Artık Sabit Telefonda Sabit 10 Ytl Ücrete Son.

Çevrimdışı kenanyildiz

  • Uzman Üye
  • *****
  • 277
  • 299
  • 277
  • 299
22 Oca 2008 21:55:37
 (Memurlar Net'ten alıntıdır.)Artık sabit telefonda sabit 10 YTL ücrete son. Türk Telekom'a vatandaştan sabit ücret darbesi geldi.

Telekom'un her ay "sabit ücret" adı altında abonelerinden aldığı ücreti ödememek için Beykoz Kaymakamlığı'na başvuran işçi emeklisi Salim Yılmaz açtığı davayı kazandı.

Alınan kararla Telekom, Salim Yılmaz'ın parasını faiziyle birlikte ödedi. Bu karar uzun zamandır tartışma yaratan bu konuya da son noktayı koymuş oldu. Davayı açmaktaki asıl amacının parayı geri almak değil, vatandaşa isteyince hakkını alabileceklerini göstermek olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Ben kazandım ama mücadele daha bitmedi. Haksız uygulama sonlandırılana kadar mücadele edeceğiz, tüm vatandaşlara örnek olsun" dedi.

YILDA 3.420 MİLYON YTL HAKSIZ KAZANÇ

Paşabahçe Tekel İçki Fabrikası'ndan emekli 58 yaşındaki Salim Yılmaz Beykoz Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurarak, iki adet sabit hatlı telefonu olduğunu, Türk Telekom'un bu hatlardan "sabit ücret adı altında ücret aldığını belirterek, her iki hattından alınan bu haksız ücretin kaldırılması talebinde bulundu. 5 kişilik heyet, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan iki mühendisin verdiği Bilirkişi Raporu doğrultusunda, karar verdi. Raporda, herhangi bir hizmet tanımlanmadan "sabit ücret" adı altında bir bedel alınmasının teknik olarak açıklanamadığı kaydedildi.

Kararda, "Telefon hatlarından konuşma bedelleri dışında belirsiz gerekçelerle sabit ücret adı altında her ay alınan ücretin iptaline, bu isim altında tüketiciden adı geçen firma tarafından alınan tüm ücretin, tüketiciye geri iade edilmesine karar verildi" denildi. Türk Telekom'un hiçbir hizmet vermeden "sabit ücret" adı altında her ay yaklaşık 19 milyon aboneden KDV ve Özel İletişim Vergisi de ilave edildiğinde 15 YTL'yi bulan bir ayda 285 milyon YTL, bir yılda ise 3.420 milyon YTL'lik haksız kazanç sağladığı ortaya çıktı.

ZAFER TÜKETİCİNİN

Salim Yılmaz'ın başlatmış olduğu mücadelenin tüketicilerin lehine sonuçlanmasıyla harekete geçen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Beykoz Şubesi, Türk Telekom'a haciz işlemi başlattı. Beykoz icra Daire-si'nde başlatılan haciz işlemi sonunda Yılmaz, toplam 659.00 YTL'yi tahsil etti. Böylece 19 milyon aboneyi ilgilendiren dava tüketicinin zaferiyle sonuçlanmış oldu.

"HERKES HAKKINA SAHİP ÇIKSIN"

TELEKOM'un haksız yere insanlardan para aldığını ifade eden işçi emeklisi Salim Yımaz, "Halk bu haksızlıklarla kendisi mücadele etmeli" dedi. 600-700 YTL arası emekli maaşı aldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Maaşımız zaten elektrik, su telefon faturalarına gidiyor. Onların ise umrunda değil. Benim tek isteğim halk kendi kendine sahip çıksın, haklarını arasın. Halkı sömürmekten başka düşünceleri yok. Halkı aptal yerine koymasınlar"



Çevrimdışı a.badem

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 8.500
  • 19.444
  • 8.500
  • 19.444
# 22 Oca 2008 21:56:57
inşallah uygulamaya da geçer.

