun)
Nestle (Maggi, Nesfit, Nestea, Kitkat, Nesquik, Nescafe, CoffeeMate, Crunch, Erikli su)
Kraft (Jacob’s, Milka, Tang, Patos, Cipso, Trident, Nazar, Toybox, Missbon, Bonibon, Olips, Tofita, Jelibon, Topitop, Falım, First)
Johnson & Johnson
Unilever (Becel, Flora, Lipton, Calve, Knorr, Algida, Magnum, Carte d’Or - Axe, Rexona, Signal, Dove, Lux - Persil, Omo, Vim, Cif, Domestos)
Kimberly-Clark (Kleenex, Kotex, Huggies)
L'oreal (L’oreal, Maybelline, Kerstase, Lancome, Biotherm, Armani, Ralph Lauren, Cacharel, Diesel, Vichy, Helena Rubinstein)
Estee lauder
Marks & Spencer
Starbucks
McDonald’s
Motorola
Nokia
Siemens
IBM
Caterpilar