Bakanlıktan Ders Kitapları Konusunda Açıklama
{ 15 Eylül 2009 }
Açıklamaya göre; İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince, bugüne kadar yazılı alarak bildirilen kitap talepleri dikkate alınmayacak. Ancak "Kitap Seçim Modülü'nde, adı yer almayan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kitabı için yapılan yazılı talepler dikkate alınacak.
Millî Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından ilgililere gönderilen genelgede aşağıdaki hususlara yer verildi
2009–2010 eğitim-öğretim yılında resmî ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumlarının ders kitabı İhtiyacı Ocak 2009 tarihli ve 2616 sayılı Tebliğler Dergisi’nde duyurulan 2009/03 nolu Genelge gereğince okul/kurum müdürlükleri tarafından MEBBİS ortamına girilmiştir.
MEBBİS ortamında "Kitap Seçim Modülü”nden alınan ihtiyaçlar, Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü ve Özel sektör yayınevlerinden temin edilmiştir. Temin edilen kitaplar, teslim noktası olarak belirlenen 83 İl ve 149 üçe olmak üzere toplam 230 millî eğitim müdürlüğüne yüklenici Firmalar tarafından teslim edilmiştir.
230 il/ilçe millî eğitini müdürlüğüne teslim edilen ders kitapları, 18/06/2009 tarih ve 2429 sayılı Genelge doğrultusunda okullara dağıtılarak öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine sunulmuştur.
İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince, bugüne kadar yazılı alarak bildirilen kitap talepleri 18/06/2009 tarih ve 2429 sayılı Genelge gereğince dikkate alınmayacaktır. Ancak "Kitap Seçim Modülü'nde, adı yer almayan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kitabı için yapılan yazılı talepler dikkate alınacaktır.
Bu anlamda;
1.İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince, bütün okullardaki kitap eksiği veya fazlalıkları öncelikle tespit edilecektir,
2.İlçeye bağlı okullarda fazlalık olarak tespit edilen ders kitapları, öncelikle ilçe dâhilinde eksik bildiren veya yeni açılan okulların ihtiyacının karşılanmasında kullanılacaktır,
3.Bu işlemler merkezde il millî eğitim müdürlüklerince, ilçelerde ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır, ilçe içinde karşılanamayan ihtiyaçlar ile oluşan fazlalıklar, listeler hâlinde il millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir.
4.İl millî eğitim müdürlükleri, İlçelerden gelen kitap ihtiyaç ve fazlalıklarını değerlendirecektir. Fazlalıklar, ihtiyaç bildiren merkez ilçeye bağlı okullar ile diğer ilçelerin okullarına aktarılacak il genelinde eksiklerin giderilmesinde değerlendirilecektir,
5.Birden fazla teslim noktası bulunan (Ankara, İstanbul, İzmir gibi) illerde eksik ve fazlalıklar, Öncelikle teslim noktası ilçe dâhilinde değerlendirilecek ve karşılanamayan ihtiyaçlar ile fazlalıklar il millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir.
6.Teslim noktası ilçe millî eğitim müdürlüklerinden alınan eksik ve fazlalıklar, il millî eğitim müdürlüklerince değerlendirilecek ve fazlalıklar, ihtiyaç bildiren ilçelere aktarılarak il genelinde okulların eksiklerinin giderilmesinde kullanılacaktır,
7.Yukarıda sayılan işlemler tamamlandıktan sonra il genelinde ihtiyaç duyulan kitaplar ile fazlalık kitaplar listelenecektir. Listede belirtilen ve il genelinde ilave ihtiyaç duyulan kitaplar ile fazlalık olan kitaplar, il millî eğitim müdürlükleri tarafından "Kitap Seçim Modülü"ne girilecektir. Bu giriş için "Kitap Muayene İşlemleri" başlığı altında "H Eksik/ Fazla Kitap Girişi" için ekran hazırlanmıştır.
8.İhtiyaç veya fazlalıklar Kitap Seçim Modülüne il millî eğitim müdürlükleri tarafından girilecek; teslim noktası olsun veya olmasın ilçe millî eğitim müdürlükleri veya okullar tarafından MEBBIS ortamına ilave ihtiyaç veya fazlalık girilmeyecektir,
İhtiyaç veya fazlalıklar "Kitap Seçim Modülü’ne aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda girilecektir:
8.1."Kitap Seçim Modülümde "Kitap Muayene İşlemlerinden “İl Eksik/Fazla Kitap Girişi" tıklanacak ve veri girişi için ekran açılacaktır.