Çevrimdışı OZLM41

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 210
  • 151
  • 210
  • 151
# 22 Oca 2008 22:03:09
yani bizde dava açsak kazanırız sonuçta emsal teşkileden bir karar var
Ama türk telekomun bu konuda mutlaka karşı atağa geçeceğini düşünüyorum
onlar bu parayı kaybetmeyi gözealamazlar
bir şekilde o parayı çıkarırlar bizden

Çevrimdışı ali2037

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.759
  • 1.326
  • 2.759
  • 1.326
# 19 Oca 2009 18:11:23
 Sabit ücrete Türk Telekom'dan açıklama 


Türk Telekom’un sabit ücret uygulaması hakkında bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sabit ücretin "yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği" bildirildi.

Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, sabit ücret uygulaması hakkında bugüne kadar basında ve internet ortamında yer alan iddialara açıklık getirilmesi amacıyla sabit ücret konusunda yaşanan son hukuki gelişmenin ve sabit ücret konusundaki nihai ve emsal nitelikteki yargı kararının kamuoyuyla paylaşılmasının zorunlu hale geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Türk Telekom’un sabit ücret uygulaması hakkında bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sabit ücretin "yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği", böylece "şirketin bu konudaki uygulamasının haklılığının daha önce verilmiş olan kararlar doğrultusunda bu konudaki en üst yargı makamı olan Yargıtay tarafından hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde bir kez daha herkesi bağlayıcı şekilde karara bağlandığı" belirtildi.

Açıklamada, "Söz konusu kararda özetle sabit ücretin; herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden ve altyapısından eşit şekilde yararlanmasının sağlanması için alınması gerektiği, yasa ile belirlenen bir ücret olduğu, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan tarifenin bir parçası olduğu, Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım, bakım ve yönetim gibi masrafların karşılığı olduğu, sabit ücret uygulamasına yurt dışındaki telekomünikasyon firmalarınca da başvurulduğu gerekçeleri ile haklı ve hukuka uygun olduğu belirtilmiştir" denildi.

DAVA SÜRECİ

Sabit ücret konusundaki emsal kararın verildiği dava sürecine de değinilen açıklamada, Balıkesir’den Türk Telekom abonesi Hasan Ünal’ın sabit ücret alınmaması gerektiğinden bahisle yaptığı başvuru sonucunda, Balıkesir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nce 24 Mart 2008’de sabit ücret alınmaması doğrultusunda 2008/9 sayılı karar verildiği hatırlatıldı.
Türk Telekom tarafından kararın hukuka aykırı ve yersiz olduğu iddiasıyla yapılan başvuruyla, sabit ücretin kanuni dayanağı olan haklı ve tamamen yasal bir uygulama, hattın aboneye tesisi karşılığında yürütülen asgari hizmetler karşılığında alınan bir ücret olduğu bildirilerek, söz konusu kararın iptalinin istendiği ifade edilen açıklamada, Tüketici Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği ve bu kararın Türk Telekom tarafından temyiz edildiği kaydedildi.
Temyiz başvurusunda, haksız bir uygulama olması gerekçesiyle sabit ücret alınmaması yönünde verilen kararın, sabit ücretle ilgili yasal düzenlemelere ve herhangi bir araştırmaya dayanmadığı belirtildiği ifade edilen açıklamada, Türk Telekom’un ilgili kararı temyiz başvurusunun, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 12 Ocak 2009’da kabul edildiği ve Yargıtay tarafından "emsal mahiyette" bir karar verilerek Tüketici Mahkemesi kararının Türk Telekom lehine bozulmasına hükmedildiği bildirildi.

SABİT ÜCRETLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER

Açıklamada, Yargıtay’ın "emsal" nitelikteki kararında da yer verilen sabit ücretle ilgili yasal düzenlemelerin şöyle olduğu belirtildi:
"406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun dava açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 4. maddesi ile telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesinde veya telekomünikasyon alt yapısı işletilmesinde ve bu hususlarda yapılacak düzenlemelerde göz önünde tutulacak ilkeler belirtilmiştir. Bu ilkeler özetle; herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden ve altyapısından yararlanmasının sağlanması, aksini gerektiren objektif nedenler bulunmadıkça eşit şartlardaki aboneler arasında ayrım gözetilmemesi ve hizmetlerin benzer konumdaki her kişi tarafından eşit şartlarda ulaşılabilir olmasıdır. Diğer yandan, hizmetlerin belli teknik ve ekonomik koşullar çerçevesinde, makul surette karşılanabilecek bir bedelle sağlanması, teknolojik yeniliklerin uygulanması ile araştırma geliştirme yatırımlarının desteklenmesi ve hizmet kalitesi standartlarına uygunluk sağlanması da belirtilen ilkelerdendir. Aynı kanunun 4. faslının ’telekomünikasyon hizmetlerinin ücret esasları’ başlığındaki 29. maddede; telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve/veya altyapı işletilmesi karşılığında alınacak ücretlerle ilgili mevzuat düzenlenmiştir. 30. maddeyle ise ücret düzenlenmesi hususunda göz önüne alınacak ilkeler beyan edilmiştir.
Bu meyanda; ücretlerin adil olması, benzer konumdaki kişiler arasında haklı olmayan nedenlerle ayrım gözetilmemesi, bir hizmetin maliyetinin diğer bir hizmetin ücreti yoluyla desteklenmesinden ve karşılanmasından kaçınılmasının haklı gerekçeler varlığı halinde ücretlere zorunlu maliyetleri ve makul ölçüde karı da yansıtılarak üst sınır konulabileceği vurgulanmıştır. 4502 sayılı yasanın 12. maddesi ile eklenen fıkrada ise, ’bir iş ve hizmetin karşılığı olarak alınan ücret; abonman ücreti, sabit ücret, konuşma ücreti, hat kirası, benzeri kira ücretleri ve bunlar gibi değişik ücret kalemlerinden biri veya birkaçı olarak tespit edilebilir’ hükmü getirilmiştir."

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Yapılan açıklamalar sonucunda gelinen noktada, davanın konusu olan sabit ücretin yasada düzenlenen ve hukuka uygun bir ücret olduğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, Türk Telekom tarafından sağlanan iletişim ve altyapı hizmetlerinin bedeli olarak belirlenen tarifenin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girdiği ve uygulandığı vurgulandı.
Uygulanan sabit ücretin Anayasa’ya aykırı olmadığının Anayasa Mahkemesinin kararı ile de belirlendiği dile getirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Bu kapsamda sabit ücretin, yapılan görüşmeler dışında abonenin telefon görüşmesini sağlamak üzere bütün yıl boyunca telefon hattının görüşmeye hazır tutulması için Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım, bakım ve yönetim ile gerekli personelin çalıştırılmasından doğan masrafların karşılığı olduğu beyan edilmiştir. Sabit ücret uygulamasına yurt dışındaki telekomünikasyon operatörlerince de başvurulduğu dünya örneklerinden görülmektedir.
Yargıtay’ın söz konusu kararında ayrıca, sabit ücret alınmaması durumunda çok telefon kullanandan sabit masrafları da karşılayacak şekilde aşırı derecede yüksek ücret alınması, az veya hiç telefon kullanmayanlardan ücret alınmaması buna rağmen her iki grubun da telefon hattının her an kullanıma hazır halde bulundurulması anlamına gelir ki bu durum aboneler arasında adaletsizlik yaratacağı ve bu sonucun hakkaniyete uygun olmadığı gerekçesiyle telefon abonesi olan herkesin, hiç başkalarını aramasa, telefonla hiç konuşmasa dahi, hattın kendisine tahsis edilip bağlı kalması, her an başkalarının araması veya başkalarınca aranarak konuşması için hazır bulundurulması karşılığında bir sabit ücret ödenmesinin hukuka uygun olduğuna hükmedilmiştir.
Yüksek mahkeme tarafından, sabit ücret hususunda belirtilen yasal dayanaklar göz önünde bulundurularak, daha önce Türk Telekom aleyhine sonuçlanan ve sabit ücret alınmaması yönünde verilen mahkeme kararının Türk Telekom lehine bozulmasına karar verilmiştir. Bu itibarla sabit ücret uygulamasının hukuka uygunluğu konusunda Yargıtay tarafından konuya son nokta konulmuş olup bu konuda artık herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Türk Telekom’un sabit ücret uygulamasının haklılığı ve hukukiliğini teyit eden bu karar, bu konuda yapılacak tüm başvurularda emsal teşkil edeceğinden, kararın içeriğini müşterilerimiz ve kamuoyu ile paylaşarak bu konudaki yanlış ve kasıtlı yönlendirmelere rağbet etmemeleri konusunda bilgilendirme gereği hasıl olmuştur."
Açıklamada, Türk Telekom’un, altyapı hizmetlerini daha geniş kitlelere sunmak, hizmet ve standartların sürdürülebilirliğini sağlamak ve hizmet kalitesini daha da geliştirmek amacıyla çalışmalarına kararlılıkla devam ettiği bildirildi.
 -vatan-

Çevrimdışı sal12la

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.007
  • 1.230
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.007
  • 1.230
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 19 Oca 2009 18:25:58
güzel haber.bu son günlerde üç akrabam sabit ücret nedeniyle telefonlarını kapattırmıştı.

Çevrimdışı yeniceli20

  • Uzman Üye
  • *****
  • 958
  • 650
  • 958
  • 650
# 19 Oca 2009 18:29:56
Bence Hiç Heveslenmeyin Arkadaşlar..
buna Benzer Nice Mahkeme Kararları Vardı Daha Önce.. Hatta İnternet İçin Ayrı Hat Almaya Mecbur Edilemeyeceği Gibi Çok Karar Çıktı. Ama Hani Nerde Uygulama?var Mı Gören Duyan? Yok..

Çevrimdışı yasemin_52

  • Uzman Üye
  • *****
  • 563
  • 521
  • 563
  • 521
# 19 Oca 2009 19:03:21
Böyle bir kanuni düzenleme yok.Tüketici hakem heyetinin verdiği keyfi bir karardır.Emsal gösterilesi bir durum yoktur....

Çevrimdışı delininbiri

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.960
  • 1.971
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.960
  • 1.971
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 19 Oca 2009 19:12:28
nerdeyse bir yıl önce çıkmış uydurma bir haber.

Çevrimdışı kizilboga

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 122
  • 399
  • 122
  • 399
# 19 Oca 2009 21:02:40
Yargıtay kabul etmemiş vatandaşın isteğini,sabit ücrete devam yani,gazetede okudum bugün

Çevrimdışı tahribatcom

  • Uzman Üye
  • *****
  • 995
  • 1.833
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 995
  • 1.833
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 19 Oca 2009 21:03:21
güzel haber

Çevrimdışı ozkan25

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 122
  • 40
  • 122
  • 40
# 19 Oca 2009 21:17:04
adamlar bildiğini okuyor,dur diyen yok

Çevrimdışı kizilboga

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 122
  • 399
  • 122
  • 399
# 19 Oca 2009 21:19:47
bizden almasalar cem yılmaza bir reklam için 5 trilyon nasıl versinler,onlarıda anlamak lazım tabi..

Çevrimdışı bzkrt20

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 186
  • 54
  • 186
  • 54
# 20 Oca 2009 09:16:57
isteyen kapatsın diyorlar,  birkaç  kişinin  çıkması onları  engellemez.Nasıl olsa sağılacak  geride  obone  çok  hatta artması  için  kontor  sistemine  geçiyorlar

Çevrimdışı sakin

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.253
  • 902
  • 1.253
  • 902
# 14 Şub 2009 17:50:56
Mahkeme kararı yürürlüğe girmedi dediler ben hala ödüyorum.

Çevrimdışı kelebek384

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.142
  • 844
  • 1.142
  • 844
# 14 Şub 2009 18:27:18
çevremde hiç kimse ev telefonu kullanmıyor artık. sebep sabit ücret!

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK