1. [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
2. [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
1. adreste 16. maddedeki 4 günü geçmemek üzere... ifadesi artık yok. yani bayağıdır yok.
Bu verdiğiniz linklerdeki değişiklik 2008 yılına aittir ve sonradan Danıştay yürütmeyi durdurmuştur ve Personel Genel Müdürlüğü bir yazı yayımlamıştır.
Danıştay İdari Davalar Kurulu verdiği kararla, öğretmenlerin ayda dört günü geçmemek üzere ayakta tedavi için sevk alan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilememesi gerektiği sonucuna yol açmıştır. Bu karar sonucunda, öğretmen ve okul yöneticilerinin ayda dört günü geçmemek üzere ayakta tedavi için alacakları sevklerden dolayı ders ücretlerinden yapılan kesinti sona erecektir. M.E.B. Personel Genel Müdürlüğü de 27.08.2009 tarih ve 2207/73665 sayılı yazısı ile ayda dört güne kadar alınan sevkler nedeniyle ücret kesintisi yapılmaması gerektiğini duyurmuştur.
M.E.B. Personel Genel Müdürlüğü'nün 81 ilin valilerine il milli eğitim müdürlüklerine iletilmek üzere gönderdiği yazı:
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.02.32-2207/73665 27/08/2009
Konu: Ek ders ücreti
…………………………. VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)
İlgi:Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar.
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler ile merkez ve taşra teşkilâtının diğer görevlilerinin aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlar, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/07/2006 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan ilgi Karar ile belirlenmiştir.
Bilindiği gibi, 10/5/2008 tarihli ve 26872 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 18/4/2008 tarihli ve 2008/13567 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle söz konusu Karar’ın 16′ncı maddesinin (b) bendinde yer alan “ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle” ibaresi madde metninden çıkarılmıştı.
Bu değişikliğin iptali istemiyle açılan davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen 18/6/2009 tarihli ve YD. İtiraz No: 2009/121 sayılı kararla söz konusu değişikliğin yürütülmesi durdurulmuştur. Dolayısıyla, ilgi Karar’ın 16′ncı maddesinin (b) bendi hükmü değişiklikten önceki; “İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” şekliyle uygulanmak durumundadır.
Bu çerçevede;
1)Sözü edilen yargı kararının verildiği tarihten itibaren olmak üzere yönetici ve öğretmenlerden bir ayda dört günü geçmemek üzere il içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenler, yine bu günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır.
2)Ayakta görülen tedavinin bir ayda dört günü geçmesi halinde, dört günden fazla olan günler için ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. Diğer taraftan, 657 sayılıDevlet Memurları Kanunu’nun 105′inci maddesine göre yatarak görülen tedavi süreleri raporlu olarak değerlendirildiğinden, yatarak görülen tedavi süreleri bu dört günün içinde değerlendirilmeyecek, dolayısıyla yatarak görülen tedavi günleri için de ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır. Bakmakla yükümlü olunan aile fertlerine hastalıkları sırasında refakat edilmesinde de aynı şekilde ders ve ek ders görevi yapılmış sayılmayacaktır.
3)375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 3′üncü maddesine göre ek ödemeden yararlanamayan personel kapsamında olan ilgi Karar’ın 10′uncu maddesinin 1 ‘inci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde unvanları sayılan personelin ek ders ücreti ödemeleri, bu yazıda yapılan açıklamadan bağımsız olarak değerlendirilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Necmettin Yalçın
Bakan a.
Genel Müdür