8.2.Bu ekranda "yeni" butonuna basılarak kitap bilgi giriş işlemi başlatılacak ve kitap adı seçilecektir. Seçilen kitap için il genelinde fazlalık var ise bu miktar "Fazla Kitap Sayısı*7 alanına girilecektir Şayet aynı kitaptan fazlalık değil ihtiyaç varsa ihtiyaç duyulan ders kitabı miktarı "Eksik Kitap Sayısı" alanına girilecek ve "kaydet" butonuna basılacaktır.
8.3.Bu işlemler fazlalık bulunan veya ihtiyaç duyulan her kitap için tekrarlanarak bütün kitapların varsa fazlalık veya ihtiyaçları "Modül'e girilecektir.
8.4.Her bir kitap girişinde işlem "yeni" butonuna basılarak başlatılacak ve "kaydet" butonu ile tamamlanacaktır.
8.5.Eksik' veya fazlalıkları modüle girilen kitapların listesi ekranda oluşacaktır. Ekranda oluşan liste ile eksik veya fazlalığı olan ders kitapları listesi karşılaştırılarak girişi yapılmayan kitap olup olmadığı kontrol edilebilecektir.
8.6.Bir kitap için ya "Fazla Kitap Sayısı" alam ya da "Eksik Kitap Sayısı" alam doldurulacaktır. Eksik veya fazlalıkların yanlış girilmemesine dikkat edilecektir. Fazlalık olarak girilen kitaplar diğer illerin ihtiyaçlarında değerlendirileceğinden "Fazla Kitap Sayısı" alanına 2009–2010 eğitim-öğretim yılı için dağıtılan kitapların fazlalıkları girilecek, önceki yıllardan kalanlar kesinlikle dikkate alınmayacak ve fazlalık olarak girilmeyecektir.
8.7.Ek olarak gönderilen kitapların muayene kabul işlemleri "Kitap Seçim
Modülü"ndeki "Kitap Muayene İşlemleri" ekranında yapılacaktır. Bu ekranda sadece
"Teslim Edilen Ek Kitap Sayısı" alanı doldurulacaktır.
8.8.Ek muayene ve kabul raporları, "Muayene Kitap Girişi" altındaki "Ek Kitap
Muayene ve Kabul Raporu"ndan alınacaktır.
8.9. Eksik veya fazlalığı bulunmayan kitaplarla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
9.il millî eğitim müdürlükleri tarafından "İl Eksik/Fazla Kitap Girişi” ekranına, ihtiyaç veya fazlalık olarak girilen ders kitaplarına ait veriler, MEBBİS ortamından alınarak
Başkanlığımızca değerlendirilecek ve fazlalık bildirilen illerdeki kitaplar, ilave ihtiyaç gösteren illere gönderilmek üzere planlanacaktır. Bu şekilde giderilemeyen ilave ihtiyaçlar, ilgili yüklenici firmalardan ek alım yapılarak karşılanacaktır.
10.İlave ihtiyaçlar "Kitap Seçim Modülü’ne il bazında girileceğinden ek alımı yapılan ders kitapları, yüklenici firmalar tarafından, il millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecek, bu kitapların muayene ve kabulleri ve okullara dağıtımı İl millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır,
11."Kitap Seçim Modülü" veri girişine 24 Eylül 2009 Perşembe günü açılacak ve 30 Eylül 2009 Çarşamba günü mesai saati sonunda kapatılacaktır.
12. "Kitap Seçim Modülü" kapatıldıktan sonra kitap ihtiyacı ve fazlalığı ile ilgili yazılı veya sözlü talepler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacak ve karşılanmayacaktır.
13. Yukarıda belirtilen hususlar bütün resmî okul/kurum müdürlüklerine hızla ulaştırılacak ve ilgililer yapılacak iş ve işlemler konusundan bilgilendirilecektir.
Kitapları eksik olabilecek öğrencilerimizin ihtiyaçlarının zamanında karşılanabilmesi ve kitap eksiğine veya kitap: fazlalığına meydan verilmemesi için gerekli her türlü tedbir il/ilçe millî eğitim müdürleri tarafından alınacak ve konu titizlikle izlenecektir.