YÖNETİCİ GÖREVLENDİRME YÖNETMELİĞİ
Çeşitli basın-yayın organlarında ve eğitim sitelerinde yer alan habere göre; Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğini tamamladılar. Yönetici görevlendirme yönetmeliğinin Haziran ayının ilk on günü içerisinde yayımlanması bekleniyor. 6528 Sayılı Kanuna işlerlik kazandıracak yönetmelik bu günlerde yayımlanacak. 14 Mart 2014 tarihli ve 28941 Sayılı Resmi Gazetede, Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili bu köşede ve başka eğitim sitelerinde de yer alan değerlendirme ve önerilerimi daha önce sizlerle paylaşmıştım. Birçok eğitim yöneticisi, eğitim denetimcisi, eğitim yazarı da konuyla ilgili eleştiri ve önerilerde bulundular. Bütün bunların muradı; çıkarılacak olan yönetmeliğe katkı sunmak, bir yol bulmak ya da bir yol olmaktı
Fakat hevesimiz yine kursağımızda kalacak gibi. Eskiler, bizim oğlan emsile bina okur; döner döner bidaha okur, demişler. İşte geldiğimiz noktanın özeti budur. Yani; Oğlum Reşit; sen söyle sen işit. durumu
Yayımlanacak yönetmeliğe göre; okul müdürlüğünün ikincil görev kapsamında yürütüleceği ve bu iş için bir kadro olmayacağı da iddialar arasında. Bu ikincil göreve daha sonra, eğitimin içinden gelmeyen bir takım fakülte mezunları birincil görevli olarak atanacaklar herhalde. Buna karşın; eğitim kurumu yöneticiliği kazanılmış hak olarak algılanacak. Aynı okulda, aynı unvanla en fazla 8 yıl yöneticilik yapılacak. Bu düzenlemeyle, okul yöneticilerine gizli bir rotasyonda uygulanmış olacak. 4 yıllık görev süresini tamamlayan yöneticilerin görevleri, ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak başarılı olanlara aynı veya başka okulda 4 yıl daha görev yapma imkânı tanınacak.
Görev süresinin uzatılmasına; milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı, okul aile birliği başkan yardımcısı ve öğrenci meclis başkanının değerlendirmeleri sonucu karar verilecek. Yani bu değerlendirmeler sonucu, 75 puan alan müdürün görevi 4 yıl daha uzatılacak. İşe bakar mısınız, müdür olmak isteyen öğretmen kaç takla atmak zorunda kalacak. Kendisini; Milli Eğitim Müdürüne ve il valisine anlatsın bunda bir beis yok diyelim. Peki, şube müdürü, hele hele okul aile birliği başkanı da ne oluyor yahu. Yok efendim okul aile birlik başkanı yardımcısı. Şaka mı bu yahu?. Müdürler, müdürlüklerini devam ettirmek için, okul aile birliği başkanı ve yardımcısıyla ahbap çavuş ilişkisine mi girecek? Al gülüm ver gülüm mü yapacak?. Ya da herhangi bir olumsuzlukta, müdür tehdit mi edilecek. Bak müdür ipin elimde benimle iyi geçin mi denecek. Devletin kurumuna, kamunun görevlisine, kamu görevlisi olmayanı amir tayin etme de neyin nesiymiş. La havle
Müdür, kendisini seçen ve bir daha seçecek olan öğretmenlere karşı nasıl amirlik yapacak?. Hataları olduğunda nasıl uyaracak onları? Ya öğrenci başkanı. Koskoca müdür, bir takla da öğrencisine mi atacak yani?...
Bunun dışında müdürlük için başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Başarılı olanlar, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek. Değerlendirme sonucuna göre, görev verilmeyen müdürler, görevlendirilmek için daha sonra tekrar başvurabilecek.
Kadına pozitif ayrımcılık yapılacağı da iddialar arasında. Ayrımcılığın pozitifine de karşıyız. Öğrencilerin tamamı kız olan okullar için bir kadro bayanlara ayrılsın. Fakat bunun da şartları olmalıdır. Örneğin en az 70 puan alamayan kişi kadında olsa, pozitif kılıfına sokularak ayrımcılık yapılmamalıdır.
Müdür kendi ekibini kuracak. Müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarını, müdür tarafından seçilecek. Bu da okuldaki öğretmenler arasında fitneye sebep olacaktır. Onu seçti beni seçmedi, kendi sendikasından seçti v.s.
2011 yılı Eğitim Kurumları Müdürlüğü Sınavında başarılı olanlardan görevlendirmesi yapılmayanlardan müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranların, sınav sonuçlarının geçerlilik süresiyle sınırlı olmak üzere, değerlendirilmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınması öngörülüyor.
Görev süresi sona eren ve yöneticilik görevi uzatılmayan yöneticiler, yeniden yönetici olmak isteyenler ve ilk kez yönetici olarak görevlendirileceklerin hangi kriterlere göre görevlendirilecekleri ile ilgili iddialar ise şu şekilde:
1- Müdür olarak görevlendirileceklerde aşağıdakilerden en az birisini taşıma özel şart olarak aranır.
a ) Asaleten müdür ve kurucu müdür olarak görev yapmış olmak. (Kurucu müdürlük için hiçbir objektif kriter olmamasına rağmen, asaleten müdürlük ile aynı şekilde değerlendirilmesi adil değildir.
b) Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak ayrı ayrı veya toplamda en az iki yıl asaleten görev yapmış olmak;
c) Müdür yetkili öğretmen olarak en az üç yıl görev yapmış olmak.
ç) Vekaleten veya geçici görevli olarak ayrı ayrı veya toplam en az iki yıl şube müdürlüğü ve daha üstü görevlerde bulunmuş olmak ;
d) Vekaleten veya geçici görevli olarak ayrı ayrı veya toplam en az üç yıl müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görev yapmış olmak;
e ) Bu maddenin b , c, ç, ve d bentlerinde belirtilen görevlerde toplam en az üç yıl görev yapmış olmak ;
f) Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şef veya daha üstü kadrolarda görev yapmış olmak;
g ) Öğretmen olarak asaleten en az 8 yıl görev yapmış olmak;
ğ ) Bu maddenin b,c,ç,d ve g bentlerinde belirtilen görevlerde toplam en az altı yıl görev yapmış olmak
( Bu maddelerin dışında 2011 yılında yapılan müdürlük sınavında başarılı olan ve ataması yapılmayan adayların tamamı ek 1 üzerinden değerlendirilmeden müdürlük için sözlü mülakata alınacaklardır.)
İddia odur ki; yukarıdaki şartları taşıyanlar, münhal müdürlük kadrolarının 3 katı oranında sözlü sınava çağrılacaklar. Ardından sözlü sınava girmek için EK 1 değerlendirme formu üzerinden değerlendirmenin yapılması söz konusu.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] adlı sitede ve sitemizde yer aldığı şekliyle;
EK 1 Değerlendirme Formunda ise; Ön lisans ve lisans eğitimin her bir yılı için 1 puan; Diğer alanlarda yüksek lisans için 3 puan; Yönetim alanında yüksek lisans için 5 puan; Diğer alanlara doktora için 8 puan; Yönetim alanında doktora için 10 puan; Teşekkür ve başarı belgesi için 1 puan ( en fazla 1 adet ) ; Takdir belgesi ve üstün başarı için 2 puan ( en fazla 1 adet ) ; Aylıkla ödül için 3 puan ( en fazla 1 adet ) ; Ödül için 5 puan ( en fazla 1 adet ) ; Kınama cezası için -1 puan indirilecektir; Aylıktan kesme cezası için-3 puan indirilecektir; Kademe ilerlemesinin durdurulması için -5 puan indirilecektir; Öğretmenlikte geçen her yıl için 0,24 puan verilecektir; Yöneticilikte vekil ve geçici görevlendirme olarak çalışılan her yıl için 0,36 puan; Müdür yardımcılığı ve müdür yetkililikte geçirilen her yıl için 0,48 puan; Müdür başyardımcılığında geçirilen her yıl için 0,60 puan verilecek.
Asker öğretmenlikte geçirilen süreler öğretmenlik hizmetinden sayılacak. Hizmet sürelerinin 8 yıldan fazla olan kısmına öngörülen puanın yarısı kadar verilecektir.
Yukarıda ifade edilenler, geçici görevlendirmeler için verilen 0,36 puan dışında, makul görünüyor.
ÖMER E. DOĞAN Eğitimci/Yazar