Tekbaba Hocam herşeyi yazdınız Ama ben yinde tekrar gibide olsa yazmak istiyorum. ( Öğrenciler, eleştiriden korkmadan akıllarına gelen her çözüm olanağını sergilemektedirlerden destek alarak yazıyorum.
)
Beyin Fırtınası uygulanması sonucunda; yöntemin belirlenen özelliklerini şöyle özetleyebiliriz.
--Beyin fırtınası bireylerde problem çözme ve yaratıcı fikirlerin oluşmasını sağlayan bir grup tartışması yöntemidir.
--Her öğrenci hiçbir baskı hissetmeksizin grup tartışmasına katılmış, öğrenmeye karşı daha ilgili oldukları gözlenmiştir .
-- Öğrenci merkezli Öğrenciyi aktif kılan demokratik bir yöntem olduğundan öğrencinin derse katılım oranı oldukça yüksek olmuştur.
--Öğrencinin hayal gücünü geliştirerek bireysel olarak karşılaşacakları problemlere karşı çözüm üretmeye ve karar almaya teşvik ettiği gözlenmiştir.
--Sınıf faaliyetlerine çeşitlilik katarak, dersi daha zevkli hale getirdiği öğrenciyi öğrenme ve araştırmaya karşı motive ettiği gözlenmiştir.
--Gruba katılan bireyler arasında ortak bir paylaşım ve sorumluluk bilincinin oluştuğu gözlenmiştir.
Sonuç olarak, bu yöntemin uzun süreli ve eğitimin ilk kademesinden itibaren uygulanmaya başlanmasını önermekteyiz. Bu uygulamaların öğretimin her kademesinde yaygınlaşması halinde öğrenciler;
Kendisine ulaşan bilgileri, gözlemlerini, nerede ve nasıl kullanacağını daha iyi öğrenebilir(Gözlemin değerlendirilmesi).
Derslerde, gözlemlerle elde edilen bulgular değerlendirilirken sezgi gücü ve yaratıcılığın büyük oranda kullanıldığı düşünülürse, bu yöntemle yeni fikirler geliştirilebilir (Hipotez ve Teorilerin Doğuşu).
Çözüm arayışı ve problem çözme etkinlikleri ile zincirleme birbirini izleyen fikir üretme dizileri sayesinde konunun en ince ayrıntılarına kadar inebilir (Analiz).
Konuya farklı boyutlardan bakarak bu boyutlar arasında bağlantı ve ilgi kurabilir (Sentez).
Problemin cevabını ararken konuları irdeleyerek sonuca varabilir (Tartışma -Sonuç).
Beyin fırtınası, bilişsel ve duyuşsal hedefleri gerçekleştirmek için uygun bir yöntemdir. Bilimsel gerçeklerin metodolojisinde var olan yukarda belirttiğimiz gözlem, deney, analiz ve sentez, irdeleme becerilerini geliştirebilir.