Bakan Özer: Bugün 1 milyon 108 bin çırak ve kalfa var

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'de tüm mesleki eğitim merkezlerindeki çırak kalfa sayısı sadece 159 bindi. Bugün 1 milyon 108 bin çırak ve kalfa var" dedi.

Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre; OECD ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye'nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirilen reformu konu alan 'Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek' zirvesi, İstanbul Sanayi Odası meclis salonunda gerçekleşti. Programa Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OECD İstanbul Merkezi Direktörü Achraf Bouali ve eğitim alanından uluslararası kurumların temsilcileri katıldı. Konferansın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı yayınlandı.

"KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 39'DAN YÜZDEN 95'E ULAŞTI"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OECD ülkelerinin 1950'li yıllarda eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının yüzde 90'ların üzerine taşıdıklarını hatırlatarak "Maalesef Türkiye 2000'li yıllara kadar bu süreci çok başarılı bir şekilde yönetemedi. 2000'li yıllarda ilkokul hariç eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 50'nin altındaydı. Ama son 20 yılda bu cumhuriyetin ilk yüzyılını tamamlamada en önemli enstrüman olan eğitimin bu eksikliğini gidermede sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde devasa yatırım yapıldı. Gerçekten eğitimde kitlesel bir dönüşüme sahne oldu. 81 ilde tüm ilçelerine hiçbir bölge ayrımı yapılmaksızın, Türkiye'nin her noktasına yepyeni okullar ve inşa edilerek beşerî sermayenin eğitimle buluşulması için inanılmaz bir seferberlik gerçekleştirildi. Ve 20 yılın sonunda eğitimde gelinen noktaya rakamlarda çok çarpıcı bir dönüşümü hep birlikte şahitlik etmekten de büyük mutluluk duyuyorum. 2000'li yıllarda beş yaşta yani okul öncesindeki okullaşma oranı sadece yüzde 11'di. Bugün yüzde 98. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.63'e yani yüzde yüze ulaştı. Özellikle 4+4+4 reformundan sonra ortaöğretimdeki okullaşma oranlarında devasa bir artış oldu. 2000'li yıllarda ortaöğretimde yani liselerdeki okullaşma oranı yüzde 44 bugün yüzde 95'e ulaştı. Son 20 yıl eğitimde kitleselleşme evresine tekabül etmekte. Bunun iki kazananı oldu. Birincisi sosyoekonomik seviyesi görece dezavantajı olan kesimler yani eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için tarihi bir dönem yaşanmış oldu. Onların hepsi eğitime katılabildi. Okul öncesinden yüksek öğretime kadar ücretsiz bir şekilde eğitimden yararlanabilme imkanına kavuştular. İkincisi ise kız çocuklarının okullaşmalarında kendisini gösterdi. Son 30-40 yılda bu ülkede kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili devasa seferberlikler yapılmasına rağmen istenilen sonuç elde edilememiştir. İşte son 20 yıldaki bu dönüşüm kız çocuklarının okullaşmasındaki tüm engellerle ortadan kaldırıldı. 2000'li yıllarda kız çocuklarının okullaşma oranları yüzde 39.2'yken bugün yüzde 95'e ulaştı. Yani Türkiye ilk kez cumhuriyet tarihinde eğitimin tüm kademelerinde cinsiyet ayrımı yapmadı. Bölge ayrımı yapmadan tüm çocuklarını eğitimle buluşturabilme başarısını gösterdi" dedi.

 

  • 2 16
  • 01 Aralık 2022 15:47 3.887
  • Aktif Haberler
  • Sencer Melik
    06 Aralık 2022 11:03
    3 1
    4. sınıftan sonra =Çıraklık Eğitim-sanayide fiili çıraklık= süreci başlamalı. "Enikten yetişme" ya da "çekirdekten yetişme" böyle olur. Yoksa 15 16 yaşından sonra eğitemez meslek öğretemezsin. 70 li yıllarda ilkokulu bitirince okumayacak olan arkadaşlarımız ellerinde sefer tasları bisikletlerle sanayiye giderlerdi. En iyi kaportacılar, motor tamircileri, oto elektrikçiler, boyacılar öyle yetişirdi.
  • hagrid34
    03 Aralık 2022 09:15
    3 8
    Mesleki eğitime evet ama ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE HAYIR.

    Aradaki farkı gözetip ona göre çalışmalar yapılmalı.
  • sivas3
    02 Aralık 2022 09:34
    11 0
    Sayın Bakan,öğretmen maaşlarına da bir el atsanız keşke.İnsanlar borçla harçla geçim sağlıyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK