Çok güzel bir konu, teşekkür ederiz Erdemc28 Öğretmenim
Zekanın kalıtsal olduğuna inanıyorum.Yalnız başarmak için sadece genetik şifreyle gelen zekanın yeterli olmayacağını da düşünüyorum.Ailenin desteği, zekayı harekete geçirip, ilerletecek bol ve yararlı uyarıcı bulunan bir çevre; çabalamak ve biraz da şans faktörlerinin başarıyı beraberinde getireceğini söyleyebilirim. Erdemc28 Öğretmenimizin, yukarda eklediği hikaye de, bu savın ispatı olsa gerek.
Kendi ailemden somut örnek vermek istiyorum. Abim de, ben de çok zorlanmadan ve kalıtımsal yeterli zekayla iyi yerlere geldik. Kızkardeşim de çok zeki olmasına rağmen, sınavlarda bir türlü yeterli başarıyı gösteremiyor. Önünde, başarı örnekleri olduğu için, kaygı katsayısı yükseliyor ve "mutlaka başarmam gerek" düşüncesi ve hat safhadaki kaygısı, malesef varolan zekasını kullanmasını engelliyor. Bunu da, denemelerde gösterdiği başarıyı, gerçek sınavda gösterememesinden rahatlıkla anlıyorum. İşte, bu konuyla ilgili yeni bir polemik daha:
Kardeşlerin başarılı olması ve aynı başarının kendisinden beklendiği bilen birey, yeterli düzeyde zekaya sahipken, yüksek kaygı sebebiyle başarısız olur mu?
Başarmak için sadece zeka yeterli değilse, düşük zeka seviyesine sahip kişilerin, daha üst seviyede zekaya sahip bireylerden başarılı olması söz konusu mu? Bundaki temel etken nedir?
Bu konuyla ilgili, derin düşünüldüğü zaman cevap bekleyen öyle çok soru geliyor ki insanın aklına; şuan için bu kadarını dile getiriyorum.
Sayın Turgutkuzan, verdiğiniz örneği ilk okuduğum zaman aklıma gelen ilk ihtimali yazmadan konuya, şimdilik, noktayı koymak istemedim:
Aşağıdaki test sorularını cevaplara bakmadan cevaplayınız.
Soru 1.
Sekiz çocuğundan üçü sağır, ikisi kör, biri zeka özürlü ve kadının kendisi frengili...
Kadın hamile, kürtaj olmasını önerir misiniz?
...
Ve birinci sorunun cevabı: Eğer cevabınız evet ise, Beethoven'in yaşamasına izin vermediniz!
Sizce Beethoven'in başarısı genetik mi?
Espirili bir yaklaşım olacak ama
: Sağlıksız genlerin, sahip olduğu tüm olumlu özellikler, tek bir gende az ya da çok bulunuyor ve Beethoven dünyaya bir yetenek olarak geliyor.
Bir de ailesinin sınavı da olabilir bu durum... Önlerindeki olumsuz örneklere bakarak, kürtaj tercihi yapmaları, sadece kendileri için değil, hayat için de büyük bir kayıp olabilirdi.Sınavlarında başarılı olduklarına inanıyorum...
Zekası ise, genetikten çok bir lütufmuş sanki...